ΕΛΛΑΔΑ

«Όλο και περισσότερα παιδιά πεινάνε στην Ελλάδα»

Δημοσίευση 18 Απριλίου 2013, 10:48 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
«Όλο και περισσότερα παιδιά πεινάνε στην Ελλάδα»
Facebook Twitter Whatsapp
«H Ελλάδα πεινάει και μαζί με αυτή και τα παιδιά της», αναφέρει σε δημοσίευμα στην ηλεκτρονική της έκδοση η εφημερίδα «New York Times» με τίτλο: «Όλο και περισσότερα παιδιά στην Ελλάδα πεινάνε».
«H Ελλάδα πεινάει και μαζί με αυτή και τα παιδιά της», αναφέρει σε δημοσίευμα στην ηλεκτρονική της έκδοση η εφημερίδα «New York Times» με τίτλο: «Όλο και περισσότερα παιδιά στην Ελλάδα πεινάνε».
Τη ζοφερή πραγματικότητα που ζουν χιλιάδες παιδιά στη χώρα μας παρουσιάζει μέσα από ένα σοκαριστικό ρεπορτάζ η εφημερίδα. Μιλώντας στον ανταποκριτή ο διευθυντής δημοτικού σχολείου στον Πειραιά, κ. Λεωνίδας Νίκας, περιγράφει πώς τα γέλια και η ανεμελιά κάποιων μικρών Ελληνόπουλων έχουν μετατραπεί από τη μία στιγμή στην άλλη σε βουβό πόνο για το αβέβαιο μέλλον.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η οικογένεια του Μιχάλη από τον Πειραιά. Ο 11χρονος γιος του, ο Παντελής πηγαίνει καθημερινά πεινασμένος στο σχολείο. «Δεν έχουν τίποτα να φάνε», λέει στον δημοσιογράφο ο πατέρας. «Οι γονείς του είναι άνεργοι και στην αρχή ντρέπονταν να παραδεχθούν την κατάστασή τους. Οι οικονομίες τους έχουν τελειώσει και ζουν για μήνες με ζυμαρικά και κέτσαπ» αποκαλύπτει ο διευθυντής του δημοτικού σχολείου.

«Ούτε στα πιο τρελά μου όνειρα δεν περίμενα να ζήσω κάτι τέτοιο», είπε ο κ. Νίκας. «Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο όπου τα παιδιά στην Ελλάδα έρχονται στο σχολείο πεινασμένα. Σήμερα, οι οικογένειες αντιμετωπίζουν δυσκολίες όχι μόνο της απασχόλησης, αλλά και της επιβίωσης».

Και η 15χρονη μαθήτρια Ευαγγελία δίνει μία γεύση από το πώς εκείνη βιώνει την Ελλάδα της κρίσης και του Μνημονίου. «Το μόνο που ακούω είναι τους συμμαθητές μου να λένε: “Οι γονείς μου δεν έχουν χρήματα. Εμείς δεν ξέρουμε τι να κάνουμε”.

Αρκετοί από τους συμμαθητές της Ευαγγελίας είναι συχνά πεινασμένοι, όπως η ίδια είπε. Μάλιστα πρόσφατα ένα αγόρι λιποθύμησε από την πείνα στο σχολείο, ενώ υπάρχουν και παιδιά που έχουν αρχίσει να κλέβουν τρόφιμα.«Δεν τους δικαιολογώ, αλλά τους καταλαβαίνω» λέει η μικρή Ευαγγελία τονίζοντας πως «εκείνοι που τρέφονται καλά, ποτέ δε θα καταλάβουν εκείνους που έχουν να φάνε».

«Πεθαίνουν τα όνειρά μας», πρόσθεσε ο Ευαγγελία, της οποίας οι γονείς είναι άνεργοι, αλλά όχι στην ίδια δεινή κατάσταση με τους συνομηλίκους της. Και με μία φράση τόσο μικρή αλλά με τόσο μεγάλο νόημα, η Ευαγγελία καταλήγει: «Η αίσθησή μου είναι ότι στην Ελλάδα, πνίγονται στην ξηρά».