ΕΛΛΑΔΑ

Αδειάζουν τα ράφια στα κυπριακά σούπερ μάρκετ - Δεν δέχονται πιστωτικές τα πρατήρια καυσίμων

Δημοσίευση 22 Μαρτίου 2013, 16:10 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Αδειάζουν τα ράφια στα κυπριακά σούπερ μάρκετ - Δεν δέχονται πιστωτικές τα πρατήρια καυσίμων
Facebook Twitter Whatsapp
Τα κατεβασμένα ρολά στις τράπεζες της Κύπρου έχουν ως αποτέλεσμα να αρχίζει να γίνεται ορατό το ενδεχόμενο ελλείψεων στην αγορά, ενώ πρόβλημα παρατηρείται και με τις πληρωμές μέσω πιστωτικών καρτών. Την ίδια ώρα το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών συστήνει στους βρετανούς υπηκόους να προφυλάσσονται από ενδεχόμενες κλοπές.
Τα κατεβασμένα ρολά στις τράπεζες της Κύπρου έχουν ως αποτέλεσμα να αρχίζει να γίνεται ορατό το ενδεχόμενο ελλείψεων στην αγορά, ενώ πρόβλημα παρατηρείται και με τις πληρωμές μέσω πιστωτικών καρτών. Την ίδια ώρα το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών συστήνει στους βρετανούς υπηκόους να προφυλάσσονται από ενδεχόμενες κλοπές.
Άδεια κινδυνεύουν να μείνουν τα ράφια των σούπερ μάρκετ, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Υπεραγορών, Αντρέα Χατζηαδάμου.
 
Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Χατζηαδάμου είπε πως τα αποθέματα των υπεραγορών αρκούν για ακόμα δύο τρεις ημέρες, προσθέτοντας πως αν δεν εξευρεθεί λύση και οι τράπεζες παραμείνουν κλειστές μέχρι τις αρχές της ερχόμενη εβδομάδα θα υπάρξει πρόβλημα.

«Αν δεν υπάρξει λύση και αν οι προμηθευτές δεν ανακαλέσουν την απόφαση τους να εφοδιάζουν τις υπεραγορές μόνο με μετρητά, τότε θα υπάρξει πρόβλημα και κενά στα ράφια των υπεραγορών. Προς το παρόν τα αποθέματα που έχουν οι υπεραγορές μπορούν να διαρκέσουν ακόμα δύο με τρεις ημέρες. Μέχρι τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας αν δεν βρεθεί λύση θα υπάρξει πρόβλημα», εκτιμά ο κ. Χατζηαδάμου.

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση των υπεραγορών για αυτή την εβδομάδα, ο κ. Χατζηαδάμου είπε ότι «προς το παρόν δεν υπάρχει πρόβλημα και δεν κινδυνεύουμε», σημειώνοντας ότι «αν συνεχίσει η κατάσταση που επικρατεί σήμερα και τις επόμενες μέρες -και με την προϋπόθεση ότι οι προμηθευτές δεν θα ανακαλέσουν την απόφαση που πήραν, για προμήθεια των υπεραγορών μόνο με ρευστό- ναι, πιθανόν να παρατηρήσουμε ελλείψεις».

«Είναι ορατός ο κίνδυνος να αδειάσουν τα ράφια των υπεραγορών, νοουμένου ότι δεν θα ανακαλέσουν και δεν θα δείξουν τη στήριξη που πρέπει να δείξουν οι προμηθευτές στις ιδιαίτερα πρωτοφανείς εξελίξεις, που περνά ο τόπος», ανέφερε.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Υπεραγορών Κύπρου κάλεσε τον κόσμο να επιδείξει ψυχραιμία και νηφαλιότητα, εκφράζοντας την πεποίθηση πως θα βρεθεί κάποια λύση στο αδιέξοδο του τόπου και δεν θα υπάρξουν κενά ράφια.

Επιπλέον, ανέφερε πως οι υπεραγορές τις τελευταίες μέρες πάσχουν από ρευστότητα, αφού στο πλαίσιο της συνδρομής και της στήριξης του Κύπριου καταναλωτή και της κυπριακής οικονομίας διεξάγουν τις συναλλαγές τους με πιστωτικές κάρτες και επιταγές. Είπε ακόμα πως «το 70% των πωλήσεων των υπεραγορών γίνεται πλέον με αυτό τον τρόπο και έτσι η ρευστότητα των υπεραγορών είναι πολύ περιορισμένη».

Μόνο με μετρητά στα πρατήρια

Οι πελάτες πρατηριούχων πετρελαιοειδών, οι οποίοι πλήρωναν με τραπεζικές επιταγές ή είχαν μηναία πίστωση από τους πρατηριούχους ή με πιστωτικές κάρτες, δεν θα μπορούν να προμηθεύονται καύσιμα από τα πρατήρια αναφέρει η ΠΟΒΕΚ, σύμφωνα με το sigmalive.com.

Στην ανακοίνωσή της, η ΠΟΒΕΚ αναφέρει, επίσης, ότι «οι εταιρείες πετρελαιοειδών προμηθεύουν καύσιμα τους πρατηριούχους μόνο με πληρωμή τοις μετρητοίς και ως επακόλουθο πολλοί πρατηριούχοι δεν έχουν άλλη επιλογή από το να προμηθεύουν τους πελάτες τους οι οποίοι πληρώνουν μόνο με μετρητά».
 Η ΠΟΒΕΚ διαβεβαιώνει τους καταναλωτές ότι «υπάρχουν αρκετά αποθέματα καυσίμων στην αγορά και να μην τρέχουν στα πρατήρια να γεμίζουν όλα τους τα αυτοκίνητα».
 
Καλεί τους καταναλωτές «να δείξουμε κατανόηση για να περάσουμε όλοι μαζί τις δύσκολες μέρες και να ευχηθούμε να βρεθεί μια λύση το συντομότερο».
 
Η ΠΟΒΕΚ εκφράζει «λύπη και κατανοεί τις δυσκολίες και τα προβλήματα, δυστυχώς όμως δεν θα υπάρχει οποιαδήποτε άλλη επιλογή από τον πρατηριούχο», αναφέρει.
 
Σύσταση του Foreign Office

Tην ίδια ώρα το Βρετανικό υπουργείο εξωτερικών ανανέωσε μερικώς την ταξιδιωτική του σύσταση, προειδοποιώντας τους υπηκόους του στην Κύπρο να λάβουν «κατάλληλες προφυλάξεις ασφαλείας» ενάντια στο ενδεχόμενο κλοπής.

Συγκεκριμένα, συστήνεται στους Βρετανούς που επισκέπτονται το νησί να έχουν μαζί τους αρκετά ευρώ για το σύνολο της διαμονής τους, λαμβάνοντας τις απαραίτητες προφυλάξεις κατά του ενδεχομένου κλοπής.

Το βρετανικό ΥΠΕΞ υπενθυμίζει την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να παγώσει την καταβολή συντάξεων και επιδομάτων σε δικαιούχους που έχουν τραπεζικό λογαριασμό στην Κύπρο, όσο παραμένουν κλειστές οι τράπεζες.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr