ΕΛΛΑΔΑ

Τον Μάιο ο εντοπισμός των προς κατάργηση δημόσιων οργανισμών

Δημοσίευση 18 Απριλίου 2013, 11:37 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Τον Μάιο ο εντοπισμός των προς κατάργηση δημόσιων οργανισμών
Facebook Twitter Whatsapp
Εντός του Μαΐου θα εντοπιστούν οι προς κατάργηση οργανισμοί του δημοσίου και σε δεύτερη φάση θα προχωρήσουν και οι συγχωνεύσεις, σύμφωνα με σημερινές ανακοινώσεις του Αντώνη Μανιτάκη στη Βουλή.
Εντός του Μαΐου θα εντοπιστούν οι προς κατάργηση οργανισμοί του δημοσίου και σε δεύτερη φάση θα προχωρήσουν και οι συγχωνεύσεις, σύμφωνα με σημερινές ανακοινώσεις του Αντώνη Μανιτάκη στη Βουλή.
Όπως είπε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, «εντός του Μαΐου θα εντοπιστούν επιτέλους αυτοί οι οργανισμοί οι οποίοι δεν εξυπηρετούν πια το δημόσιο συμφέρον, οι οποίοι δεν είναι απολύτως αναγκαίοι και πρέπει να καταργηθούν. Και ταυτόχρονα θα προχωρήσουν, μετά από αξιολογήσεις όμως και μελέτες οι συγχωνεύσεις σε μια δεύτερη φάση».

Ο κ. Μανιτάκης υπογράμμισε ότι το έργο που γίνεται προς την κατεύθυνση της αναδιοργάνωσης των δομών του δημοσίου είναι πολύ δύσκολο και λεπτό, προσθέτοντας πως δεν πρέπει να «προχωρήσουμε σε ισοπεδωτικές καταργήσεις, αλλά να κάνουμε μια στοιχειώδη αξιολόγηση, να μετρήσουμε τη χρησιμότητα».

«Το ζήτημα της συγχώνευσης και κατάργησης φορέων συζητείται στην Ελλάδα τρία χρόνια τουλάχιστον. Γνωρίζουμε παρά πολύ καλά όλοι μας ποια είναι η αιτία της αθρόας δημιουργίας οργανισμών, που δεν ήταν πάντοτε αναγκαίοι. Ήδη με το Ν. 4109/2013, τον Ιανουάριο συγχωνεύθηκαν 197 Νομικά Πρόσωπα δημόσιων φορέων ενώ καταργήθηκαν 8 φορείς. Είναι ελάχιστο δείγμα. Δεν είναι αντιπροσωπευτικό. Είναι μικρό δείγμα αλλά ήταν ένα δείγμα που έδωσε μια πρώτη εμπειρία. Ήδη τόσο τις μελέτες της λίστας Πάγκαλου, όπως αποκαλείται, όσο και όλη την προεργασία που έχει γίνει τις έχουμε, τις μελετάμε όλο αυτό το διάστημα», πρόσθεσε.

«Ήδη», συνέχισε, «η εξοικονόμηση που επέρχεται από τις αλλαγές που προχωρούν με στόχο τη συμπύκνωση, τη μείωση του όγκου των δημοσίων υπηρεσιών, υπερβαίνει κατά πολύ τον στόχο του 30% και σε πολλές περιπτώσεις φθάνει και το 50%. Αυτό συνέβη διότι ακολουθήθηκαν πολύ ορθολογικά κριτήρια».

Από τις δηλώσεις του υπουργού εξήχθη επίσης το συμπέρασμα ότι οι γενικοί διευθυντές που υπηρετούν στη δημόσια διοίκηση, είναι εκείνοι που θα κληθούν να σηκώσουν το μεγαλύτερο βάρος για την προώθηση της αναδιοργάνωσης .

«Όλη η διαδικασία της αναδιοργάνωσης των δομών του δημοσίου γίνεται από τους ίδιους τους δημοσίους υπαλλήλους», είπε ο κ. Μανιτάκης και πρόσθεσε: «Τα περιγράμματα θέσεων συντάσσονται από τους γενικούς διευθυντές και είναι οι γενικοί διευθυντές εκείνοι που θα περιγράψουν τις θέσεις με καθημερινή δουλειά βασιζόμενοι στην κύρια αποστολή του κάθε υπουργείου που είναι προσδιορισμένη».

«Αυτοί θα κάνουν, οι γενικοί διευθυντές δηλαδή, και την τοποθέτηση των υπαλλήλων, σύμφωνα με τα καθήκοντά τους, το προσοντολόγιο τους, αλλά κυρίως με τα βασικά υπηρεσιακά τους καθήκοντα στις νέες θέσεις. Θα γίνει μια εσωτερική αναδιανομή του προσωπικού», κατέληξε.