ΕΛΛΑΔΑ

Υπέρ της λειτουργίας των καταστημάτων στο Κέντρο την Κυριακή ο Γιώργος Καμίνης

Δημοσίευση 19 Απριλίου 2013, 15:01 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Υπέρ της λειτουργίας των καταστημάτων στο Κέντρο την Κυριακή ο Γιώργος Καμίνης
Facebook Twitter Whatsapp
Υπέρ της λειτουργίας των καταστημάτων στο κέντρο της Αθήνας την Κυριακή τάχθηκε ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, ο οποίος συναντήθηκε με τον υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη.
Υπέρ της λειτουργίας των καταστημάτων στο κέντρο της Αθήνας την Κυριακή τάχθηκε ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, ο οποίος συναντήθηκε με τον υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη.
«Η εμπειρία των μεγάλων πόλεων σε όλο τον κόσμο παραπέμπει σε μια ωραία εικόνα, όταν παραμένουν ανοιχτά τα καταστήματα τις Κυριακές. Φέρνει μια ζωντάνια στο κέντρο της πόλης. Και αν είναι κάτι το οποίο έχει ανάγκη η Αθήνα αυτή την εποχή, είναι να κρατάμε όσο το δυνατόν πιο ζωντανό το κέντρο, οπότε, σε συνεννόηση με τον εμπορικό κόσμο, βρίσκω και θεωρώ ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση η ιδέα να αυξηθεί σταδιακά η δυνατότητα να παραμένουν τα καταστήματα στο κέντρο ανοιχτά τις Κυριακές» είπε ο δήμαρχος.

Από την πλευρά του ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι η πρόταση της κυβέρνησης σχετικά με τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, όπως είχε παρουσιαστεί, μιλούσε για επτά Κυριακές να παραμένουν ανοιχτά όλα τα καταστήματα και τις υπόλοιπες Κυριακές να είναι ανοιχτά τα μικρά καταστήματα, μόνο και εάν το θέλουν.

«Υπάρχει με βάση την πρόταση αυτή, διακριτική ευχέρεια των εμπόρων, αν θέλουν να ανοίγουν, αν θέλουν να μην ανοίγουν. Επομένως, δεν καταλαβαίνω γιατί γίνεται τόσο πολύ μεγάλη συζήτηση. Και επίσης είναι προφανές, υπάρχει διακριτική ευχέρεια της Βουλής, αν θέλει να δεχτεί κάτι το οποίο ισχύει σε άλλες χώρες που είναι επίσης τουριστικές και ανταγωνίζονται την Ελλάδα ή να το απορρίψει και να παραμείνουμε σε αυτό που έχουμε σήμερα. Η Βουλή είναι κυρίαρχη και στο τέλος θα αποφασίσει. Και ο καθένας φυσικά αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Αυτοί είναι οι κανόνες της Δημοκρατίας».

Η συνάντηση Χατζηδάκη-Καμίνη επικεντρώθηκε στην επιτάχυνση του προγράμματος ανάπλασης του κέντρου της Αθήνας, το Rethink Athens και σε μια σειρά από ζητήματα και παρεμβάσεις οι οποίες πρέπει να γίνουν από την Πολιτεία και από τον δήμο Αθηναίων, προκειμένου να αλλάξει η εικόνα της πρωτεύουσας με επιμέρους δημόσια έργα, για την ανάγκη επίσπευσης έργων που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ.

Όπως δηλωσε ο κ. Καμίνης: «Υπάρχουν αυτήν τη στιγμή συγκεκριμένα προγράμματα, που έχουν ξεκινήσει από τον δήμο Αθηναίων και την ιδιωτική πρωτοβουλία και εκτυλίσσονται στην πόλη. Ο δήμος όλες αυτές τις πρωτοβουλίες στον βαθμό που βοηθούν στη γενικότερη ανάταξη της πόλης, τα υποστηρίζει. Φυσικά υπάρχουν και οι αντίστοιχες αρμοδιότητες του κ. Χατζηδάκη, ως υπουργού Υποδομών, οπότε μιλήσαμε για κάποια έργα σε υποβαθμισμένες περιοχές της Αθήνας, με έμφαση πάντοτε βέβαια στην καλύτερη δυνατή απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων. Συζητήσαμε και για τη νέα προγραμματική περίοδο των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών προγραμμάτων και του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και πώς θα επιταχύνουμε επίσης τις διαδικασίες απορρόφησης αυτών των πόρων, εκείνων που γίνονται τώρα αλλά και αυτών που θα γίνουν στο μέλλον».