ΕΛΛΑΔΑ

IΣΤΑΜΕ: Κοινό τείχος κατά του νεοναζισμού

Δημοσίευση 21 Απριλίου 2013, 19:36 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
IΣΤΑΜΕ: Κοινό τείχος κατά του νεοναζισμού
Facebook Twitter Whatsapp
Μια πρώτη απόπειρα από τα δημοκρατικά κόμματα του Ελληνικού Κοινοβουλίου για συνεννόηση, προκειμένου να υψώσουν κοινό τείχος απέναντι στον ρατσισμό και τον νεοναζισμό, ήταν η σημερινή εκδήλωση του ΙΣΤΑΜΕ, κατά την οποία κάθησαν στο ίδιο τραπέζι η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ, προκειμένου να δώσουν μια «θεσμική απάντηση στον νεοναζισμό», όπως ήταν το θέμα της εκδήλωσης.
Μια πρώτη απόπειρα από τα δημοκρατικά κόμματα του Ελληνικού Κοινοβουλίου για συνεννόηση, προκειμένου να υψώσουν κοινό τείχος απέναντι στον ρατσισμό και τον νεοναζισμό, ήταν η σημερινή εκδήλωση του ΙΣΤΑΜΕ, κατά την οποία κάθησαν στο ίδιο τραπέζι η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ, προκειμένου να δώσουν μια «θεσμική απάντηση στον νεοναζισμό», όπως ήταν το θέμα της εκδήλωσης.
Μάλιστα, τα Ινστιτούτα των κομμάτων, όπως ΙΣΤΑΜΕ του ΠΑΣΟΚ, «Κωνσταντίνος Καραμανλής» της ΝΔ, «Νίκος Πουλαντζάς» του ΣΥΡΙΖΑ και «Μιχάλης Παπαγιαννάκης» της ΔΗΜΑΡ είναι σε συνεννόηση, προκειμένου να συντονίσουν στο μέλλον κοινές δράσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Τη ΝΔ εκπροσώπησε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, τον ΣΥΡΙΖΑ η Νάντια Βαλαβάνη, το ΠΑΣΟΚ, ο Γιάννης Μανιάτης και ο Χρ. Δερβένης -αντιπρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ- και τη ΔΗΜΑΡ η Μαρία Γιαννακάκη, ενώ την πρόταση νόμου που έχει καταθέσει στη Βουλή το ΠΑΣΟΚ για την αυστηροποίηση του ποινικού πλαισίου για τον ρατσισμό, ανέπτυξε ο ΓΓ του υπουργείου Εσωτερικών Γιάννης Ιωαννίδης.

Παρόντες στην εκδήλωση που έγινε στο πολιτιστικό κέντρο Αλίμου ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κ. Ασκούνης και ο δήμαρχος Αλίμου Θ. Ορφανός. Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα δημοσκόπησης κυριακάτικης εφημερίδας, σύμφωνα με την οποία, το 30% των ερωτηθέντων απάντησε ότι θα πέρναγε καλύτερα με τη χούντα, ο κ. Βαρβιτσιώτης είπε ότι «αυτό μας λέει ότι τα δύο μεγάλα κόμματα απέτυχαν να διαχειριστούν το στοίχημα της Δημοκρατίας», γιατί «παίξαμε ένα παιγνίδι κομματικό, με το κόμμα πάνω από την πατρίδα, τη σύγκρουση μπροστά από τη συνεννόηση και δεν καταφέραμε να φτιάξουμε ένα κράτος ,όπου θα εφαρμόζεται ένας νόμος που θα ισχύει για όλους». Ωστόσο τόνισε ότι μέσα από την τρικομματική κυβέρνηση «προσπαθούμε να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, προτάσσοντας το εθνικό συμφέρον και βλέπουμε μια πρωτοφανή συνεργασία που δημιουργεί αισιοδοξία για το μέλλον και για την ομαλοποίηση του πολιτικού συστήματος».

Ο κ. Βαρβιτσιώτης με αφορμή τα επεισόδια της Μανωλάδας, τόνισε ότι «είναι υποκρισία αφ ενός να χρησιμοποιούμε τους μετανάστες για φτηνό εργατικό δυναμικό και αφ΄ετέρου να στρεφόμαστε εναντίον τους με ρατσιστικές συμπεριφορές».Αναφερόμενος στη Χρυσή Αυγή, είπε ότι αντί να τεθούν εκτός νόμου, είναι προτιμότερο «να εκτίθενται» στο δημόσιο χώρο και τα ΜΜΕ, ώστε να αναδεικνύεται «η έλλειψη θέσεων, πολιτικού λόγου και κουλτούρας συνεργασίας». «Πρέπει να είμαστε σκληροί στην εφαρμογή του νόμου, αλλά σε κάθε περίπτωση, όχι μόνον στην περίπτωση της Μανωλάδας αλλά και στην περίπτωση της Υπατίας», πρόσθεσε.

Η κ. Βαλαβάνη δήλωσε ότι το θέμα της αντιμετώπισης του νεοναζισμού είναι μια ευκαιρία συνεννόησης των πολιτικών κομμάτων, έστω και με «περιορισμένο προγραμματικό πλαίσιο» και σημείωσε ότι έπρεπε να βρίσκονταν σήμερα στο ίδιο τραπέζι τα έξι από τα επτά κόμματα -δηλαδή και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες και το ΚΚΕ.Σχολιάζοντας την ίδια δημοσκόπηση, είπε ότι υπήρξε «ατιμωρησία» των εγκλημάτων που έγιναν την εποχή εκείνη και έγινε «κακή διαχείριση της ιστορικής μνήμης», η ιστορία δεν διδάσκεται στα σχολεία, ενώ υπάρχουν οι υλικοί όροι για την επικράτηση ψευδών εικόνων.

Απέδωσε την άνοδο της Χρυσής Αυγής, κυρίως στη «μνημονιακή πολιτική» και πρόσθεσε ότι δεν αποτελεί συγκυριακό φαινόμενο, γιατί δεν είναι και οι καταστροφές που έχουν συντελεστεί στην οικονομία και την κοινωνία συγκυριακό φαινόμενο.

Ο Γιάννης Μανιάτης, από την πλευρά του, τόνισε την ανάγκη να πούμε «όχι στην κατρακύλα του πολιτικού διαλόγου» , ενώ για τη δημοσκόπηση υπογράμμισε ότι η προβολή τέτοιων ερωτημάτων, που εκμαιεύουν αναμενόμενες απαντήσεις, αποτελούν θυσία, για χάρη των πωλήσεων και πρόσθεσε ότι πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι «η Δημοκρατία είναι σε πόλεμο με τον φασισμό», αλλιώς θα αποδειχθούμε «μοιραίοι και άβουλοι».

Τόσο ο κ. Μανιάτης, όσο και άλλοι ομιλητές χαρακτήρισαν «χυδαία» και «άθλια» την πρόσφατη επίθεση Κασιδιάρη κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλου στη Βουλή. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στην εκστρατεία που έχει αναλάβει το κόμμα του προς τα άλλα κόμματα του λεγόμενου συνταγματικού τόξου, προκειμένου να μην λαμβάνεται καμιά κοινοβουλευτική πλειοψηφία με προσμέτρηση ψήφων της Χρυσής Αυγής.

«Πρέπει να το συμφωνήσουμε», τόνισε.Κατήγγειλε τις αντιδημοκρατικές συμπεριφορές που έχουν δεχθεί, εκτός από τον ίδιο, ο Κωστής Χατζηδάκης, ο Απόστολος Κακλαμάνης και ο Γιώργος Πεταλωτής.Χαρακτήρισε δε, «ανιστόρητη και απολιτική» την άποψη που θέλει την άνοδο των νεοναζιστικών κομμάτων να οφείλεται στην οικονομική κρίση και την επιβολή μνημονίων, φέρνοντας, αφ ενός το παράδειγμα της Αυστρίας και Ολλανδίας, που δεν αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα αλλά έχουν νεοναζιστικά κόμματα και αφ΄ετέρου το παράδειγμα της Ισλανδίας και της Ισπανίας, που, παρά τα οικονομικά προβλήματα, δεν έχουν φαινόμενα νεοναζισμού.

Ο κ. Μανιάτης κατήγγειλε την καλλιέργεια του νεοναζισμού στα ΜΜΕ, τα σχολεία και τον αθλητισμό και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην περίπτωση του δημοσιογράφου Γ. Τράγκα, λέγοντας ότι αποτελεί μόνον την αρχή. Αντιθέτως εξήρε «τον ρόλο του Αρχιεπισκόπου και ορισμένων δεσποτάδων που λένε ΟΧΙ στη Χρυσή Αυγή, στον τόπο τους». Η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Μαρία Γιαννακάκη επέκρινε το σύνολο των κομμάτων που προεκλογικά έδειξαν αργά ανακλαστικά, γιατί «ήμασταν απασχολημένοι με τα σταυρουλάκια», όπως είπε χαρακτηριστικά, ενώ στηλίτευσε το γεγονός ότι πολύ λίγα από τα αδικήματα με ρατσιστικό κίνητρο, φτάνουν να καταδικαστούν. Αναφέρθηκε επίσης στην ύπαρξη θυλάκων συνεργασίας μεταξύ της Χρυσής Αυγής και της Αστυνομίας.

Ο ρατσισμός δεν κατευθύνεται μόνον εναντίον των αλλοδαπών, αλλά «εναντίον κάθε ευάλωτης ομάδας», υπογράμμισε ο ΓΓ του υπουργείου Εσωτερικών κ. Ιωαννίδης. Μια απ' αυτές είναι οι Εβραίοι και ο αντιπρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ κ. Δερβένης μετέφερε τη φράση του ιταλοεβραίου συγγραφέα Πρίμο Λέβι, σύμφωνα με την οποία, «το Ολοκαύτωμα συνέβη και μπορεί να ξανασυμβεί».

Ο Γιάννης Μανιάτης περιέγραψε τον ίδιο κίνδυνο με μια άλλη παλιά φράση: «Όταν χτυπάνε την πόρτα του κομμουνιστή, μετά την πόρτα του Εβραίου, ύστερα θα χτυπήσουν και τη δική σου».Χαρακτηριστική ήταν και η φράση, που χρησιμοποίησε ο δήμαρχος Αλίμου, ειπωμένη από τον Μάνο Χατζηδάκη: «Ο νεοναζισμός δεν περιέχει ιδεολογία, αλλά αποτελεί μεγέθυνση της έκφρασης του κτήνους που έχουμε όλοι μέσα μας και εκδηλώνεται όταν οι πολιτικές συνθήκες το επιτρέψουν. Η αντιβίωση είναι η παιδεία.»