ΕΛΛΑΔΑ

Το «όχι» της Κύπρου στα διεθνή μέσα

Δημοσίευση 20 Μαρτίου 2013, 08:31 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Το «όχι» της Κύπρου στα διεθνή μέσα
Facebook Twitter Whatsapp
Οι πολιτικές εξελίξεις στην Κύπρο και το «όχι» της βουλής αποτελούν το βασικό θέμα στα διεθνή μέσα ενημέρωσης.
Οι πολιτικές εξελίξεις στην Κύπρο και το «όχι» της βουλής αποτελούν το βασικό θέμα στα διεθνή μέσα ενημέρωσης.
Η εφημερίδα De Standaard, με τίτλο «Η Κύπρος και η ευρωζώνη προστατεύουν τελικά τους μικροκαταθέτες», αναφέρει σε άρθρο της ότι οι τελευταίες εξελίξεις με την Κύπρο απειλούν να αναζωπυρώσουν την ευρωπαϊκή κρίση χρέους και να θέσουν εκ νέου σε δοκιμασία τη συνοχή της ευρωζώνης.

Όπως σημειώνει, παρά τις διαβεβαιώσεις των ευρωπαίων αξιωματούχων, ότι η περίπτωση της Κύπρου είναι «μοναδική» και δεν πρόκειται να αποτελέσει προηγούμενο και για άλλες χώρες, δημιουργήθηκε μεγάλη ανησυχία σε παγκόσμια κλίμακα σχετικά με τις επιπτώσεις από το «κούρεμα» των καταθέσεων στην Κύπρο, καθώς έσπασε ένα ταμπού. 

Η «LE SOIR» δημοσιεύει πρωτοσέλιδο κείμενο υπό τον τίτλο: «Αποταμίευση: ένα ταμπού έσπασε στην Ευρώπη», ενώ και η «LIBRE BELGIQUE», πάντα σε πρωτοσέλιδο, αναφέρει: «Να σωθεί η Κύπρος με κάθε κόστος».

Η εφημερίδα «Telegraph» τονίζει ότι «η σύγχυση θα μπορούσε να παρέχει στην Μόσχα μια σπουδαία ευκαιρία να αποκτήσει σημαντική εμπορική επιρροή στην ευρωζώνη εκμεταλλευόμενη τα αποθέματα φυσικού αερίου που φέρονται να βρίσκονται στα ανοιχτά της Κύπρου.

Εναλλακτικά, η Ρωσία θα μπορούσε να κερδίσει επιρροή επεκτείνοντας το ο δάνειο 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που της έχει ήδη δώσει.

Την ίδια άποψη φαίνεται να υποστηρίζει και η βρετανική εφημερίδα Guardian η οποία επισημαίνει όμως ότι «η εναλλακτική είναι να αφεθούν οι κυπριακές τράπεζες να χρεοκοπήσουν  αμέσως μόλις ξανανοίξουν  μετά το προσωρινό τους κλείσιμο και να ελπίζουν να είναι πραγματικά μια 'ιδιαίτερη περίπτωση'. Αυτό όμως μοιάζει με φρικτά μεγάλο στοίχημα.»

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr