ΕΛΛΑΔΑ

Παραιτήθηκε η οργανωτική επιτροπή των εκλογών στο ΑΠΘ

Δημοσίευση 14 Μαρτίου 2012, 16:23 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Παραιτήθηκε η οργανωτική επιτροπή των εκλογών στο ΑΠΘ
Facebook Twitter Whatsapp
Την παραίτησή τους στον υπουργό Παιδείας υπέβαλαν τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής Εκλογών του Αριστοτελείου πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που ήταν επιφορτισμένη με την διοργάνωση της ψηφοφορίας ανάδειξης των εσωτερικών μελών του νέου Συμβουλίου Διοίκησης.  
Την παραίτησή τους στον υπουργό Παιδείας υπέβαλαν τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής Εκλογών του Αριστοτελείου πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που ήταν επιφορτισμένη με την διοργάνωση της ψηφοφορίας ανάδειξης των εσωτερικών μελών του νέου Συμβουλίου Διοίκησης.   Η τετραμελής Οργανωτική Επιτροπή - που συνεδρίασε μετά τη ματαίωση για τρίτη φορά σήμερα της εκλογικής διαδικασίας εξαιτίας της παρεμπόδισής της από φοιτητές και μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας - αποφάσισε ότι η «περαιτέρω παραμονή της στερείται αντικειμένου και νοήματος», καθώς η προβλεπόμενη από το νόμο ημερομηνία για την ολοκλήρωση του έργου της έχει λήξει (στις 16/1/2012) ανυπαίτια, γεγονός, που όπως επισημαίνει, «εξελίσσεται πλέον σε ένα είδος ομηρίας της, χωρίς εμφανή προοπτική».  

Στην επιστολή παραίτησης αναφέρεται ότι η Επιτροπή έφερε εις πέρας όλες τις φάσεις τής εκλογικής διαδικασίας, σε ό,τι αφορά οργανωτικά ζητήματα, «εν μέσω μέγιστων δυσκολιών, έντονων και εμφανών πρακτικών παρακώλυσης, συνεχών λοιδοριών-συκοφαντιών-απειλών, υπεξαγωγής των αρχείων της επιτροπής, καθώς και ασκήσεως βίας, που προκάλεσαν ακόμη και την αυτεπάγγελτη επέμβαση της εισαγγελικής αρχής».  

Στην Επιτροπή συμμετείχαν ο πρώην πρύτανης, Αναστάσιος Μάνθος, ως πρόεδρος, και οι πρώην αντιπρυτάνεις, Σταύρος Πανάς, Αθανασία Τσατσάκου, Ολυμπία Γκίμπα-Τζιαμπίρη. Όπως εκτιμάται, ο ορισμός των νέων μελών της Οργανωτικής Επιτροπής θα γίνει με την προβλεπόμενη διαδικασία της αρχαιότητας των μελών ΔΕΠ, σε μελλοντικό χρόνο.       

 
Ψήφισμα της Συγκλήτου         
Νωρίτερα, συνεδρίασε η Σύγκλητος του ΑΠΘ, με μοναδικό θέμα συζήτησης την διεξαγωγή των εκλογών. Τα μέλη της Συγκλήτου εκτίμησαν ότι η Οργανωτική Επιτροπή «έχει ολοκληρώσει το έργο της» και ότι θα πρέπει να ξεκινήσει νέος διάλογος σε νέα βάση για όσα συμβαίνουν στην πανεπιστημιακή κοινότητα, ενώ οι σχετικές εκλογικές διαδικασίες θα πρέπει να ανασταλούν μέχρι την ολοκλήρωση του διαλόγου.  
   
«Απευθύνουμε προς όλους, τόσο προς τους φορείς νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας, όσο και προς τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, την έκκληση να προταχθεί ο ουσιαστικός διάλογος για τις ακαδημαϊκές αξίες και ελευθερίες, πολύ περισσότερο σήμερα που υπάρχουν ώριμες και επεξεργασμένες θέσεις» αναφέρει σε ψήφισμά της και επισημαίνει ότι η μεταρρύθμιση στο πανεπιστήμιο δεν πρέπει να έχει ορόσημο τον διχασμό και τις συγκρούσεις.  
   
Με αφορμή την ματαίωση των εκλογών για το Συμβούλιο Διοίκησης, η Σύγκλητος εκφράζει την αποδοκιμασία της για την παρεμπόδιση έκφρασης της ελεύθερης γνώμης στον ακαδημαϊκό χώρο και επισημαίνει ότι μια ενδεχόμενη αστυνομική παρέμβαση θα αποτελούσε «επικίνδυνο εγχείρημα, αφού μπορεί να επιφέρει δυσανάλογα βαρύτερες συνέπειες και να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμο τραυματισμό της ακαδημαϊκής ειρήνης».  
   
Ο πρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Μυλόπουλος, δήλωσε ότι «η πόλωση και ο διχασμός δε μπορούν να αποτελούν συστατικά στοιχεία μιας μεταρρύθμισης για την ανώτατη εκπαίδευση» και ότι «τα πανεπιστήμια πρέπει να επανέλθουν σε ομαλή ακαδημαϊκή λειτουργία».

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr