ΕΛΛΑΔΑ

«Οι παράνομοι μετανάστες έρχονται στην Ελλάδα... για να φύγουν»

Δημοσίευση 18 Απριλίου 2013, 17:22 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
«Οι παράνομοι μετανάστες έρχονται στην Ελλάδα... για να φύγουν»
Facebook Twitter Whatsapp
Τη σημαντική μείωση του αριθμού των παράνομων μεταναστών που επιχειρούν να διασχίσουν τα χερσαία σύνορα Ελλάδας - Τουρκίας, από τον Αύγουστο του 2012 και μετά επεσήμανε στις Βρυξέλλες ο διευθυντής της Frontex Ινκα Λαϊτίνεν.
Τη σημαντική μείωση του αριθμού των παράνομων μεταναστών που επιχειρούν να διασχίσουν τα χερσαία σύνορα Ελλάδας - Τουρκίας, από τον Αύγουστο του 2012 και μετά επεσήμανε στις Βρυξέλλες ο διευθυντής της Frontex Ινκα Λαϊτίνεν.
Παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεση της Frontex με την ανάλυση των κινδύνων στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. για το 2013, ο Λαϊτίνεν δήλωσε ότι οι παράνομες διελεύσεις των ευρωπαϊκών συνόρων μειώθηκαν κατά το ήμισυ σε σχέση με το 2012 (72.430 ανιχνεύσεις παράνομων μεταναστών το 2012, έναντι 141.060 το 2011) κάτι το οποίο οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ενισχυμένη εποπτεία των ελληνοτουρκικών συνόρων στον Έβρο από τον Αύγουστο του 2012 και μετά.

Οι διευλεύσεις παράνομων μεταναστών μειώθηκαν από 2.000 την εβδομάδα τον Αύγουστο 2012 σε 10 την εβδομάδα τον Οκτώβριο 2012. Είπε ακόμη ότι η διέλευση παράνομων μεταναστών στα χερσαία σύνορα Ελλάδας- Τουρκίας μειώθηκε κατά 44% το 2012, σε σχέση με το 2011.

Ωστόσο, στην ίδια έκθεση σημειώνεται ότι η μείωση της ροής παράνομων μεταναστών στα χερσαία σύνορα Ελλάδας - Τουρκίας μετατόπισε τις μεταναστευτικές ροές στα σύνορα Βουλγαρίας- Τουρκίας (τετραπλασιάστηκαν οι ανιχνεύσεις το 2012) και στα θαλάσσια σύνορα Ελλάδας - Τουρκίας στο Αιγαίο. Οι ανιχνεύσεις παράνομων μεταναστών στο Αιγαίο αυξήθηκαν κατακόρυφα από τον Σεπτέμβριο του 2012, με τους περισσότερους εξ' αυτών να επιχειρούν να περάσουν από τις ακτές της Σμύρνης προς τη Λέσβο, τη Σάμο, το Αγαθονήσι, το Φαρμακονήσι και τη Σύμη.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον διευθυντή της Frontex, τα χερσαία σύνορα Ελλάδας - Τουρκίας και τα σύνορα Βουλγαρίας- Τουρκίας, κατατάσσονται στις περιοχές «υψηλού κινδύνου». Οι περισσότεροι παράνομοι μετανάστες που επιχειρούν να διασχίσουν την περιοχή αυτή είναι Αφγανοί (περίπου 8.000 ανιχνεύσεις το 2012, έναντι 19.300 το 2011), δεύτεροι κατατάσσονται οι Σύροι (6.200 ανιχνεύσεις το 2012) και τρίτοι οι υπήκοοι Μπανγκλαντές (4.600 ανιχνεύσεις το 2012). Οι περισσότεροι σύροι παράνομοι μετανάστες ανιχνεύθηκαν στα χερσαία σύνορα Ελλάδας - Τουρκίας.

Αναφερόμενος ειδικότερα στην Ελλάδα ο Λαϊτίνεν επεσήμανε τις «μη ικανοποιητικές συνθήκες κράτησης παράνομων μεταναστών». Αναγνώρισε, ωστόσο, ότι οι ελληνικές αρχές καταβάλουν επίμονες προσπάθειες σε αυτό το ζήτημα. Τόνισε, επίσης, ότι οι άμεσες επαναπροωθήσεις παράνομων μεταναστών είναι παράνομες και ότι η κάθε μία περίπτωση παράνομου μετανάστη πρέπει να εξετάζεται ξεχωριστά.

Τέλος, η Frontex επισημαίνει ότι η Ελλάδα αποτελεί περισσότερο «χώρα διέλευσης» παρά «χώρα προορισμού» για τους περισσότερους μετανάστες. Πολλοί από τους μετανάστες που διασχίζουν τα σύνορα της Ελλάδας, συνεχίζουν σε άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ, είτε μέσω της διαδρομής των Δυτικών Βαλκανίων, είτε με πλοία προς την Ιταλία, είτε αεροπορικώς σε άλλες χώρες της ζώνης Σένγκεν