ΕΛΛΑΔΑ

Aπειλείται με διάβρωση το ενετικό λιμάνι των Χανίων

Δημοσίευση 15 Μαρτίου 2012, 21:42 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Aπειλείται με διάβρωση το ενετικό λιμάνι των Χανίων
Facebook Twitter Whatsapp
Το θέμα της διάβρωσης του ενετικού λιμανιού των Χανίων- ενόψει και της νέας τουριστικής σεζόν- έφεραν στην επιφάνεια οι καθιζήσεις στο κρηπίδωμα του λιμανιού αλλά και αποκολλήσεις από το τείχος του φρουρίου Φιρκά, που προκάλεσε η χθεσινή κακοκαιρία.
Το θέμα της διάβρωσης του ενετικού λιμανιού των Χανίων- ενόψει και της νέας τουριστικής σεζόν- έφεραν στην επιφάνεια οι καθιζήσεις στο κρηπίδωμα του λιμανιού αλλά και αποκολλήσεις από το τείχος του φρουρίου Φιρκά, που προκάλεσε η χθεσινή κακοκαιρία. Τα μανιασμένα κύματα, είχαν ως αποτέλεσμα να καταρρεύσει μέσα στη θάλασσα το πάνω μέρος του κρηπιδώματος στην Ακτή Τομπάζη, ενώ κάποια κομμάτια που αποκολλήθηκαν βρέθηκαν, από τη σφοδρότητα της κακοκαιρίας, πάνω στο οδόστρωμα και έξω από την ταβέρνα 'Μοναστήρι'.

Στο φρούριο Φιρκά, πάλι, λόγω της διάβρωσης, αποκολλήθηκε ένας ογκόλιθος από το κάτω μέρος μιας πολεμίστρας που εξαιτίας της έντασης των  κυμάτων, βρέθηκε κάτω από το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης.

Προχθές το πρωί συνεργεία του Δήμου Χανίων καθάρισαν την ευρύτερη περιοχή και διάνοιξαν τον δρόμο, ενώ κλιμάκιο του Δήμου μαζί με τον δήμαρχο κ. Μανώλη Σκουλάκη και τον πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, αντιδήμαρχο κ. Νίκο Ξυνίδη, έκαναν αυτοψία στα συγκεκριμένα σημεία.

Όπως ανέφερε ο κ. Ξυνίδης, προκειμένου να αποκατασταθεί η ζημιά, θα γίνει μια έκτακτη εργολαβία, έτσι ώστε μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες το πρόβλημα να έχει αποκατασταθεί.

«Διαπιστώνουμε για άλλη μια φορά ότι πρέπει να είμαστε σε συνεχή εγρήγορση τόσο ως Δήμος Χανίων αλλά και ως Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο για να αντιμετωπίζουμε τις έκτακτες καταστάσεις από τα έντονα καιρικά φαινόμενα και τις ζημιές που προκαλούνται στο λιμάνι των Χανίων. Έγιναν καταστροφές μέσα στο παλιό λιμάνι, ειδικά με την καθίζηση που έχει δημιουργηθεί στον δρόμο όπως επίσης και στο φρούριο Φιρκά, από όπου έφυγε από μια πολεμίστρα στο τείχος ένας μεγάλος ογκόλιθος και πρέπει άμεσα να επισκευαστεί», ανέφερε ο κ. Ξυνίδης.

Και πρόσθεσε: «Κάνουμε κάθε προσπάθεια η οποία είναι δυνατή για να είναι συνεχώς σε καλή κατάσταση το παλιό λιμάνι, διότι είναι ένας χώρος πολυδιάστατος τόσο σε επίπεδο πολιτισμικό όσο και κοινωνικό. Επειδή η τουριστική περίοδος στο παλιό λιμάνι αρχίζει νωρίς, από τον μήνα Απρίλιο, αυτό που έχουμε διαπιστώσει, είναι πως λόγω γραφειοκρατίας δηλαδή, όσον αφορά τον προγραμματισμό των έργων και τον προϋπολογισμό που πρέπει να περνάμε κάθε χρόνο, δεν μπορούμε να κάνουμε άμεσα τα έργα που χρειάζεται να γίνουν στο λιμάνι, παρά το ότι υπάρχουν χρήματα και τώρα μπορούμε να κάνουμε και τις μελέτες».

Η κακοκαιρία είχε ως αποτέλεσμα να αποκολληθεί ένα μεγάλο κομμάτι ογκόλιθου από το τείχος του φρουρίου Φιρκά. Στο συγκεκριμένο σημείο της πολεμίστρας του φρουρίου, είναι εμφανή τα έντονα σημάδια της διάβρωσης.

Ο πρόεδρος του Ναυτικού Μουσείου Κρήτης, κ. Μανώλης Πετράκης, επεσήμανε ότι: «Η τελευταία κακοκαιρία δυστυχώς χειροτέρευσε την υπάρχουσα κατάσταση του περιβάλλοντος χώρου του φρουρίου Φιρκά και την οροφή του δικού μας κτηρίου. Η θάλασσα λόγω των έντονων ανέμων είχε γίνει 'ένα' με τον δρόμο και σε αρκετά σημεία έφυγαν κομμάτια από λίθους του περιβάλλοντος χώρου του φρουρίου.

Εκτίμησή μας είναι πως θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα, ήδη έχουμε ενημερώσει τους αρμόδιους του Δήμου και προσδοκούμε στην καλή συνεργασία, ώστε να βρεθούν τρόποι αποκατάστασης  και να περιοριστεί αυτό το φαινόμενο».
Να σημειωθεί, πάντως, ότι διάβρωση από τη θάλασσα έχουν υποστεί και άλλα ιστορικά μνημεία του παλιού λιμανιού, όπως ένα μέρος του τείχους της Πύλης της Άμμου (Προμαχώνας Sabbionara), στο Κουμ Καπί.


Πηγή: haniotika-nea.gr

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr