ΕΛΛΑΔΑ

Βήμα - βήμα η διαδικασία ρύθμισης αυθαιρέτων

Δημοσίευση 29 Σεπτεμβρίου 2011, 19:20 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Βήμα - βήμα η διαδικασία ρύθμισης αυθαιρέτων
Facebook Twitter Whatsapp
Αναλυτική πληροφόρηση για τη διαδικασία ρύθμισης των αυθαιρέτων παρέχει σήμερα το υπουργείο Περιβάλλοντος. Οπως ανακοίνωσε, η διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων για την τακτοποίηση ξεκινάει επίσημα το Σάββατο.
Αναλυτική πληροφόρηση για τη διαδικασία ρύθμισης των αυθαιρέτων παρέχει σήμερα το υπουργείο Περιβάλλοντος. Οπως ανακοίνωσε, η διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων για την τακτοποίηση ξεκινάει επίσημα το Σάββατο.

Το υπουργείο, που υπογραμμίζει ότι η καταβολή τόσο του τέλους υπαγωγής όσο και του προστίμου θα γίνεται αποκλειστικά στις τράπεζες, περιγράφει βήμα προς βήμα τη διαδικασία της ρύθμισης, η οποία περιλαμβάνει την απαραίτητη συνδρομή μηχανικού.

Σύμφωνα με αυτήν:

1. Ο πολίτης απευθύνεται σε μηχανικό για τον έλεγχο κατ' αρχάς της κατασκευής του, καθώς με βάση τις προβλέψεις του νόμου 4014/2011 τα ακίνητα μπορούν να μεταβιβαστούν μόνο με την βεβαίωση μηχανικού ότι δεν περιλαμβάνει κατασκευή με πολεοδομική παράβαση ή ότι έχει υπαχθεί στη ρύθμιση. Εφόσον ο πολίτης αποφασίσει την ένταξη του ακινήτου του στη ρύθμιση ο μηχανικός αναλαμβάνει την διεκπεραίωση της αίτησης καθώς ο αριθμός μητρώου μηχανικού του ΤΕΕ είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την πρόσβαση στο ηλεκτρονικό σύστημα. Ο μηχανικός κάνει αυτοψία, αναλαμβάνει τη συλλογή των στοιχείων που απαιτούνται για την συμπλήρωση της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση και υπολογίζει το «προσωρινό πρόστιμο».

2. Συμπληρώνει και υποβάλλει ηλεκτρονικά την αίτηση και το σύστημα εκδίδει έναν «μοναδικό αριθμό» για το αυθαίρετο, εντολή για πληρωμή του κατάλληλου «τέλους υπαγωγής» στη ρύθμιση (παραβόλου), καθώς και το ύψος των πληρωμών σε σχέση με τον αριθμό των δόσεων που θα επιλεγεί.

3. Το τέλος καταβάλλεται από τον πολίτη (και ηλεκτρονικά μέσω web banking) σε Τραπεζικό ίδρυμα της επιλογής του. Η πληρωμή πιστοποιείται αυτόματα στο σύστημα εντός 24 ωρών και ενεργοποιείται η διαδικασία ένταξης. Ακολουθούν οι πληρωμές των δόσεων για τις οποίες ενημερώνεται αυτόματα το σύστημα, με την πρώτη από αυτές να καταβάλλεται εντός του έτους. Στον πολίτη δίνεται κωδικός που θα του επιτρέπει την ενημέρωσή του για την καταχώρηση των δόσεων και το οφειλόμενο υπόλοιπο μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

4. Συγκεντρώνονται ή συντάσσονται τα απαιτούμενα σχέδια και άλλα στοιχεία (εντός τετραμήνου από την καταχώριση της αίτησης) και βάσει αυτών γίνεται ο υπολογισμός του «τελικού προστίμου» και ο επαναπροσδιορισμός του ποσού των δόσεων από το σύστημα.

5. Ο μηχανικός υποβάλλει στο σύστημα το σύνολο των απαιτούμενων στοιχείων και σχεδίων. Με τη διαπίστωση της πληρότητας αυτών, εκδίδεται αυτόματα «ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΑΥΘΑΙΡΕΤΟΥ». Πρόκειται για τυποποιημένο έντυπο στο οποίο θα αναφέρονται όλα τα στοιχεία του ενταγμένου στη ρύθμιση αυθαιρέτου. Η βεβαίωση είναι απαραίτητη για τη μεταβίβαση του αυθαιρέτου.

Αν ο πολίτης θελήσει την άμεση ολοκλήρωση της διαδικασίας και έκδοση της βεβαίωσης για λόγους μεταβίβασης κλπ, τότε στο ενδιάμεσο διάστημα μέχρις ότου το σύστημα ετοιμαστεί για την ηλεκτρονική υποβολή μελετών και λοιπών στοιχείων, η πληρότητα θα βεβαιώνεται με ηλεκτρονική δήλωση του μηχανικού «ότι έχει στη διάθεση του όλες τις μελέτες και λοιπά στοιχεία, με υποχρέωση να τα υποβάλλει ηλεκτρονικά μέχρις τις 31 Μαρτίου 2012 μετά την ειδοποίησή του ότι το σύστημα δέχεται πλέον ηλεκτρονικά αρχεία δικαιολογητικών και μελετών».

Υποχρεωτικά θα ακολουθήσουν δειγματοληπτικοί έλεγχοι από τις αρμόδιες πολεοδομίες με επιλογή που θα προκύψει από ηλεκτρονική κλήρωση και σύμφωνα με τα οριζόμενα στο νόμο.

Υπηρεσίες πληροφόρησης και εξυπηρέτησης πολιτών - μηχανικών

Για καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και των μηχανικών δημιουργείται και θα λειτουργεί από αύριο Παρασκεύη και για το επόμενο δίμηνο Κέντρο Εξυπηρέτησης στο ΥΠΕΚΑ με τηλεφωνικό κέντρο, το οποίο θα δέχεται ερωτήματα και επισκέψεις από τις 8:00 π.μ. - 8:00 μ.μ.. Αντίστοιχα το ΤΕΕ δημιουργεί μετά από ανάθεση του υπουργείου ειδικό «Help Desk».

Ειδικότερα:

Οι πολίτες από την Παρασκευή 30/9 μπορούν να απευθύνονται στο ΥΠΕΚΑ στα τηλέφωνα: 213 15 15 729, 213 15 15 733, 213 15 15 737, 210 64 53 961, 1522

Για την ενημέρωσή τους οι μηχανικοί μπορούν να καλούν στο τηλέφωνο του ΤΕΕ: 210 32 91 206 ή να στείλουν ηλεκτρονικό μήνυμα στη διεύθυνση [email protected] .

Τέλος, όπως αναφέρει το ΥΠΕΚΑ, με την έναρξη της ρύθμισης θα υπάρχει πλήρης πληροφόρηση για το ηλεκτρονικό σύστημα στις κεντρικές σελίδες του υπουργείου (www.ypeka.gr) και του ΤΕΕ (www.tee.gr).

Πηγή: Naftemporiki.gr