ΕΛΛΑΔΑ

O ΔΣΑ στο πλευρό των τούρκων δικηγόρων

Δημοσίευση 26 Μαρτίου 2013, 18:33 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
O ΔΣΑ στο πλευρό των τούρκων δικηγόρων
Facebook Twitter Whatsapp
Τη σύλληψη και κάθε ενέργεια που στόχο έχει την τρομοκράτηση των δικηγόρων και του λαού της Τουρκίας καταδίκασε ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, με ψήφισμά του, δηλώνοντας, παράλληλα την συμπαράστασή του στους διωκόμενους Τούρκους δικηγόρους και απαιτεί την άμεση απελευθέρωσή τους.
Τη σύλληψη και κάθε ενέργεια που στόχο έχει την τρομοκράτηση των δικηγόρων και του λαού της Τουρκίας καταδίκασε ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, με ψήφισμά του, δηλώνοντας, παράλληλα την συμπαράστασή του στους διωκόμενους Τούρκους δικηγόρους και απαιτεί την άμεση απελευθέρωσή τους.
Οι δικηγόροι των Αθηνών σε ανακοίνωσή τους αναφέρονται και στο ιστορικό της σύλληψης δικηγόρων στην γείτονα χώρα.

Ειδικότερα, ο ΔΣΑ αναφέρει: «Στις 18 Ιανουαρίου 2013, το τούρκικο κράτος προχώρησε σε συλλήψεις δικηγόρων - μελών του CHD στην Κωνσταντινούπολη. Το CHD είναι μια πολυπληθής οργάνωση δικηγόρων, που αριθμεί περί τα 2.500 μέλη και η οποία αναλαμβάνει την εκπροσώπευση και υπεράσπιση υποθέσεων κινηματικού χαρακτήρα (εργασιακά, περιβαλλοντικά θέματα, κ.ά.). Εκδόθηκαν 18 εντάλματα σύλληψης μεταξύ των οποίων για τον πρόεδρο και την πλειοψηφία των μελών της εκτελεστικής επιτροπής. Από αυτούς κρατούνται εννέα (δύο δεν συνελήφθησαν ποτέ). Μαζί με τους 26 που κρατούνται ακόμα από την προ διετίας επιχείρηση κατά των Κούρδων δικηγόρων, έχουμε συνολικά 35 δικηγόρους στις τούρκικες φυλακές.

Λίγες ημέρες μετά τη συγκεκριμένη αστυνομική «επιχείρηση» κατά του CHD, πραγματοποιήθηκαν 119 συλλήψεις μελών της KESK (δηλαδή της Ομοσπονδίας Δημοσίων Υπαλλήλων) μεταξύ των οποίων ο γενικός γραμματέας της αντίστοιχης ΟΛΜΕ, ο αντίστοιχος γενικός γραμματέας της εκεί ΠΟΠ - ΟΤΑ, καθώς και ο ίδιος δε ο πρόεδρος της KESK τελεί υπό κατηγορία.

Από την ίδια τη διαδικασία και τις ερωτήσεις στην ανάκριση (και με δεδομένο, ότι πρόσβαση στη δικογραφία δεν έχουν κατ' εφαρμογή τού εκεί αντιτρομοκρατικού νόμου) προκύπτει, ότι οι δικηγόροι συνελήφθησαν γιατί ασχολούνται με υποθέσεις πολιτικού χαρακτήρα. Κατά τη διάρκεια της σύλληψής τους πέρα από ξυλοδαρμούς υπέστησαν και υποχρεωτική (με τη βία) λήψη DNΑ για την οποία ο Ιατρικός Σύλλογος έχει ξεκινήσει διαδικασία πειθαρχικής ανάκρισης για τα μέλη του που συμμετείχαν σε αυτή τη διαδικασία. Πέραν αυτού η Αστυνομία κατάσχεσε πολλούς από τους φακέλους των εντολέων τους. Ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ερντογάν δήλωσε στη Βουλή, ότι εάν οι δικηγόροι υπερασπίζονται τρομοκράτες είναι τρομοκράτες οι ίδιοι».

Τέλος, όπως επισημαίνει ο Σύλλογος: «Συλλαμβάνοντας αυτούς τους δικηγόρους, το τούρκικο κράτος όχι μόνο τους εμποδίζει να ασκήσουν τα καθήκοντά τους, αλλά και εμποδίζει τους εντολείς τους να εκπροσωπηθούν από δικηγόρο της επιλογής τους. Αυτό συνιστά παραβίαση του δικαιώματος στη δίκαιη δίκη, όπως κατοχυρώνεται στην ΕΣΔΑ (άρθρο 6 παράγραφος 2), όσο και παραβίαση του άρθρου 1 των βασικών αρχών για το ρόλο του δικηγόρου που έχουν υιοθετήσει τα Ηνωμένα Έθνη. Περαιτέρω σύμφωνα με το άρθρο 18 των ίδιων βασικών αρχών, οι δικηγόροι δεν πρέπει να ταυτίζονται με τους πελάτες τους ή με τις υποθέσεις των πελατών τους ως αποτέλεσμα της άσκησης των καθηκόντων τους».

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr