ΕΛΛΑΔΑ

Κακουργηματικές διώξεις για το κύκλωμα των ακινήτων

Δημοσίευση 10 Μαΐου 2012, 20:11 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Κακουργηματικές διώξεις για το κύκλωμα των ακινήτων
Facebook Twitter Whatsapp
Η Εισαγγελία απήγγειλε αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος σε περισσότερα από 20 άτομα για την αποκαλούμενη υπόθεση του «κυκλώματος ακινήτων».
Η Εισαγγελία απήγγειλε αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος σε περισσότερα από 20 άτομα για την αποκαλούμενη υπόθεση του «κυκλώματος ακινήτων». Στην υπόθεση εμπλέκονται μία εφέτης, ένας πρόεδρος εφετών, ένας εισαγγελέας πρωτοδικών, ένας αρχιμανδρίτης, δικηγόροι, δικαστικοί επιμελητές, εφοριακοί, τραπεζικοί υπάλληλοι και αστυνομικοί, ενώ κομβικό ρόλο φέρεται να είχε ένας πολιτικός μηχανικός.

Οι κατηγορίες που τους αποδίδονται μετά την άσκηση ποινικής δίωξης, κατά περίπτωση, αφορούν μεταξύ άλλων τα αδικήματα της κατάχρησης εξουσίας, απάτης, ενεργητικής και παθητικής δωροδοκίας, ψευδούς βεβαίωσης, εγκληματικής οργάνωσης νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Η υπόθεση θεωρείται στο Εφετείο εξόχως σοβαρή και έτσι η κύρια ανάκριση θα ανατεθεί σε εφέτη ανακριτή, λόγω μείζονος σημασίας, ο οποίος θα οριστεί από την Ολομέλεια Εφετών που προσδιορίστηκε να συγκληθεί στις 31 Μαΐου.

Τα μέλη του κυκλώματος φέρονται να συνέστησαν περισσότερες από 150 εικονικές εταιρίες, με εμφανιζόμενο αντικείμενο την αξιοποίηση ακινήτων, μέσω των οποίων παραπλανούσαν ιδιώτες, υποσχόμενοι ότι θα μεσολαβούσαν σε υποθέσεις πλειστηριασμών ώστε να αποφευχθούν οι κατασχέσεις με αποτέλεσμα να χάνονται οι περιουσίες των θυμάτων τους. Η δράση του κυκλώματος φαίνεται να ξεκινά πολλά χρόνια πίσω, που βάσει των στοιχείων που έχουν συλλεχθεί ξεπερνούν τη δεκαετία.

Η υπόθεση άρχισε να αποκαλύπτεται πριν από περίπου δυόμισι χρόνια, ύστερα από μηνύσεις τραπεζών οι οποίες εντόπισαν ότι μέλη του κυκλώματος κατάφερναν να «παγώνουν» διαδικασίες πλειστηριασμών. Έτσι ξεκίνησαν με δικαστική εντολή καταγραφές τηλεφωνικών συνομιλιών, που πραγματοποίησε η ΕΥΠ και ξεπερνούν τις 100.000 σελίδες, από τις οποίες άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι της δράσης της πολυπληθούς ομάδας. Στις επίμαχες καταγεγραμμένες συνομιλίες γίνονται αναφορές σε πολιτικά πρόσωπα αλλά και σε εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η διερεύνηση της υπόθεσης ανατέθηκε στον εισαγγελέα Εφετών, Ισίδωρο Ντογιάκο, το πόρισμα του οποίου μετά το πέρας της πολύμηνης έρευνάς του διαβιβάστηκε στον προϊστάμενό του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γιώργο Χατζίκο, που παρήγγειλε και την άσκηση των ποινικών διώξεων.

Στον πολιτικό μηχανικό, στον αρχιμανδρίτη και σε ένα δικηγόρο έχει ήδη απαγορευθεί η έξοδος από τη χώρα.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου απέστειλε ερώτημα (όπως λέγεται στην δικαστική ορολογία) στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου προκειμένου να αποφανθεί εάν θα τεθούν ή όχι σε αργία οι τρεις δικαστές που εμπλέκονται στο αποκαλούμενο «κύκλωμα ακινήτων».


Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr