ΕΛΛΑΔΑ

Δικαστική διερεύνηση για Λιάπη και συμβάσεις στον ΟΣΕ

Δημοσίευση 14 Μαρτίου 2012, 18:18 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Δικαστική διερεύνηση για Λιάπη και συμβάσεις στον ΟΣΕ
Facebook Twitter Whatsapp
Αίτημα με το οποίο ζητά τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών του πρώην υπουργού Μεταφορών Μιχάλη Λιάπη υπέβαλε με έγγραφό της προς την Βουλή η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας.
Αίτημα με το οποίο ζητά τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών του πρώην υπουργού Μεταφορών Μιχάλη Λιάπη υπέβαλε με έγγραφό της προς την Βουλή η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας. Το αίτημα αφορά εισαγγελική έρευνα για τα καταγγελλόμενα σκάνδαλα στον ΟΣΕ την περίοδο 2004-2007.

Η Εισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου, που διενήργησε τη δικαστική έρευνα διαπίστωσε ενδεχόμενες ευθύνες του πρώην υπουργού και εκ του νόμου υποχρεούται να διαβιβάσει τη δικογραφία στην Βουλή, παρά το γεγονός ότι τα όποια αδικήματα ενδεχομένως έχουν τελεστεί, παραγράφηκαν μετά το κλείσιμο της Βουλής τον Μάιο του 2009.

Υπενθυμίζεται  ότι η έρευνα συνεχίζεται για 20 μη πολιτικά πρόσωπα (μέλη ΔΣ και Επιτροπών του ΟΣΕ) τα οποία αναμένεται να κληθούν ως ύποπτοι τέλεσης αδικημάτων τις επόμενες ημέρες.

Η δικογραφία έχει τέσσερα σκέλη:

-Η αλλαγή προδιαγραφών για την προμήθεια τροχαίου υλικού του ΟΣΕ, κόστους 3,2 δισ. ευρώ, η οποία έγινε ουσιαστικά εν κρυπτώ από τη διοίκηση του Οργανισμού και χωρίς διαγωνισμό, παρά το γεγονός ότι οι αρχικές προδιαγραφές είχαν εγκριθεί ομόφωνα από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

-Η ενοικίαση 8 συρμών (αμαξοστοιχία Ντεσίρο) που είχε παραδώσει η Siemens πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και κόστισε όσο και η τιμή αγοράς, δηλαδή 8 εκατ. ευρώ συν ΦΠΑ.

-Η καθυστερημένη παράδοση των αυτόματων πωλητών εισιτηρίων, καθυστέρηση για την οποία δεν ενεργοποιήθηκαν οι προβλεπόμενες ποινικές ρήτρες, μεταξύ των οποίων και η παραχώρηση δωρεάν των Ντεσίρο.

-Ο διαγωνισμός για τη φύλαξη των εγκαταστάσεων του ΟΣΕ για χρονικό διάστημα 2 ετών, αξίας περίπου 6 εκατ. ευρώ.

Η δικογραφία σχηματίστηκε έπειτα από καταγγελίες του τότε βουλευτή και νυν υφυπουργού Ντίνου Ρόβλια, αλλά και έπειτα από δημοσιεύματα του Τύπου.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr