ΕΛΛΑΔΑ

«Σβήστε» τις πανάδες

Δημοσίευση 5 Μαρτίου 2012, 19:57 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
«Σβήστε» τις πανάδες
Facebook Twitter Whatsapp
Δεν πρόκειται για δερματικές παθήσεις, αλλά για αισθητικές αλλοιώσεις στην επιφάνεια του δέρματος, που εκδηλώνονται με καφέ ακανόνιστα σημάδια στο πρόσωπο, το ντεκολτέ αλλά και τα χέρια. Σε συνεργασία με το δερματολόγο σας, εφαρμόστε τη θεραπεία που σας ταιριάζει και -κυριολεκτικά- «σβήστε» χρόνια από το πρόσωπό σας!
Δεν πρόκειται για δερματικές παθήσεις, αλλά για αισθητικές αλλοιώσεις στην επιφάνεια του δέρματος, που εκδηλώνονται με καφέ ακανόνιστα σημάδια στο πρόσωπο, το ντεκολτέ αλλά και τα χέρια. Σε συνεργασία με το δερματολόγο σας, εφαρμόστε τη θεραπεία που σας ταιριάζει και -κυριολεκτικά- «σβήστε» χρόνια από το πρόσωπό σας!
Πώς δημιουργούνται
Στη πραγματικότητα, οι πανάδες (μέλασμα) σχηματίζονται από την υπερβολική και ακανόνιστη κατά τόπους συγκέντρωση μελανίνης, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση των σκούρων κηλίδων. Σχηματίζεται σε διάφορα σημεία του σώματος, με έμφαση στο πρόσωπο και ιδιαίτερα στο μέτωπο και στα μάγουλα.


Καταστάσεις που τις ευνοούνΜε την εμφάνιση των πανάδων έχουν σχετιστεί οι παρακάτω παράγοντες:
- Η κληρονομική προδιάθεση, καθώς και η επίδραση ορισμένων γυναικείων ορμονών -οιστρογόνα- στην περίοδο της εγκυμοσύνης. 
- Η χρήση αντισυλληπτικών.
- Η χρήση φωτοευαίσθητων καλλυντικών προϊόντων (με ρετινόλη ή αιθέρια έλαια). 
- Η ελλιπής αντηλιακή προστασία.
Οι πανάδες συνήθως παρουσιάζουν έξαρση τους καλοκαιρινούς μήνες. Ωστόσο, υπάρχουν και περιπτώσεις όπου οι παραπάνω λόγοι δεν φαίνεται να ευθύνονται για την εμφάνισή τους, και οι πανάδες χαρακτηρίζονται ως «ιδιοπαθείς». 

Ομάδες «υψηλού κινδύνου»
- Οι γυναίκες 30 ετών και άνω και οι έγκυες.
- Οι γυναίκες οι οποίες ακολουθούν κάποια ορμονική θεραπεία.
- Οι γυναίκες με σκουρόχρωμες επιδερμίδες.

Οι κηλίδες στους ηλικιωμένους
Συχνά, άνθρωποι ώριμης ηλικίας εμφανίζουν υπερτροφικά μελανοκύτταρα καφέ ή μαύρου  χρώματος. Ανάλογες βλάβες είναι ακίνδυνες  και οφείλονται στον ήλιο και στη γήρανση.

Αντιμετώπιση στο δερματολόγο
Ο δερματολόγο σας, με ηλεκτρονική δερμοανάλυση, θα ελέγξει την ένταση και την έκταση της βλάβης. «Η σωστή διάγνωση», τονίζει η δερματολόγος Μαρία Μαυρίδου, «θα σας φέρει πιο κοντά στο επιτυχές αποτέλεσμα. Οι επιδερμικές πανάδες αντιμετωπίζονται εύκολα με τις θεραπείες κοσμητικής δερματολογίας. Οι χοριακές ή αυτές του μεικτού τύπου  θέλουν συνδυασμό δραστικών θεραπειών. Το φθινόπωρο και ο χειμώνας είναι οι πλέον κατάλληλες περίοδοι για να τις αντιμετωπίσετε. Οι μεθόδοι που έχετε στη διάθεσή σας;

Θεραπείες με υδροκινόνη: Η υδροκινόνη ξανοίγει το χρώμα του δέρματος αναστέλλοντας τις χημικές αντιδράσεις που δημιουργούν τη μελανίνη. Μπορεί να συνδυαστεί και με α-υδροξυοξύ, όπως το γλυκολικό οξύ, το οποίο εντείνει το ρυθμό ανανέωσης των κυττάρων. Στα φαρμακεία υπάρχουν προϊόντα φροντίδας με 2% περιεκτικότητα, κατάλληλα για τις περισσότερες περιπτώσεις. Ωστόσο, τα προϊόντα με πιο υψηλές συγκεντρώσεις σε υδροκινόνη θέλουν ιατρική συνταγή. 
Προσοχή: Η υδροκινόνη πρέπει να αποφεύγεται την περίοδο της εγκυμοσύνης.
Peelings: Τα peelings είναι ιδανικά για τις επιφανειακές ή μεικτού τύπου πανάδες και συνδυάζονται με λευκαντικές κρέμες. 
Προσοχή: Πρέπει να συνδυάζονται με αντηλιακή προστασία. Τα πιο βαθιά peelings έχουν αποτέλεσμα και στις βαθιές πανάδες, αλλά χρειάζονται χρόνο ανάρρωσης.

Θεραπείες με έντονο παλμικό φως: Πολύ καλά αποτελέσματα έχει δείξει η θεραπεία που αξιοποιεί την τεχνολογία Photo Genesis, συσκευή έντονου παλμικού φωτός σε μήκος κύματος 560 νανόμετρα. Με την πρώτη συνεδρία οι καφέ κηλίδες μειώνονται μέχρι και κατά 80-90%. Μετά από ένα μήνα μπορείτε να επαναλάβετε τη θεραπεία.

Κρυοθεραπεία: Η μέθοδος συνίσταται στη μείωση της θερμοκρασίας του δέρματος σε πολύ χαμηλά επίπεδα, προκαλώντας τοπική καταστροφή των ιστών. Το έντονο ψύχος δημιουργεί τοπική αγγειοσυστολή και νέκρωση. Στην αποκατάσταση ενεργοποιείται ο μεταβολισμός της περιοχής, με αποτέλεσμα την αποσυμφόρηση και τη θεραπεία. Είναι μια απλή, οικονομική μέθοδος, δεν απαιτεί αναισθησία, ενώ έχει ελάχιστες ανεπιθύμητες ενέργειες.

DO's
- Τα χέρια και το πρόσωπό σας είναι διαρκώς εκτεθειμένα στον ήλιο. Προστατέψτε τα λοιπόν όλο το χρόνο χρησιμοποιώντας ένα αντηλιακό ευρέος φάσματος. 
- Φροντίστε να ενυδατώνετε επαρκώς την επιδερμίδα σας, ώστε να την προστατεύετε από βλαπτικούς παράγοντες.

DON'Ts
- Αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε προϊόντα με ουσίες που προκαλούν φωτοευαισθησία (όπως η ρετινόλη), τουλάχιστον τους μήνες με έντονη ηλιοφάνεια.
- Αν έχετε υποβληθεί πρόσφατα σε χημικά peelings ή θεραπείες με laser, φροντίστε να αποφεύγετε τουλάχιστον για 6 μήνες τον ήλιο.


πηγή: myself.gr

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr