ΕΛΛΑΔΑ

«Όχι» στη δημοσιοποίηση των στοιχείων των φορέων του AIDS από τον Συνήγορο του Πολίτη

Δημοσίευση 14 Μαΐου 2012, 22:20 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
«Όχι» στη δημοσιοποίηση των στοιχείων των φορέων του AIDS από τον Συνήγορο του Πολίτη
Facebook Twitter Whatsapp
«Η πρόσφατη δημοσιοποίηση φωτογραφιών και προσωπικών στοιχείων οροθετικών προσώπων για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, εμφανίζει εσφαλμένα και αποπροσανατολιστικά τη διασφάλιση δημόσιων αγαθών ως εγχείρημα που δεν συμβιβάζεται με την παράλληλη προστασία θεμελιωδών ατομικών δικαιωμάτων, και πλήττει τον συνταγματικό και ευρωπαϊκό νομικό πολιτισμό» αναφέρει ο Συνήγορος του Πολίτη, σε ανακοίνωσή του.
«Η πρόσφατη δημοσιοποίηση φωτογραφιών και προσωπικών στοιχείων οροθετικών προσώπων για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, εμφανίζει εσφαλμένα και αποπροσανατολιστικά τη διασφάλιση δημόσιων αγαθών ως εγχείρημα που δεν συμβιβάζεται με την παράλληλη προστασία θεμελιωδών ατομικών δικαιωμάτων, και πλήττει τον συνταγματικό και ευρωπαϊκό νομικό πολιτισμό» αναφέρει ο Συνήγορος του Πολίτη, σε ανακοίνωσή του. Υπενθυμίζεται ότι κατά το παρελθόν η Αρχή έχει επισημάνει, σε σχετικό πόρισμά της, ότι τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας δεν μπορούν να παραβιάζουν τα δικαιώματα των ασθενών και των φορέων του ιού HIV-AIDS.

«Τα μέτρα για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και την αποτροπή ευρείας διάδοσης του ιού δεν μπορούν να ξεπερνούν το πρόσφορο και αναγκαίο μέτρο για την εξυπηρέτηση του επιδιωκόμενου σκοπού, σύμφωνα με τη συνταγματικώς κατοχυρωμένη αρχή της αναλογικότητας. Η δημοσιοποίηση εξατομικευμένων στοιχείων και φωτογραφιών, όχι μόνον παραβιάζει δικαιώματα άρρηκτα συνδεδεμένα με το σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της ιδιότητας του ασθενούς, αλλά αποτελεί επιπλέον αλυσιτελές μέσο για την πρόληψη και την προστασία της δημόσιας υγείας» επισημαίνεται.

Η Αρχή διαπιστώνει δε πως «το γεγονός ότι σημαντικός αριθμός πολιτών απευθύνθηκε στις αρμόδιες υπηρεσίες, προκειμένου να υποβληθεί στον αναγκαίο ιατρικό έλεγχο επιβεβαιώνει ότι το κρίσιμο στοιχείο για την ενημέρωση των πολιτών δεν είναι τα προσωπικά στοιχεία και οι φωτογραφίες ενός διαρκώς αυξανόμενου αριθμού εκδιδομένων οροθετικών προσώπων, αλλά η ίδια η πληροφορία για τις διαστάσεις διάδοσης του ιού σε συγκεκριμένα οικήματα ή περιοχές στο κέντρο της Αθήνας».

Ο Συνήγορος του Πολίτη προτίθεται άμεσα να απευθυνθεί και πάλι στους αρμόδιους φορείς με συγκεκριμένες προτάσεις για την ανάληψη της αναγκαίας νομοθετικής πρωτοβουλίας.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr