ΕΛΛΑΔΑ

Στην Πειραιώς και επίσημα τα υποκαταστήματα των τριών κυπριακών τραπεζών

Δημοσίευση 26 Μαρτίου 2013, 13:19 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Στην Πειραιώς και επίσημα τα υποκαταστήματα των τριών κυπριακών τραπεζών
Facebook Twitter Whatsapp
Έκλεισε σήμερα το μεσημέρι η συμφωνία της Τράπεζας Πειραιώς με τις τρεις κυπριακές τράπεζες για την απορρόφηση των καταστημάτων τους στην Ελλάδα. Το σήριαλ των διαπραγματεύσεων που κράτησε περισσότερο από 3 ημέρες είχε αίσιο τέλος και στον όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς εντάσσονται τα καταστήματα και των τριών τραπεζών έναντι 524 εκατ. ευρώ. 
Έκλεισε σήμερα το μεσημέρι η συμφωνία της Τράπεζας Πειραιώς με τις τρεις κυπριακές τράπεζες για την απορρόφηση των καταστημάτων τους στην Ελλάδα. Το σήριαλ των διαπραγματεύσεων που κράτησε περισσότερο από 3 ημέρες είχε αίσιο τέλος και στον όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς εντάσσονται τα καταστήματα και των τριών τραπεζών έναντι 524 εκατ. ευρώ. 
Στη συμφωνία, όπως αναφέρει το capital.gr, συμπεριλαμβάνονται εκτός από το σύνολο καταθέσεων και δανείων των τριών τραπεζών και οι καταθέσεις και τα δάνεια των θυγατρικών τους στην Ελλάδα (leasing, factoring και Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος - IBG). Με την ενσωμάτωση των δραστηριοτήτων αυτών, το συνολικό ενεργητικό του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς ανέρχεται σε €95 δισ με 1.660 καταστήματα και 24.000 υπαλλήλους. 

Τα καταστήματα των 3 κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα θα επαναλειτουργήσουν από αύριο Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013 και όλες οι συναλλαγές θα διενεργούνται κανονικά.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Πειραιώς:

«Η Τράπεζα Πειραιώς υπέγραψε σήμερα συμφωνία για την απόκτηση όλων των καταθέσεων, δανείων και καταστημάτων στην Ελλάδα της Τράπεζας Κύπρου, της Cyprus Popular Bank (CPB) και της Ελληνικής Τράπεζας, συμπεριλαμβανομένων των δανείων και καταθέσεων των θυγατρικών τους στην Ελλάδα (leasing, factoring και Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος - IBG), έναντι συνολικού τιμήματος €524 εκατ. 

Η συμφωνία καταρτίσθηκε σε συνέχεια πρότασης που υπέβαλε η Τράπεζα Πειραιώς για την εξαγορά του δικτύου καταστημάτων και των δραστηριοτήτων των 3 κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, στο πλαίσιο σχετικής πρόσκλησης που απηύθυναν προς τις ελληνικές τράπεζες η Ελληνική Κυβέρνηση, η Τράπεζα της Ελλάδος και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). 

Η συμφωνία διασφαλίζει τη σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, συνδράμει την Κύπρο στην αντιμετώπιση της κρίσης και εξασφαλίζει τους καταθέτες, πελάτες και υπαλλήλους των 3 κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα μετά τις πρόσφατες εξελίξεις. 

Με την ενσωμάτωση των δραστηριοτήτων αυτών, το συνολικό ενεργητικό του Ομίλου ανέρχεται σε €95 δισ με 1.660 καταστήματα και 24.000 υπαλλήλους. 

Ο Όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς διαθέτει μακρά και αποδεδειγμένη εμπειρία απρόσκοπτης και ταχείας ενοποίησης τραπεζών, καθώς έχει πραγματοποιήσει με επιτυχία περισσότερες από 15 εξαγορές και συγχωνεύσεις τα τελευταία 15 χρόνια, γεγονός που ελαχιστοποιεί οποιοδήποτε κίνδυνο υλοποίησης. Η Τράπεζα Πειραιώς θα διαχειριστεί με ιδιαίτερη προσοχή τη διαδικασία ενσωμάτωσης των δραστηριοτήτων των 3 κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, με παράλληλο στόχο τη δημιουργία αξίας και ευκαιριών για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη. 

Η συναλλαγή αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της αναδιάρθρωσης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, διαδικασία στην οποία η Τράπεζα Πειραιώς έχει συμμετάσχει από την πρώτη στιγμή ως βασικός πυλώνας, συμβάλλοντας στην προσπάθεια για την ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας. 

Χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι της Τράπεζας Πειραιώς στη συναλλαγή αυτή είναι η Barclays Bank PLC μέσω της επενδυτικής της Τράπεζας, η Deutsche Bank AG London Branch και η Lazard Frères».

«Πράσινο φως» από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Την απόκτηση από την Τράπεζα Πειραιώς του δικτύου των πιστωτικών ιδρυμάτων Τράπεζα Κύπρου, Cyprus Popular Bank και Ελληνική Τράπεζα στην Ελλάδα, ενέκρινε η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Στην ανακοίνωση της Επιτροπής που έχει αναρτηθεί στο διαδικτυακό της τόπο αναφέρεται ότι «η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού σε έκτακτη συνεδρίασή της, και αφού έλαβε υπόψη την ανάγκη προστασίας της χρηματοοικονομικής σταθερότητας στην ελληνική τραπεζική αγορά και διασφάλισης της άμεσης πρόσβασης του κοινού σε υπηρεσίες και προϊόντα των υποκαταστημάτων στην Ελλάδα των πιστωτικών ιδρυμάτων: (α) "ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ ∆ΗΜΟΣΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΛΙΜΙΤΕ∆", (β) "CYPRUS POPULAR BANK PUBLIC CO LTD" και (γ) "ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ∆ΗΜΟΣΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΛΙΜΙΤΕ∆" με έδρα την Κύπρο, ομόφωνα με την υπ' αριθ. 564/VIΙ/2013 απόφασή της επέτρεψε, κατόπιν σχετικού αιτήματος της "ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α.Ε.", την κατά παρέκκλιση, βάσει του άρθρου 9 παρ. 3 του ν. 3959/2011, πραγματοποίηση της συγκέντρωσης που αφορά στην απόκτηση από την αιτούσα επιλεγμένων στοιχείων ενεργητικού και παθητικού στην Ελλάδα των ως άνω πιστωτικών ιδρυμάτων, πριν από την έκδοση σχετικής εγκριτικής απόφασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού».

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr