ΕΛΛΑΔΑ

Στο ΣτΕ προσέφυγαν οι κληρικοί για τις περικοπές στους μισθούς τους

Δημοσίευση 13 Μαρτίου 2012, 17:44 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Στο ΣτΕ προσέφυγαν οι κληρικοί για τις περικοπές στους μισθούς τους
Facebook Twitter Whatsapp
Την ακύρωση ως αντισυνταγματικής και παράνομης τής από 14.11.2011 εγκυκλίου του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (εκδόθηκε κατ' επιταγή του ενιαίου μισθολογίου), με την οποία έγιναν περικοπές στις αποδοχές τους, ζητούν με προσφυγή τους στο ΣτΕ 65 κληρικοί (εφημέριοι, διάκονοι και ιεροκήρυκες), οι οποίοι παράλληλα κατέχουν και υπαλληλική θέση στον Δημόσιο τομέα (εκπαιδευτικοί, υπάλληλοι Ν.Π.Δ.Δ., Ο.Τ.Α. κ.λπ.), καθώς και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιεροδιδασκάλων «Κωνσταντίνος ο εξ Οικονόμων».
Την ακύρωση ως αντισυνταγματικής και παράνομης τής από 14.11.2011 εγκυκλίου του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (εκδόθηκε κατ' επιταγή του ενιαίου μισθολογίου), με την οποία έγιναν περικοπές στις αποδοχές τους, ζητούν με προσφυγή τους στο ΣτΕ 65 κληρικοί (εφημέριοι, διάκονοι και ιεροκήρυκες), οι οποίοι παράλληλα κατέχουν και υπαλληλική θέση στον Δημόσιο τομέα (εκπαιδευτικοί, υπάλληλοι Ν.Π.Δ.Δ., Ο.Τ.Α. κ.λπ.), καθώς και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιεροδιδασκάλων «Κωνσταντίνος ο εξ Οικονόμων». Οι κληρικοί λάμβαναν έως σήμερα πλήρεις αποδοχές από την υπαλληλική τους θέση, ενώ από την ιερατική λάμβαναν μόνο τον βασικό μισθό και το χρονοεπίδομα με βάση την ιερατική τους υπηρεσία. Ωστόσο, σύμφωνα με το ενιαίο μισθολόγιο (Ν. 4024/2011), οι ιερείς που κατέχουν ταυτόχρονα και δεύτερη θέση στο Δημόσιο, Ν.Π.Δ.Δ. και Ο.Τ.Α., θα λαμβάνουν το σύνολο των αποδοχών της οργανικής τους θέσης και το 30% των αποδοχών της δεύτερης θέσης στην οποία απασχολούνται.

Σε εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου εκδόθηκε η από 14.11.2011 προσβαλλόμενη εγκύκλιος του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και σύμφωνα με αυτήν εκδόθηκαν τα εκκαθαριστικά σημειώματα μισθοδοσίας των κληρικών.

Στην προσφυγή υπογραμμίζεταιότι ναι μεν οι αποδοχές των κληρικών προβλέπεται να καταβάλλονται από την Εκκλησία, αλλά τελικά με ειδική συμφωνία «την υποχρέωση αυτή την εκπληρώνει η Πολιτεία χάριν της Εκκλησίας».

Τέλος, οι κληρικοί επισημαίνουν ότι εξαιτίας της επίμαχης εγκυκλίου εισάγεται αδικαιολόγητα δυσμενής διάκριση σε βάρος τους, αφού ενώ «στην έννοια των αποδοχών (σύμφωνα με την διάταξη του άρθρου 14 Ν. 4024/2011) περιλαμβάνονται τόσο ο βασικός μισθός, όσο και τα επιδόματα (οικογενειακό, παραμεθόριων περιοχών κ.λπ.), η προσβαλλόμενη εγκύκλιος αναφέρεται σε περικοπή των αποδοχών της μίας θέσεως αορίστως με αποτέλεσμα εκκαθαριστές να προβαίνουν αυθαιρέτως στον περιορισμό της έννοιας αποδοχές στον βασικό μισθό, στερώντας τους με τον τρόπο αυτόν το ποσοστό του 30% επί των επιδομάτων».

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr