ΕΛΛΑΔΑ

Eνιαίο μισθολόγιο και στις ΔΕΚΟ

Δημοσίευση 2 Οκτωβρίου 2011, 19:50 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Eνιαίο μισθολόγιο και στις ΔΕΚΟ
Facebook Twitter Whatsapp
Πλαφόν με το ενιαίο μισθολόγιο επιβάλλεται σε περισσότερους από 70.000 εργαζομένους σε δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς τις λεγόμενες ΔΕΚΟ, όπως ακριβώς θα συμβεί αρχικά και με υπαλλήλους του στενού δημόσιου τομέα όπου το ανώτατο όριο αποδοχών για υπαλλήλους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης αγγίζει τα 2.200 ευρώ.
Πλαφόν με το ενιαίο μισθολόγιο επιβάλλεται σε περισσότερους από 70.000 εργαζομένους σε δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς τις λεγόμενες ΔΕΚΟ, όπως ακριβώς θα συμβεί αρχικά και με υπαλλήλους του στενού δημόσιου τομέα όπου το ανώτατο όριο αποδοχών για υπαλλήλους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης αγγίζει τα 2.200 ευρώ. Στους οργανισμούς αυτούς μερικοί εκ των οποίων είναι εισηγμένοι στο χρηματιστήριο θα οριστούν συγκεκριμένοι ανώτατοι μισθοί ανά εκπαιδευτική κατηγορία. Συγκεκριμένα θα κυμαίνονται:

  • Έως 1.200 ευρώ για τους υποχρεωτικής εκπαίδευσης
  • Έως 1.500 ευρώ για τους μέσης εκπαίδευσης και
  • Έως 2.500 ευρώ για τους πτυχιούχους ΤΕΙ και πανεπιστημίων

Όσον αφορά τις αποδοχές του προσωπικού, περίπου 120.000 συμβασιούχους αορίστου χρόνου, σε ΝΠΙΔ και οργανισμούς του Δημοσίου, αυτές θα κυμαίνονται σε αντίστοιχα επίπεδα με τους μισθούς στο στενό δημόσιο τομέα.

Με λίγα λόγια αυτό σημαίνει ότι κανένας υπάλληλος πανεπιστημιακής εκπαίδευσης μαζί με τα επιδόματα θέσης και παραγωγικότητας δεν θα λαμβάνει λίγο πριν από τη σύνταξη πάνω από 2.700 ευρώ και στο στενό δημόσιο τομέα.

Σε δεινή οικονομική θέση όμως αναμένεται να βρεθούν και δεκάδες χιλιάδες συμβασιούχοι έργου και ορισμένου χρόνου, που υπογράφουν κατά κανόνα σε φορείς του δημοσίου, οκτάμηνες και 12μηνες συμβάσεις με αποδοχές περίπου 1000 ευρώ το μήνα.

Οι αποδοχές αυτές αναμένεται να μειωθούν, καθώς οι υπουργοί Οικονομικών και διοικητικής μεταρρύθμισης θα προχωρήσουν σε αναπροσαρμογές, όπως επίσης και σε μείωση του αριθμού των θέσεων των συμβασιούχων, που για φέτος θα είναι 37.000 ανώτατο όριο.

Πηγή: Mega/newpost.gr