ΕΛΛΑΔΑ

«Η μεγαλύτερη αναδιάρθρωση στην ιστορία» και άλλα διθυραμβικά σχόλια από τον διεθνή Τύπο

Δημοσίευση 9 Μαρτίου 2012, 11:24 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
«Η μεγαλύτερη αναδιάρθρωση στην ιστορία» και άλλα διθυραμβικά σχόλια από τον διεθνή Τύπο
Facebook Twitter Whatsapp
Στις πρώτες σελίδες των μεγαλύτερων ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης φιγουράρει το ελληνικό PSI, με τα σχετικά δημοσιεύματα να κάνουν λόγο για κίνηση ζωτικής σημασίας. 
Στις πρώτες σελίδες των μεγαλύτερων ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης φιγουράρει το ελληνικό PSI, με τα σχετικά δημοσιεύματα να κάνουν λόγο για κίνηση ζωτικής σημασίας.  Σε δημοσίευμα του το Reuters, επισημαίνει ότι η Ελλάδα κατάφερε να κλείσει επιτυχώς την ανταλλαγή ομολόγων, μειώνοντας τα κολοσσιαία χρέη της και αποφεύγοντας μία άτακτη χρεοκοπία που θα βύθιζε την ευρωζώνη σε νέα κρίση, αναφέρει το Reuters.    

Από την πλευρά του, το BBC αναφέρει ότι «η ελληνική κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι εξασφάλισε επαρκή υποστήριξη για την ανταλλαγή ομολόγων που θα την καταστήσει ικανή να εξυπηρετήσει τα χρέη της, γράφει το BBC.     

«Οι πιστωτές συμφώνησαν στο σχέδιο ανταλλαγής ομολόγων- Μία κίνηση ζωτικής σημασίας για το οικονομικό μέλλον της χώρας», αναφέρει το CNN.

Τέλος, το Bloomberg αναφέρει ότι «η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι κατάφερε το στόχο της στη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση στην ιστορία, με ποσοστό συμμετοχής 95,7%  από τους επενδυτές εάν ενεργοποιηθούν οι ρήτρες συλλογικής δράσης».

Ο γερμανικός Τύπος για το «κούρεμα»


«Η Ελλάδα καταφέρνει το κούρεμα: Το ποσοστό συμμετοχής κυμαίνεται στο 85,8%. Έτσι ξεπεράστηκε το κρίσιμο όριο του 75% και άνοιξε ο δρόμος για το δεύτερο πακέτο. Η Αθήνα θέλει να εξαναγκάσει τους απρόθυμους επενδυτές να συμμετάσχουν. Το μεσημέρι αποφασίζει η Διεθνής Ένωση Ανταλλαγών και Παραγώγων (ISDA) αν αυτό αποτελεί πιστωτικό επεισόδιο», εκτιμά η Financial Times Deutschland στην ηλεκτρονική της έκδοση.  
«Πετυχαίνει το ελληνικό κούρεμα», γράφει το Spiegel: «Η χρεοκοπία της Ελλάδας απετράπη. Η μεγάλη πλειοψηφία των ιδιωτών πιστωτών ενέκρινε την ιστορική αναδιάρθρωση χρέους ανοίγοντας έτσι το δρόμο για το δεύτερο πακέτο διάσωσης».  

«Η Ελλάδα μπορεί να υπολογίζει στο μεγαλύτερο κούρεμα χρέους της νεώτερης ιστορίας. Η δαμόκλειος σπάθη κρέμεται βέβαια ακόμη πάνω από την Αθήνα, αλλά δεν πρόκειται να πέσει τόσο γρήγορα. Το κούρεμα θα κάνει το χρέος της Αθήνας πιο ελέγξιμο. Αυτή είναι τουλάχιστον η ελπίδα», γράφει η Süddeutsche Zeitung.«Οι μικροεπενδυτές χάνουν εν μέσω κρίσης ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων τους. Μπορούν να ευχαριστήσουν γι' αυτό τους πολιτικούς τους, οι οποίοι άσκησαν μία οικονομική πολιτική που έφερε το κράτος στο χείλος του γκρεμού. Πολλοί όμως θα στρέψουν την οργή τους και στους διεθνείς πιστωτές, οι οποίοι επέβαλαν στη χώρα τους το κούρεμα στο πλαίσιο ενός προγράμματος διάσωσης αξίας δισεκατομμυρίων».  

«Η αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας στην τελική ευθεία», γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung: «Η Αθήνα ξεπέρασε με τη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στο κούρεμα του χρέους ένα σημαντικό εμπόδιο». Η εφημερίδα παραθέτει δήλωση του προέδρου του Συνδέσμου Γερμανικών Τραπεζών (BdB) Αντρέας Σμιτς, ο οποίος είπε χθες, λίγο πριν τη λήξη της προθεσμίας για δήλωση συμμετοχής των ομολογιούχων, ότι η κατάσταση στην Ελλάδα «είναι αισθητά ομαλότερη συγκριτικά με λίγο νωρίτερα». Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανικών Τραπεζών είπε χαρακτηριστικά ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα αντιμετωπίσει πλέον «μεγάλο πρόβλημα» στην περίπτωση που πρέπει να χρησιμοποιήσει ρήτρες συλλογικής δράσης (CAC).  

Για το ίδιο θέμα η Die Welt του Βερολίνου επισημαίνει στο πρωτοσέλιδό της: «Η κυβέρνηση στην Αθήνα ήθελε να συμμετάσχουν στην ανταλλαγή ομολόγων το 90% των ομολογιούχων, γιατί διαφορετικά το μέγεθος του κουρέματος δεν θα πληρούσε τις προϋποθέσεις για την έγκριση του δεύτερου πακέτου στήριξης. Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει η Αθήνα να κάνει το κούρεμα αναγκαστικό με τις ρήτρες συλλογικής δράσης. (...) Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αναταράξεις στην κεφαλαιαγορά», κλείνει η Die Welt.  

Με πληροφορίες από Ναυτεμπορική/ athina984.gr

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr