ΕΛΛΑΔΑ

Προάγγελος κινητοποιήσεων η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές

Δημοσίευση 20 Απριλίου 2013, 16:25 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Προάγγελος κινητοποιήσεων η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές
Facebook Twitter Whatsapp
Κόντρα σε όλους, εμπόρους, εμποροϋπαλλήλους και κυβερνητικούς εταίρους, το υπουργείο Ανάπτυξης προωθεί το νομοσχέδιο για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, προκαλώντας ερωτήματα για τους σκοπούς και τις προθέσεις της.
Κόντρα σε όλους, εμπόρους, εμποροϋπαλλήλους και κυβερνητικούς εταίρους, το υπουργείο Ανάπτυξης προωθεί το νομοσχέδιο για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, προκαλώντας ερωτήματα για τους σκοπούς και τις προθέσεις της.
Ήδη με ανακοινώσεις τους έχουν αντιδράσει το ΠΑΣΟΚ, οι έμποροι, οι βιοτέχνες, ενώ μέσω του newpost οι εργαζόμενοι προαναγγέλλουν χορό κινητοποιήσεων.

Όμως η κυβέρνηση επιμένει, και ετοιμάζεται να καταθέσει το σχέδιο νόμου στη Βουλή.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θ. Σκορδάς ανακοίνωσε πως-μετά και τις σχετικές διαπραγματεύσεις με την τρόικα  που έδωσε την εντολή, λένε οι πληροφορίες- το άνοιγμα των καταστημάτων θα αφορά τις 52 Κυριακές για τα μικρά καταστήματα, κάτω των 250 τετραγωνικών και προαιρετικά, και σημείωσε ότι όποιο κατάστημα θέλει θα ανοίγει. Για τα μεγάλα πολυκαταστήματα συζητείται να είναι ανοιχτά για επτά Κυριακές.  

ΠΑΣΟΚ: «Δεν υπάρχει λογική»
 
«Μέτρο χωρίς λογική, χωρίς ωφέλεια για την συντρηπτική πλειοψηφία τόσο των εμπόρων όσο και των καταναλωτών, που βάζει σε δοκιμασία τις αντοχές της ελληνικής επιχείρησης, των μικρομεσαίων εργοδοτών και των εργαζόμενων εμπορουπάλληλων και των οικογενειών τους», χαρακτηρίζει το ΠΑΣΟΚ το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Τομέα ΕΒΕ του ΠΑΣΟΚ, «σε μια εποχή που τα ζητούμενα είναι: η επανεκκίνηση της παραγωγής, η δημιουργία νέου εισοδήματος μέσα από πραγματικές νέες επενδύσεις, η στήριξη των δοκιμαζόμενων επιχειρήσεων - ιδιαίτερα των μικρομεσαίων - και η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, η κυβέρνηση προωθεί ένα μέτρο που αντιστρατεύεται όλους αυτούς τους στόχους».
 
ΓΣΕΒΕΕ: «Το υπουργείο εξυπηρετεί μη θεσμικούς συνομιλητές του»
 
Η ανακοίνωση που εξέδωσε η ΓΣΕΒΕΕ για το θέμα ήταν πολύ σκληρή. Άφησε αιχμές για τον τρόπο με τον οποίο το υπουργείο Ανάπτυξης χειρίζεται τις διαρροές προς τον τύπο, ενώ ξεκάθαρα μιλάει για «εξωθεσμικούς συνομιλητές» που έρχονται, θέτουν αιτήματα και η ηγεσία του υπουργείου σπεύδει να υλοποιήσει:

«Αγνοεί επιδεικτικά τόσο τη συντριπτική πλειοψηφία των εκπροσώπων της αγοράς και των εργαζομένων, όσο και τα ευρήματα της τελευταίας έρευνας κλίματος του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ (Ιανουάριος 2013), σύμφωνα με την οποία οι έμποροι σε συντριπτικά ποσοστά (85%) αποδοκιμάζουν το ενδεχόμενο ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές. Mια τέτοια ρύθμιση δε θα έχει καμιά θετική επίδραση, ούτε στην αγορά (ζήτηση), ούτε και στην απασχόληση, ούτε στην κοινωνία γενικότερα.

Το Υπουργείο Ανάπτυξηςεμμένει στην επιλεκτική προώθηση αιτημάτων θεσμικών και μη θεσμικών συνομιλητών του, εκπρόσωποι των οποίων έχουν αναλάβει εσχάτως ρόλους εμπειρογνωμόνων και εντεταλμένων συμβούλων, συνεπικουρώντας την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου».  

ΕΣΕΕ: «Περίεργες κυβερνητικές αντιφάσεις»  

Για περίεργα «μπρος-πίσω» της κυβέρνησης κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η ΕΣΕΕ, η οποία χαρακτηριστικά αναφέρει ότι οι έμποροι δεν ξέρουν πια τι να πιστέψουν: τις διαρροές στον τύπο ή τις διαβεβαιώσεις των στελεχών του υπουργείου στις συνομιλίες τους.  

«Ειλικρινά, δεν μπορούμε να αντιληφθούμε τον λόγο για τον οποίο το Υπουργείο εξακολουθεί τα "μπρος- πίσω" στο θέμα των Κυριακών, όταν η πρόταση έχει καταδικαστεί από το σύνολο σχεδόν της αγοράς και της κοινωνίας και υπονομεύει την ανάπτυξη -την οποία υποτίθεται ότι υπηρετεί- απορρίπτοντας εκ προοιμίου μία χρηματοδοτική πρόταση, που μπορεί να ωθήσει την αγορά προς το ξεπέρασμα της κρίσης», αναφέρει η ανακοίνωση και συνεχίζει η ανακοίνωση του προέδρου της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδη:

«Για ακόμη μία φορά το εμπόριο απευθύνεται σε "ώτα μη ακουόντων". Και αναρωτιέμαι, πώς φαντάζεται το υπουργείο να μεθοδεύσει την ανάκαμψη της αγοράς; Ερήμην της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας; Ή μήπως με επιλεκτικές διαρροές από "κύκλους" ανώνυμων "υπευθύνων";

Δυστυχώς, η οικονομική μας κατάσταση χειροτερεύει μέρα με τη μέρα και κάποιοι επιμένουν να αναλώνονται σε επικοινωνιακά παιχνίδια. Νομίζω ότι έφτασε η ώρα να σταματήσει ο αποκλεισμός των θεσμοθετημένων φορέων της αγοράς από τις συζητήσεις και να αποκατασταθεί ο κοινωνικός διάλογος» καταλήγει ο κ. Κορκίδης.    

ΓΣΕΕ: Κινητοποιήσεις διαρκείας

Το θέμα έχει συζητηθεί ήδη από τα διοικητικά συμβούλια της ΓΣΕΕ αλλά και τις Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων.

Όπως λέει στο newpost ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος «είναι προφανές ότι αν η κυβέρνηση επιμείνει, οι κινητοποιήσεις θα είναι δυναμικές. Το νομοσχέδιο αυτό είναι ό,τι χειρότερο για τους εργαζόμενους στα καταστήματα και, όπως λένε και οι έμποροι, δεν βοηθάει την αγορά. Είμαστε εν αναμονή των αποφάσεων του υπουργείου».

Ντίνα Καραμάνου