ΕΛΛΑΔΑ

Eurobank: Το δημοσιονομικό κενό δεν έχει κλείσει - Φιλόδοξος ο κυβερνητικός στόχος

Δημοσίευση 17 Απριλίου 2013, 17:59 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Eurobank: Το δημοσιονομικό κενό δεν έχει κλείσει - Φιλόδοξος ο κυβερνητικός στόχος
Facebook Twitter Whatsapp
Ως φιλόδοξο χαρακτηρίζει τον στόχο της κυβέρνησης για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού της περιόδου 2013-16 η Eurobank στο εβδομαδιαίο οικονομικό της δελτίο «7 ημέρες οικονομία».
Ως φιλόδοξο χαρακτηρίζει τον στόχο της κυβέρνησης για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού της περιόδου 2013-16 η Eurobank στο εβδομαδιαίο οικονομικό της δελτίο «7 ημέρες οικονομία».
Σύμφωνα με τους αναλυτές της Eurobank η επίτευξή του θα κριθεί από την ενίσχυση των αναπτυξιακών προοπτικών της ελληνικής οικονομίας και την επιτυχία της φορολογικής μεταρρύθμισης. Ωστόσο οι ίδιοι εκτιμούν ότι το κενό του 2013 δεν έχει κλείσει.

Η επιτυχία των ρυθμίσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο και η ουσιαστική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής από τη νέα Γενική Γραμματεία Εσόδων μπορούν να συμβάλλουν ουσιαστικά στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του 2013. Σε ό,τι αφορά την Γενική Γραμματεία Εσόδων επισημαίνει ότι η ενίσχυσή της δείχνει ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να αντιμετωπίσει το χρόνιο πρόβλημα της φοροδιαφυγής. Η Eurobank χαρακτηρίζει θετική έκπληξη την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την επικείμενη εκταμίευση της δόσης των €2,8 δισ. με δεδομένο ότι θα νομοθετηθούν τα συμφωνηθέντα με την τρόικα άμεσα.

Οπως αναφέρει η κυβέρνηση τις προηγούμενες ημέρες ολοκλήρωσε την διαπραγμάτευση με την τρόικα για την αξιολόγηση της εφαρμογής του 2ου Προγράμματος Σταθεροποίησης της Ελληνικής Οικονομίας. Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης αποτελεί θετική έκπληξη.

Ωστόσο, όπως επισημαίνεται στην έκθεση, καμία από τις δύο πλευρές (κυβέρνηση και τρόικα) δεν αναγνωρίζει την ύπαρξη δημοσιονομικού κενού για το 2013 τουλάχιστον γι’ αυτή τη χρονική περίοδο. Άλλωστε, η εκτέλεση του προϋπολογισμού είναι σύμφωνη με τους στόχους που έχουν τεθεί για τα έσοδα και τις δαπάνες. Συνεπώς αποκλείστηκε η λήψη νέων μέτρων σε αυτή την αξιολόγηση. Βέβαια στο παρελθόν έχουμε επισημάνει πολλές φορές ότι τόσο τα έσοδα όσο και οι δαπάνες (και συνεπώς και το έλλειμμα) όπως υπολογίζονται στα δελτία εκτέλεσης προϋπολογισμού Κεντρικής και Γενικής Κυβέρνησης τυγχάνουν και διαφορετικών ερμηνειών.

Η υστέρηση των εσόδων θα επαναξιολογηθεί στην επόμενη αναθεώρηση του 2ου Προγράμματος Σταθερότητας που θα ξεκινήσει τον Ιούνιο του 2013 και τότε θα αποφασιστεί αν απαιτούνται επιπλέον μέτρα ή όχι. Κρίνουμε ότι το πρόβλημα της υστέρησης των εσόδων θα παραμείνει και τους επόμενους μήνες. Οι μόνοι παράγοντες που θα μπορέσουν να συμβάλλουν στην επίλυση του – πέρα από την βελτίωση των αναπτυξιακών προοπτικών της οικονομίας – είναι:

  • η επιτυχία του μέτρου της ρύθμισης για την καταβολή των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο όπως αυτές ανακοινώθηκαν στη χθεσινή συνέντευξη τύπου, 
  • η ολοκλήρωση της αναμόρφωσης του φορολογικού μηχανισμού και η επιτυχία της νέας Γενικής Γραμματείας Εσόδων όσον αφορά τις αρμοδιότητες προληπτικού φορολογικού ελέγχου που της ανατέθηκαν, 
  • η αναμόρφωση της φορολογικής νομοθεσίας μέσω του νέου φορολογικού νομοσχεδίου που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στα τέλη Μαΐου 2013.