ΕΛΛΑΔΑ

Με κείμενο της Αρβελέρ και μικρές καθυστερήσεις στη παράδοση των θεμάτων η πρεμιέρα των Πανελλαδικών

Δημοσίευση 21 Μαΐου 2012, 06:40 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Με κείμενο της Αρβελέρ και μικρές καθυστερήσεις στη παράδοση των θεμάτων η πρεμιέρα των Πανελλαδικών
Facebook Twitter Whatsapp
Mε το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και θέμα το «πανανθρώπινο μήνυμα της Τέχνης» άνοιξε σήμερα το πρωί η «αυλαία» των Πανελλαδικών εξετάσεων, που γίνονται στη σκιά των εκλογών του Ιουνίου.
Mε το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και θέμα το «πανανθρώπινο μήνυμα της Τέχνης» άνοιξε σήμερα το πρωί η «αυλαία» των Πανελλαδικών εξετάσεων, που γίνονται στη σκιά των εκλογών του Ιουνίου.
Το θέμα της έκθεσης, «Προσφορά της Τέχνης στους νέους και πώς το σχολείο μπορεί να συμβάλει στην ουσιαστική επαφή μαζί της», βασιζόταν σε κείμενο της ακαδημαϊκού Ελένης Αρβελέρ.

Οι υποψήφιοι έπρεπε να
 αναπτύξουν το πανανθρώπινο μήνυμα που εκπέμπει η Τέχνη, να αναλύσουν το κείμενο και να «προβάλουν» τους τρόπους με τους οποίους θα διοργάνωναν μια σχετική ημερίδα του δήμου με θέμα τη σχέση τέχνης και ζωής.

Διαβάστε ένα απόσπασμα του κειμένου των εξετάσεων που δόθηκε στους μαθητές από το έργο της Ελένης Γλύκατζη- Αρβελέρ «Πολιτισμός και Ελληνισμός- Προσεγγίσεις»:

«Κάθε πολιτισμός έχει τα όρια και το στίγμα του στον ιστορικό χώρο και χρόνο. Μέσα ωστόσο στην ιστορία του κόσμου, το αρχαιοελληνικό αισθητικό επίτευγμα σημαδεύει την καταγωγή μιας τέχνης με πανανθρώπινο μήνυμα και με διαστάσεις παγκόσμιες, θα έλεγα σχεδόν εξωχρονικές. Πρώτη έκφραση της αποστασιοποίησης του ανθρώπου από την αναγκαιότητα της φύσης, χάρη στη μεταμόρφωση της ύλης σε πνεύμα, το ελληνικό πλαστικό κατόρθωμα δηλώνει την επίμονη και έλλογη προσπάθεια του καλλιτέχνη να δαμάσει το πάθος και τη μοίρα με τα έργα τού νου και της καρδιάς, αυτά που φέρνουν τον άνθρωπο όλο και πιο κοντά στον Θεό, αυτά που τον οδηγούν δίπλα στον συνάνθρωπο...».

Ο εξεταστές ζήτησαν περίληψη του κειμένου που βαθμολογείται με 25 μονάδες και ανάπτυξη 500- 600 λέξεων που βαθμολογείται με 40 μονάδες.

Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά τα θέματα της Νεοελληνικής Γλώσσας

Οι εξετασεις συνεχίζονται την Τετάρτη 23 Μαίου με τα μαθήματα γενικής παιδείας της Βιολογίας, Φυσικής, Μαθηματικών και Στοιχείων Στατιστικής και Ιστορίας. 

Καθυστέρησαν τα θέματα 

Οι εξετάσεις για χιλιάδες υποψηφίους άρχισαν με μικροπροβλήματα καθώς σε αρκετά εξεταστικά κέντρα της Αττικής η παράδοση των θεμάτων έγινε με μισή ώρα καθυστέρηση η οποία οφειλόταν στο γεγονός ότι ήταν πολλές σελίδες που έπρεπε να φωτοτυπηθούν και να δοθούν στους υποψήφιους.

Έτσι, στα μεγάλα σχολικά συγκροτήματα, απαιτήθηκε λίγο περισσότερος χρόνος, ώσπου να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Κιάου: Μέχρι την Τετάρτη οι ημερομηνίες των ειδικών μαθημάτων


Η υπουργός Παιδείας Αγγελική- Ευφροσύνη Κιάου, επισκέφθηκε το πρωί το Πειραματικό σχολείο Αγίων Αναργύρων, συνοδευόμενη από τον ειδικό γραμματέα Μιχ. Κοντογιάννη. Ευχήθηκε στους υποψήφιους επιτυχία, τονίζοντάς τους ότι οι πανελλαδικές εξετάσεις δεν είναι η μοναδική ευκαιρία στη ζωή τους.

Συνέστησε ψυχραιμία και τόνισε ότι σε δύο ημέρες από σήμερα θα έχουν ανακοινωθεί οι ημερομηνίες στις οποίες μετακινείται η εξέταση των ειδικών μαθημάτων και όλων των μαθημάτων που συμπίπτουν με την εκλογική διαδικασία της 17ης Ιουνίου.

Περισσότεροι οι εισακτέοι φέτος

Οι πανελλαδικές εξετάσεις των υποψηφίων των ημερήσιων και εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (Επαγγελματικά Λύκεια Ομάδα Α') θα αρχίσουν μια ημέρα μετά, την Τρίτη 22 Μαΐου.  

Για φέτος διατίθενται 76.094 θέσεις στα Πανεπιστήμια, στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, στα ΤΕΙ, στην Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.).

Η αύξηση των εισακτέων είναι 2,22% σε σχέση με πέρυσι., ενώ σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων στα πανεπιστήμια  εισάγονται εφέτος 44.381 άτομα ,+5,87 σε σχέση με πέρυσι και στα ΤΕΙ 31.713 άτομα ,-2,48% σε σχέση με πέρυσι. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός εισακτέων στα Ανώτατα Ιδρύματα διατηρείται περίπου στα περυσινά επίπεδα, ωστόσο αυξάνονται οι θέσεις των ειδικών κατηγοριών υποψηφίων.  

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2012 υπέβαλαν αίτηση συμμετοχής συνολικά 110.851 υποψήφιοι, δηλαδή μαθητές και απόφοιτοι, ενώ πέρυσι είχαν υποβάλλει αίτηση συμμετοχής 116.542 υποψήφιοι.


Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις