ΕΛΛΑΔΑ

Το μετρό Θεσσαλονίκης θα φτάσει στην Καλαμαριά το 2017

Δημοσίευση 5 Μαρτίου 2012, 17:01 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Το μετρό Θεσσαλονίκης θα φτάσει στην Καλαμαριά το 2017
Facebook Twitter Whatsapp
To 2017 αναμένεται να φτάσει στην Καλαμαριά το μετρό Θεσσαλονίκης, δίνοντας νέες προοπτικές στην περιοχή.
To 2017 αναμένεται να φτάσει στην Καλαμαριά το μετρό Θεσσαλονίκης, δίνοντας νέες προοπτικές στην περιοχή. Οι εργασίες επέκτασης του δικτύου προς τη συγκεκριμένη περιοχή αναμένεται να ξεκινήσουν φέτος το φθινόπωρο, με συμβατικό χρόνο ολοκλήρωσης της κατασκευής τους 60 μήνες.   
   
Την εκτίμηση αυτή διατύπωσε σήμερα, στη Θεσσαλονίκη, ο υφυπουργός Υποδομών Γιάννης Μαγκριώτης, ενώ πρόσθεσε ότι, ταυτόχρονα με την έργο αυτό, επιτυγχάνεται και η διάνοιξη της επέκτασης της οδού Πόντου κατά το 1/3, αφού η Αττικό Μετρό Α.Ε. θα καταβάλλει τις αποζημιώσεις για το τμήμα της οδού, που αφορούν στα έργα του μετρό.   

Ο κ.Μαγκριώτης επισήμανε ακόμη ότι προετοιμάζονται μελετητικά οι επεκτάσεις προς Δυσμάς (σ.σ. Σταυρούπολη, Εύοσμο), με στόχο να αξιοποιηθεί για τη χρηματοδότησή τους το επόμενο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης, που εστιάζει στην πράσινη ανάπτυξη και την καινοτομία. 
 

1600 συν 100 θέσεις εργασίας, 63.000 επιβάτες ημερησίως

Αναλυτικότερα, το έργο της επέκτασης του μετρό προς Καλαμαριά, προϋπολογισμού 518 εκατ. ευρώ, εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει 1600 θέσεις εργασίας στη φάση της κατασκευής, συν 100 μόνιμες κατά τη λειτουργία του.   

Oι τέσσερις εταιρείες/κοινοπραξίες, που έχουν παραλάβει τα τεύχη δημοπράτησής του, θα πρέπει να υποβάλλουν προσφορές μέχρι 21/5, ώστε η αξιολόγηση να ολοκληρωθεί εντός θέρους. Βάσει αυτού του χρονοδιαγράμματος, η διοίκηση της εταιρείας ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ εκτιμά ότι η εγκατάσταση του αναδόχου θα γίνει στις αρχές του φθινοπώρου.   

Η επέκταση προς Καλαμαριά, μήκους 4,8 χιλιομέτρων, έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, ενώ εκτιμάται ότι θα εξυπηρετεί περίπου 63000 επιβάτες ημερησίως.

«Το μετρό στην Καλαμαριά κατασκευάζεται με κοινοτικούς πόρους κατά το 85% και μόνο κατά το υπόλοιπο 15% με χαμηλότοκο δάνειο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), όταν το αντίθετο συμβαίνει με τη βασική γραμμή, όπου μόνο 328 εκατ. από περίπου 1 δισ. ευρώ του προϋπολογισμού του, προέρχονται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κ.Μακεδονίας», σημείωσε ο κ.Μαγκριώτης. 

Στα 518 εκατ. ευρώ του κόστους του έργου, πέραν του αμιγώς κατασκευαστικού τμήματος (425 εκατ.), περιλαμβάνονται: απαλλοτριώσεις, ηλεκτρομηχανολογικά συστήματα, μελέτες και διαχείριση. Το έργο έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και συγχρηματοδοτείται με 400 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Συνοχής.  

Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Αττικό Μετρό, Χρήστο Τσίτουρα, οι τέσσερις διαγωνιζόμενοι, έδειξαν άμεσο ενδιαφέρον για να προχωρήσουν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού. Το ενδιαφέρον ήταν -κατά τον ίδιο- αναμενόμενο, αφού η επέκταση Καλαμαριάς έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και δεν αναμένεται να συναντήσει ειδικού τύπου προβλήματα, όπως σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα, που θα μπορούσαν να καθυστερήσουν τις εργασίες.   


Χαρακτηριστικά του έργου

Η συγκεκριμένη επέκταση ξεκινάει από το σταθμό «Πατρίκιος» της βασικής γραμμής και ακολουθεί τις οδούς Σόλωνος, Κρήτης, Μοσχονησίων, Μητροπολίτη Κυδωνιών και Πόντου, καταλήγοντας στη συμβολή των οδών Πόντου και Ικάρων, λίγο πριν την περιμετρική τάφρο. Οι πέντε σταθμοί της Επέκτασης θα είναι: «Νομαρχία», «Καλαμαριά», «Αρετσού», «Νέα Κρήνη» και «Μίκρα». 

Το έργο περιλαμβάνει δύο σήραγγες μονής τροχιάς, τρεις σιδηροδρομικές διασταυρώσεις, εκ των οποίων οι δύο είναι ενσωματωμένες στον σταθμό «Μίκρα» κι έναν επίσταθμο, ενώ προβλέπονται υποδομές για μελλοντική επέκταση της γραμμής προς Αεροδρόμιο και σύνδεση με σταθμό μετεπιβίβασης στο σταθμό «Μίκρα»._ 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr