ΕΛΛΑΔΑ

ΕΣΕΕ: Κίνδυνος αλυσιδωτών επιπτώσεων από την απόφαση του Eurogroup

Δημοσίευση 19 Μαρτίου 2013, 11:32 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
ΕΣΕΕ: Κίνδυνος αλυσιδωτών επιπτώσεων από την απόφαση του Eurogroup
Facebook Twitter Whatsapp
Για τον κίνδυνο αλυσιδωτών επιπτώσεων από την απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο προειδοποιεί ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Β. Κορκίδης.
Για τον κίνδυνο αλυσιδωτών επιπτώσεων από την απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο προειδοποιεί ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Β. Κορκίδης.
«Η φορολόγηση-κούρεμα των καταθέσεων στις τράπεζες της Κύπρου είναι μία κακή απόφαση με λάθος μήνυμα, αφού απειλεί τη συνοχή και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα όλης της Ευρωζώνης», δήλωσε ο κ. Κορκίδης. Υπογράμμισε ότι «η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Γερμανία και το ΔΝΤ μπορεί να δηλώνουν ότι με την απόφασή τους δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης στην υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο μιας κοινωνικής και οικονομικής κατάρρευσης των αδύναμων χωρών της Ευρωζώνης.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ εξήγησε ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος αλυσιδωτών επιπτώσεων, «αφού μία αρνητική ψήφος από το κυπριακό κοινοβούλιο ή μία αποτυχημένη προσπάθεια επαναδιαπραγμάτευσης της κυπριακής κυβέρνησης με την τρόικα μπορεί να εξελιχθεί σε ένα καταστροφικό σοκ για την Ευρωζώνη». Αν μάλιστα, πρόσθεσε, «οι ευρωπαίοι δεν είναι αποφασισμένοι να προσφέρουν μια νέα συμφωνία για την Κύπρο, η χώρα είναι πιθανό να απειληθεί άμεσα από μία άτακτη στάση πληρωμών, χρεοκοπία και να αναγκαστεί σε έξοδο από το ευρώ».

«Η δυσάρεστη είδηση για την Κύπρο δεν μπορεί να αφήσει κανέναν αδιάφορο στην Ελλάδα, αφού τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών έχουν ένα χρηματοδοτικό κενό 6,7 δισ. ευρώ με το σύνολο των καταθέσεών τους στα 12,5 δισ. ευρώ και το σύνολο των χορηγήσεων στα 19,2 δισ. ευρώ» ανέφερε ο κ. Κορκίδης και πρόσθεσε: «Η απόφαση της τρόικας για ένα αυστηρό πακέτο διάσωσης της Κύπρου ήταν λίγο πολύ αναμενόμενη. Αυτό όμως που δεν περίμενε κανείς ήταν ο όρος διάσωσης της κυπριακής οικονομίας, με την επιβολή ενός αμφιλεγόμενου εφάπαξ φόρου 9,9 % σε όλες τις τραπεζικές καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ και 6,75% κλιμακωτά στις μικρότερες καταθέσεις, επιδιώκοντας έσοδα από τις καταθέσεις ύψους 5,8 δισ. ευρώ».

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr