ΕΛΛΑΔΑ

Βασίλης Κορκίδης: Εξοντωτική η πτώση στο λιανικό εμπόριο

Δημοσίευση 29 Μαρτίου 2013, 17:15 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Βασίλης Κορκίδης: Εξοντωτική η πτώση στο λιανικό εμπόριο
Facebook Twitter Whatsapp

Εξοντωτική χαρακτηρίζει ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Β. Κορκίδης την πτώση στο λιανικό εμπόριο.

Εξοντωτική χαρακτηρίζει ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Β. Κορκίδης την πτώση στο λιανικό εμπόριο.
Ο κ. Κορκίδης μετά την ανακοίνωση από την Ελληνική Στατιστική Αρχή του Δείκτη Κύκλου Εργασιών και το Δείκτη Όγκου στο Λιανικό Εμπόριο, για το μήνα Ιανουάριο του 2013 δήλωσε σχετικά: «Η φετινή χρονιά ξεκίνησε με τον χειρότερο δυνατό τρόπο για τις εμπορικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο του λιανεμπορίου, καθώς ο δείκτης όγκου στον κλάδο, όπου στην ουσία αποτυπώνεται ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων σε σταθερές τιμές, ο γενικός δείκτης διαμορφώθηκε στις 66,3 μονάδες, όντας μειωμένος κατά 16,4% σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό Ιανουάριο του 2012 και κατά 20,1% σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2012.

Είναι χαρακτηριστικό πως η συνεχιζόμενη ύφεση σε συνδυασμό με την έντονη αβεβαιότητα και τη σωρεία λουκέτων έχουν ως συνέπεια το πάγωμα της αγοράς. Η υποτονική κίνηση στα εμπορικά καταστήματα συμβάλλει στη δραματική μείωση του τζίρου σε όλες τις κατηγορίες σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2012, αλλά και την αποτύπωσή της σε διψήφια ποσοστά ακόμη και σε κλάδους όπως τα μεγάλα καταστήματα τροφίμων (-14,5%).

Ιδιαίτερα αρνητική είναι η εικόνα για την ετήσια πτωτική μεταβολή του τζίρου σε κλάδους όπως εκείνοι της Ένδυσης - Υπόδησης ( -16,8%), των Φαρμακευτικών - Καλλυντικών (-22,8%) και των Επίπλων - Ηλεκτρικών Ειδών και Οικιακού Εξοπλισμού (-20,9%), με αποτέλεσμα αρκετοί ιδιοκτήτες επιχειρήσεων λόγω των δυσμενών συνθηκών και της περιορισμένης καταναλωτικής δαπάνης να αναγκάζονται να παύσουν τη δραστηριότητα της επιχείρησής τους. Είναι προφανές πως οι επιπτώσεις της ακολουθούμενης περιοριστικής οικονομικής πολιτικής στην ουσία εξοντώνουν τις όποιες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες από την πλευρά του ιδιωτικού τομέα και βυθίζουν σε τέλμα την εμπορική δραστηριότητα και την εσωτερική ζήτηση».

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr