ΕΛΛΑΔΑ

Ο Σγουρός ζητά την ακίνητη περιουσία του Γαβαλά από τον Στουρνάρα

Δημοσίευση 15 Μαρτίου 2013, 11:11 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Ο Σγουρός ζητά την ακίνητη περιουσία του Γαβαλά από τον Στουρνάρα
Facebook Twitter Whatsapp
Πρόταση να περιέλθουν στην Περιφέρεια Αττικής οι δημευμένες από το Δημόσιο εγκαταστάσεις της Lak στην Κάντζα, του γνωστού σχεδιαστή Λάκη Γαβαλά κατέθεσε στο υπουργείο Οικονομικών ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός.
Πρόταση να περιέλθουν στην Περιφέρεια Αττικής οι δημευμένες από το Δημόσιο εγκαταστάσεις της Lak στην Κάντζα, του γνωστού σχεδιαστή Λάκη Γαβαλά κατέθεσε στο υπουργείο Οικονομικών ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός.
Ο κ. Σγουρός κινούμενος στο σκεπτικό της αξιοποίησης στο μέγιστο βαθμό των κτιρίων που ανήκουν στο Δημόσιο πρότεινε στον Γιάννη Στουρνάρα να περιέλθουν τα κτίρια που ανήκουν στον έγκλειστο κ. Γαβαλά στην κυριότητα της Περιφέρειας ώστε να μειωθούν οι δαπάνες της.

Ειδικότερα, όπως διευκρίνισε στο newpost η γραμματεία του κ. Σγουρού, αν οι εγκαταστάσεις της Lak περιέλθουν στην Περιφέρεια θα εξοικονομηθούν περί τα 10 εκατ. ευρώ από το Δημόσιο καθώς στα εν λόγω κτίρια θα στεγαστούν όλες οι εγκατάστεις των υπηρεσιών της Περιφέρειας και θα «γλιτώσουν» το ενοίκιο.

Να σημειωθεί ότι οι υπηρεσίες της Περιφέρειας στεγάζονται αυτή τη στιγμή σε 38 διασπαρμένα κτίρια στο Λεκανοπέδιο για τα οποία καταβάλλονται μισθώματα 10 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ στη... σκόνη παραμένουν κτίσματα 20.000 τετραγωνικών μέτρων σε οικόπεδο 31.000 τ.μ. που είχε αγοράσει ο Λάκης Γαβαλάς.  

Το μόνο που απομένει είναι να απαντήσει θετικά στην πρόταση του κ. Σγουρού το ΥΠΟΙΚ, ώστε αξιοποιηθούν επιτέλους οι μεγάλες εγκαταστάσεις στην Κάντζα. 

Όπως υποστηρίζει ο κ. Σγουρός, με αυτή την πρόταση κερδισμένοι βγαίνουν όλοι. Και το Δημόσιο που θα λάβει τα χρωστούμενα, η Περιφέρεια που θα συγκεντρώσει τις υπηρεσίες της σε μία τοποθεσία χωρίς ενοίκιο αλλά και ο έγκλειστος στον Κορυδαλλό, Λάκης Γαβαλάς, ο οποίος με αυτό τον τρόπο ίσως αποπληρώσει τα χρέη του στις τράπεζες.

Ο περιφερειάρχης είχε ζητήσει και πάλι το 2008, εκτελώντας χρέη νομάρχη, από την τότε κυβέρνηση να δοθούν στη νομαρχία εγκαταλελειμμένα κτίρια που άνηκαν στο Δημόσιο, να ανακαινιστούν με έξοδα της νομαρχίας και να στεγαστούν εκεί οι υπηρεσίες, ωστόσο δεν είχε λάβει ποτέ απάντηση. Σήμερα, ο κ. Σγουρός ευελπιστεί στο να λάβει το πράσσινο φως από τον κ. Στουρνάρα, καθώς όπως μαθαίνουμε τα πρώτα δείγματα από την κυβέρνηση είναι θετικά, ενώ και απο πλευρά του ιδιώτη, ο κ. Γαβαλάς είχε δηλώσει ότι επιθυμεί να αξιοποιηθούν από το Δημόσιο τα ακίνητα που του ανήκουν.  

«Στην πρόσφατη συνάντηση που είχαμε με τον Υπουργό Οικονομικών καταθέσαμε συγκεκριμένη πρόταση: το ελληνικό δημόσιο έχει δημεύσει μια τεράστια έκταση γνωστού επιχειρηματία για χρέη του προς το ελληνικό κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία» διευκρίνισε ο κ. Σγουρός στο newpost.

«Η έκταση αυτή παραμένει αναξιοποίητη. Ζήτησα λοιπόν από τον Υπουργό να αγοράσει η Περιφέρεια Αττικής αυτή την έκταση με όλα τα κτήρια που έχει από το Υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να εγκατασταθούν εκεί πλήθος υπηρεσιών μας και να σταματήσουμε να πληρώνουμε ενοίκια για τα διάφορα κτήρια όπου στεγάζονται οι υπηρεσίες μας.
Έχουμε υπολογίσει ότι η απόσβεση των χρημάτων θα γίνει μέσα σε 2 με 3 χρόνια.

Με τη λύση αυτή κερδίζουν όλοι: το ελληνικό δημόσιο παίρνει τα χρήματα που του χρωστούν, η Περιφέρεια λύνει το κτηριακό της πρόβλημα και εξοικονομεί αρκετά εκατομμύρια Ευρώ από τα ενοίκια, ο ιδιώτης εκπληρώνει τα χρέη του και οι τράπεζες εξασφαλίζουν τα χρήματα που έχουν δανείσει στον επιχειρηματία.  

Ο Υπουργός κατανόησε πλήρως το ζήτημα και υποσχέθηκε ότι θα βοηθήσει όσο μπορεί προς όφελος όλων. Το θέμα όμως της αξιοποίησης των κτηρίων του δημοσίου δεν είναι νέο για εμάς. Από το 2008 ως Νομαρχία Αθηνών είχαμε καταγράψει με κάθε λεπτομέρεια όλα τα 1.200 εγκαταλελειμμένα κτήρια της Αθήνας. Είχαμε στείλει τα στοιχεία σε όλες τις Κυβερνήσεις και σε όλους τους συναρμόδιους Υπουργούς. Είχαμε προτείνει τη δημιουργία ενός ευέλικτου Οργανισμού με τη συμμετοχή όλων των φορέων και των Υπουργείων.

Εάν αυτά που είχαμε έγκαιρα προτείνει τότε είχαν γίνει πράξη, σήμερα δεν θα έφτανε η Αθήνα στην κατάσταση που είναι με εγκαταλελειμμένα κτήρια όπου διαμένουν παράνομα μετανάστες και λαθρομετανάστες και τα οποία έχουν μετατραπεί σε ανθυγιεινές εστίες και κέντρα παραβατικότητας. Πρέπει επιτέλους και η ελληνική δημόσια διοίκηση να αποκτήσει ευελιξία και να αξιοποιήσει μεθόδους και πρακτικές που εφαρμόζονται εδώ και χρόνια στον ιδιωτικό τομέα.
Με τις αγκυλώσεις του παρελθόντος δεν μπορούμε να λύσουμε τα σύνθετα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα μας» επεσήμανε στο newpost ο Περιφερειάρχης.

Αναστασία Γαλάνη

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr