ΕΛΛΑΔΑ

H Τρόικα «κλείνει» τα Κέντρα Νεοσυλλέκτων

Δημοσίευση 14 Μαρτίου 2012, 13:19 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
H Τρόικα «κλείνει» τα Κέντρα Νεοσυλλέκτων
Facebook Twitter Whatsapp
Από την αναδιοργάνωση των Κέντρων Νεοσυλλέκτων που επί πολλά χρόνια φύτρωναν χωρίς σαφή λόγο και αιτία σε διάφορες περιοχές απλώς και μόνο για την εξυπηρέτηση τοπικιστικών συμφερόντων σχεδιάζει να ξεκινήσει τη νέα προσπάθεια εκσυγχρονισμού της Νέας Δομής Δυνάμεων το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ). 
Από την αναδιοργάνωση των Κέντρων Νεοσυλλέκτων που επί πολλά χρόνια φύτρωναν χωρίς σαφή λόγο και αιτία σε διάφορες περιοχές απλώς και μόνο για την εξυπηρέτηση τοπικιστικών συμφερόντων σχεδιάζει να ξεκινήσει τη νέα προσπάθεια εκσυγχρονισμού της Νέας Δομής Δυνάμεων το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ).  Η προσπάθεια γίνεται αθόρυβα και ο στόχος είναι μέχρι τον προσεχή Ιούνιο να έχει γίνει μία καθαρή καταγραφή όλων των μονάδων, μικρότερων και μεγαλύτερων, με παράλληλη επισήμανση του κόστους λειτουργίας τους και του κέρδους από το κλείσιμο και τη συγχώνευση πολλών εξ αυτών (όπως π.χ των Μονάδων Επιστρατεύσεως). 

Ο σκοπός δεν είναι άλλος από τον περιορισμό του τεράστιου κόστους (κατ' επιταγήν και της τρόικας), αλλά και η ενίσχυση των προκεχωρημένων μονάδων, ιδιαίτερα στον Εβρο. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», από τα 14 Κέντρα Νεοσυλλέκτων που λειτουργούν σήμερα για τον Στρατό Ξηράς, η ηγεσία του ΓΕΣ θεωρεί ότι δεν πρέπει να παραμείνουν περισσότερα από 10 ή το πολύ 11. 

Το κρίσιμο ερώτημα είναι τι θα συμβεί με το κέντρο στην Κόρινθο, το μεγαλύτερο όλων με χωρητικότητα περίπου 2.000 ατόμων, που είχε διαταχθεί να κλείσει επί υπουργίας του κ. Ευ. Βενιζέλου. Στην απόφαση είχε επιμείνει και ο τότε αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Π. Μπεγλίτης παρά το υψηλό προσωπικό κόστος για τον ίδιο μιας και ο Νομός Κορινθίας είναι η εκλογική του περιφέρεια. 

Ωστόσο, υπάρχουν πλέον δεύτερες σκέψεις και το ΚΕΝ Κορίνθου μάλλον θα επαναλειτουργήσει κανονικά. Παρόλα αυτά, φαίνεται ότι τα ΚΕΝ σε Αρτα σε Γιάννενα θα αποτελέσουν παρελθόν, όπως επίσης και αυτά των Γιαννιτσών, των Γρεβενών (που είναι μεν καλοδιατηρημένο, αλλά μικρό), καθώς και του Αργους Ορεστικού. 

Το τελευταίο περιλαμβανόταν στη λίστα κατάργησης και επί υπουργίας Βενιζέλου, αλλά είχε υπάρξει έντονη αντίδραση του Προέδρου της Βουλής κ. Φ. Πετσάλνικου που εκλέγεται στην περιοχή. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η αντίδραση τοπικών παραγόντων της Καστοριάς (που επισκέφθηκαν και τον υπουργό Εθνικής Αμυνας κ. Δ. Αβραμόπουλο) στο κλείσιμο του κέντρου είναι και πάλι σφοδρότατες, βασιζόμενες σε παλαιοκομματικό σκεπτικό. 

Ο σχεδιασμός προβλέπει επίσης την παραμονή των ΚΕΝ σε Μεσολόγγι, Λαμία, Σπάρτη, Τρίπολη, Ναύπλιο, Θήβα, Αυλώνα και Μαυροδένδρι. 
 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr