ΕΛΛΑΔΑ

Σκηνές... Αποκάλυψης: Χωρίς γιατρούς, φάρμακα και εμβόλια η Πάτμος

Δημοσίευση 22 Μαρτίου 2013, 15:20 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Σκηνές... Αποκάλυψης: Χωρίς γιατρούς, φάρμακα και εμβόλια η Πάτμος
Facebook Twitter Whatsapp
Τριτοκοσμικές είναι οι συνθήκες περίθαλψης στην Πάτμο μετά και την αποχώρηση του τελευταίου γιατρού από το κέντρο Υγείας.

Τριτοκοσμικές είναι οι συνθήκες περίθαλψης στην Πάτμο μετά και την αποχώρηση του τελευταίου γιατρού από το κέντρο Υγείας.

Όπως κατήγγειλε στο newpost ο δήμαρχος του νησιού Γρηγόρης Στόϊκος πριν από τρεις μέρες έφυγε από το νησί και ο τελευταίος γιατρός παθολόγος ενώ είχε προηγηθεί η αποχώρηση του αγροτικού γιατρού. Αυτή τη στιγμή 3.500 κάτοικοι είναι χωρίς γιατρό αφημένοι στο έλεος του Θεού. 

Οι ασθενείς δεν μπορούν να συνταγογραφήσουν τα φάρμακά τους με αποτέλεσμα να στέλνουν ταχυδρομικώς τα βιβλιάριά τους σε συγγενείς σε άλλες περιοχές για να μπορέσουν να τα γράψουν.

Την ίδια ώρα ενώ υπάρχει βιοχημικός αναλυτής στο κέντρο υγείας της Πάτμου δεν έχει διοριστεί παρασκευαστής ώστε να μπορούν να γίνονται αιματολογικές εξετάσεις.

Έτσι για μια απλή εξέταση αίματος είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν ακτοπλοϊκά εισιτήρια και να έρχονται ακόμα και στον Πειραιά, τα δρομολόγια δε πραγματοποιούνται τρεις φορές την εβδομάδα. Και αυτό φυσικά όταν το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες και δεν έχει απαγορευτικό απόπλου. 

Τα προβλήματα αυτά υπάρχουν εδώ και χρόνια αλλά σε μικρότερο βαθμό τόνισε ο δήμαρχος αφού το κέντρο υγείας είναι χρόνια υποστελεχωμένο. Ωστόσο είναι η πρώτη φορά που το νησί δεν έχει ούτε έναν γιατρό  Οι πιέσεις κατοίκων και δήμου στο υπουργείο κατοίκων και δήμου είναι ασφυκτικές αφού μιλάμε για υπόθεση ζωής ή θανάτου, ωστόσο όπως λένε έχουν βαρεθεί να ακούν κούφιες υποσχέσεις με πρόσχημα ότι η τρόικα έχει μπλοκάρει όλες τις προσλήψεις. 

«Η Πάτμος φαίνεται πως είναι τριτοκοσμική» λέει ο δήμαρχος αφού ακόμα και τα βασικά εμβόλια των παιδιών-για παιδίατρο ούτε λόγος να γίνεται, έχει να εμφανιστεί στο νησί πάνω από πέντε χρόνια-γίνονται από τους Ιατρούς του Κόσμου, οι οποίοι επισκέπτονται κατά καιρούς το νησί. 

Μετά το σάλο που δημιουργήθηκε και τις καταγγελίες των κατοίκων του νησιού η παραίτηση του τελευταίου γιατρού στο νησί δεν έγινε δεκτή μέχρι να βρεθεί αντικαταστάστης. Ωστόσο όπως επισημαίνεται το μεγάλο πρόβλημα για το νησί δεν λύνεται αφού ο γιατρός θα παραμείνει εκεί για να εξυπηρετεί μόνο τα επέιγοντα περιστατικά.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr