ΕΛΛΑΔΑ

Μια εργαζόμενη σε πέντε πόστα με μισθό ημιαπασχόλησης

Δημοσίευση 29 Μαρτίου 2013, 14:47 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Μια εργαζόμενη σε πέντε πόστα με μισθό ημιαπασχόλησης
Facebook Twitter Whatsapp
Το πώς ακριβώς έχουν φανταστεί οι.. φίλοι μας οι Γερμανοί την ανάπτυξη που θα φέρει στην Ελλάδα η μείωση του εργατικού κόστους, το κάνουν πράξη οι γερμανικών συμφερόντων αλυσίδες που λειτουργούν στη χώρα.
Το πώς ακριβώς έχουν φανταστεί οι.. φίλοι μας οι Γερμανοί την ανάπτυξη που θα φέρει στην Ελλάδα η μείωση του εργατικού κόστους, το κάνουν πράξη οι γερμανικών συμφερόντων αλυσίδες που λειτουργούν στη χώρα.
Με εργαζόμενους – πολυεργαλεία οι οποίοι εργάζονται πλήρες ωράριο αλλά αμοίβονται ως υποαπασχολούμενοι.  

Το δρόμο της... ανάπτυξης δείχνει μια από τις πιο γνωστές γερμανικές εταιρείες στην Ελλάδα, τα super market «Lidl», που ζητούν εργαζομένους.  

Ζητείται πωλήτρια-ταμίας-καθαρίστρια-αποθηκάριος  

Μία τυχερή θα προσληφθεί ως ημιαπασχολούμενη, δηλαδή με μηνιαίο μισθό που δεν θα ξεπερνά τα 300 ευρώ, αναλαμβάνοντας καθήκοντα τα οποία απαιτούν πλήρη οκτάωρη, ακόμη και υπερωριακή απασχόληση.

Θα εργαστεί ως ταμίας, καθαρίστρια, αποθηκάριος, πωλήτρια, απογραφέας εμπορευμάτων.  

Η αγγελία δημοσιεύεται στην επίσημη ιστοσελίδα της εταιρείας και αφορά το υποκατάστημα στα Ιωάννινα:  

«Ζητείται Πωλητής-τρια / Ταμίας (ημιαπασχόληση)»  

Η λεπτομερής περιγραφή των καθηκόντων της νέας εργαζόμενης είναι αποκαλυπτική:  

«Αναλαμβάνετε ποικίλες εργασίες στο κατάστημα, όπως τη λειτουργία του ταμείου, τον ανεφοδιασμό των ραφιών, την τακτοποίηση της αποθήκης και την προετοιμασία των απογραφών. Φροντίζετε για την εξυπηρέτηση των πελατών και ασχολείστε με τη διάταξη και παρουσίαση των εμπορευμάτων, την εφαρμογή των κανονισμών υγιεινής και την καθαριότητα. Εργάζεστε με μερική απασχόληση, αναλαμβάνοντας βάρδιες».

Εργαζόμενοι-πολυεργαλεία σε όλο και περισσότερες επιχειρήσεις   

Είναι μια πρακτική που όλο και περισσότερες εταιρείες εφαρμόζουν, είτε επισήμως είτε στην πράξη, και όχι μόνο στους νεοπροσληφθέντες αλλά και σε εργαζόμενους που ήδη εργάζονται επί σειρά ετών.  

Όπως λέει στο newpost ο εργατολόγος Δημήτρης Περπατάρης: «Ο φόβος της ανεργίας έχει οδηγήσει σε κατάργηση της ειδικότητας και κάθε εργασιακού δικαιώματος στην πράξη με ολοένα αυξανόμενη τάση. Τυπικά ο εργαζόμενος καλυπτεται από την εργατική νομοθεσία, μπορεί να προσφύγει στην Επιθεώρηση Εργασίας και να κάνει αγωγή αλλά στην πράξη η απειλή της ανεργίας λειτουργεί αποτρεπτικά, όπως και η πολύχρονη δικαστική διαδικασία.Πολύ λίγες περιπτώσεις έχουμε που καταγγέλουν αυτές τις πρακτικές και στα δικαστήρια φτάνουν μόνο μετά την απόλυση του εργαζομένου».  

«Είναι θέση των 300 ευρώ και λέμε και Δόξα τω Θεώ»  

Η συγκεκριμένη «εργασιακή ευκαιρία» δείχνει την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι πολίτες που αντιμετωπίζουν το φάσμα της ανεργίας.  

Όπως λέει στο newpost ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων Χρήστος Φασούλης, ειδικά στην Ήπειρο το ποσοστό ανεργίας έχει ξεπεράσει το 35% και οι κάτοικοι είναι πια διατεθιμένοι να κάνουν οτιδήποτε για λίγα χρήματα.  

«Θα δουλέψει κάποιος ίσως και 12 ώρες την ημέρα για να πάρει 300 ευρώ. Αυτό γίνεται πια παντού. Η λέξη ημιαπασχόληση αφορά το μισθό. Στην πράξη, η απασχόληση θα είναι πλήρης. Ο κόσμος είναι σε απόγνωση, μας έχουν καταντήσει να κάνουμε τα πάντα για λίγα ψίχουλα».


Ντίνα Καραμάνου 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr