ΕΛΛΑΔΑ

Κουτρουμάνης: Θα κοπούν 40.000 συντάξεις- μαϊμού!

Δημοσίευση 14 Μαρτίου 2012, 10:04 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Κουτρουμάνης: Θα κοπούν 40.000 συντάξεις- μαϊμού!
Facebook Twitter Whatsapp
Ένα μεγάλο «φαγοπότι» με τις συντάξεις και τα επιδόματα του ΙΚΑ αποκάλυψε σήμερα στην Βουλή ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, ενώ τόνισε ότι το σκάνδαλο με τα μαϊμού επιδόματα δεν περιορίζεται μόνο στο ΙΚΑ Καλλιθέας, αλλά έχουν εντοπιστεί και άλλες περιπτώσεις που σύντομα θα βγουν στο φως. Η εκτίμηση είναι ότι θα κοπούν συνολικά 40.000 συντάξεις που δίνονταν ενώ δεν έπρεπε. 
Ένα μεγάλο «φαγοπότι» με τις συντάξεις και τα επιδόματα του ΙΚΑ αποκάλυψε σήμερα στην Βουλή ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, ενώ τόνισε ότι το σκάνδαλο με τα μαϊμού επιδόματα δεν περιορίζεται μόνο στο ΙΚΑ Καλλιθέας, αλλά έχουν εντοπιστεί και άλλες περιπτώσεις που σύντομα θα βγουν στο φως. Η εκτίμηση είναι ότι θα κοπούν συνολικά 40.000 συντάξεις που δίνονταν ενώ δεν έπρεπε.  «Ξέρουμε που μας κλέβουνε στο ΙΚΑ. Το μόνο που μένει είναι τα ονόματα. Το ΙΚΑ ήταν μέχρι σήμερα φτωχό και σπάταλο», είπε, από την πλευρά του ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος ο οποίος θα παρουσιάσει το σχέδιο δράσης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για το 2012. Είναι αξιοσημείωτη η αποκάλυψη ότι από τις πλασματικές παροχές χάνονται κάθε χρόνο 100 εκατομμύρια ευρώ. 

Όπως ειδικότερα θα αναφέρεται στο σχέδιο δράσης, εντός του 2012 οι προσπάθειες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ θα κατευθυνθούν στον περιορισμό της εισφοροδιαφυγής, την εξασφάλιση είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών, τους νέους τρόπους πληρωμής εισφορών και είσπραξης απαιτήσεων, στην εφαρμογή σχεδίου για την αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και στην εφαρμογή μέτρων παροχών σε χρήμα. 

Ειδικά για την εντατικοποίηση των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης οφειλών αναφέρεται ότι οι συσσωρευμένες οφειλές εργοδοτών από βεβαιωμένες ανείσπρακτες εισφορές σήμερα ξεπερνούν τα 6 δισ. ευρώ, από τα οποία όμως μόνο το 50% αφορά ενεργές επιχειρήσεις και οργανισμούς. 

Στον προσωρινό διακανονισμό σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει το ΙΚΑ, υπήχθησαν 23.224 οφειλέτες με συνολικό ρυθμιζόμενο ποσό που ανέρχεται σε 1,4 δις ευρώ. Από τους οφειλέτες αυτούς πάνω από το 70% παραμένει στη ρύθμιση, ενώ το 50% των οφειλών που έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση παραμένει ενεργό (δηλαδή τηρείται η καταβολή των δόσεων, σύμφωνα με τους όρους διακανονισμού). 

Το 2012 το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ θα προχωρήσει στην αναδιοργάνωση και ενίσχυση των μηχανισμών είσπραξης ενώ θα προχωρήσει και η εφαρμογή πιο ευέλικτων κανόνων για την υπαγωγή σε διακανονισμούς και ρυθμίσεις εξόφλησης οφειλών. Θα υπάρξει πιο συγκεκριμένα, δυνατότητα επιλογής μεταξύ τεσσάρων εναλλακτικών ρυθμίσεων εξόφλησης. 

Στο πλαίσιο αυτό οι οφειλέτες εργοδότες θα κληθούν μαζικά αλλά και με εξατομικευμένες τηλεφωνικές ειδοποιήσεις να υπαχθούν σε ρύθμιση εξόφλησης των οφειλών τους. Οι εργοδότες που έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση ήδη ή σε προσωρινό διακανονισμό και όσοι υπαχθούν μετά την ψήφιση σχετικού νομοσχεδίου, θα παρακολουθούνται σε διαρκή βάση. 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr