ΕΛΛΑΔΑ

Βίζα σε υπήκοους τρίτων χωρών που θα επενδύσουν στην αγορά κατοικίας

Δημοσίευση 22 Απριλίου 2013, 14:29 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Βίζα σε υπήκοους τρίτων χωρών που θα επενδύσουν στην αγορά κατοικίας
Facebook Twitter Whatsapp
Στις αρχές Μαΐου αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή το μέτρο της βίζας σε υπήκοους τρίτων χωρών που θα επενδύσουν άνω των 250.000 ευρώ στην αγορά κατοικίας της χώρας μας.
Στις αρχές Μαΐου αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή το μέτρο της βίζας σε υπήκοους τρίτων χωρών που θα επενδύσουν άνω των 250.000 ευρώ στην αγορά κατοικίας της χώρας μας.
Αυτό αναφέρθηκε στην εκδήλωση που συνδιοργάνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης με την INVEST IN GREECE A.E., με θέμα «Διευκόλυνση υπηκόων τρίτων χωρών αναφορικά με επενδύσεις σε ακίνητα στην Ελλάδα», ενώ γνωστοποιήθηκε ότι, στο τέλος του μήνα, θα έχουν υπογραφεί οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις και εγκύκλιοι, ώστε να τεθεί το μέτρο σε εφαρμογή.  

Όπως τονίστηκε στη διάρκεια της εκδήλωσς είναι ιδιαίτερα υψηλό το ενδιαφέρον από Ρώσους, Κινέζους, Αμερικανούς και από πολίτες αραβικών χωρών για την αγορά ακινήτων στη χώρα μας, είτε για εξοχική κατοικία είτε για τουριστική επένδυση.

Μάλιστα όπως προκύπτει από τους ομιλητές αλλά και από τις ερωτήσεις που έγιναν, θεωρείται ιδιαίτερα θετική η απόφαση να δοθεί η δυνατότητα σε υπηκόους τρίτων χωρών, οι οποίοι προβαίνουν σε αγορά ή δεκαετή χρονομεριστική μίσθωση ακινήτων ύψους 250.000 ευρώ και άνω, να λάβουν πενταετή άδεια διαμονής, με δυνατότητα ανανέωσης για τους ίδιους και τα μέλη της οικογένειάς τους.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νότης Μηταράκης σημείωσε ότι οι αλλαγές συνεχίζονται στο μακροοικονομικό περιβάλλον, διαψεύδοντας τις προβλέψεις για έξοδο από το ευρώ και αυτό είναι κάτι που πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους οι επενδυτές. Αυτό το περιβάλλον- όπως είπε- και οι αλλαγές σε τομείς, όπως οι μεταρρυθμίσεις, η ανακεφαλαιοποίηση, οι διαρθρωτικές αλλαγές και η προσέλκυση επενδύσεων μέχρι το τέλος του χρόνου θα φέρουν σημαντική αύξηση αιτήσεων για επενδύσεις fast track.

Εντός του 2013, υπογράμμισε ο υφυπουργός, θα λειτουργήσει η Κεντρική Αδειοδοτική Αρχή για την επιτάχυνση της υλοποίησης μεγάλων επενδύσεων, ενώ προχωρά και η διαδικασία για τις αποκρατικοποιήσεις και οι Συμπράξεις Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα, με προτεραιότητα στο λιμάνι κρουαζιέρας στον Πειραιά και τα απορρίμματα.

Στόχος του μέτρου με τις ειδικές άδειες παραμονής είναι να επενδύσουν άνθρωποι για περισσότερο καιρό στη χώρα μας, τόνισε ο κ. Μηταράκης και διευκρίνισε ότι δεν δίνεται άδεια εγκατάστασης και εργασίας, ούτε υπολογίζονται αυτά τα έτη παραμονής για την απόκτηση ιθαγένειας.

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Άγγελος Σιρίγος, σημείωσε ότι μέχρι τώρα, για τις άμεσες ξένες επενδύσεις άνω των 300.000 ευρώ από πολίτες τρίτων χωρών, έπαιρνε ο ίδιος ο επενδυτής άδεια διαμονής και αυτό ήταν οξύμωρο.

Με την τροποποίηση, διευρύνεται το ρυθμιστικό πεδίο του νομού και εντάσσονται στην άδεια δεκαετούς παραμονής και πολίτες τρίτων χωρών που είναι απαραίτητοι για την πραγματοποίηση των στρατηγικών επενδύσεων, μαζί με σύζυγο και ανήλικα τέκνα και βοηθητικό προσωπικό, αν είναι άτομα με ειδικές ανάγκες.

Σε ότι αφορά στις μικρομεσαίες επενδύσεις άνω των 250.000 ευρώ, είτε για αγορά ακινήτου είτε για χρονομεριστική μίσθωση, όποιος κάνει μια τέτοια επένδυση δικαιούται αυτός και η οικογένεια του να πάρει άδεια πενταετούς διαρκείας και, αν εξακολουθήσει να έχει την περιουσία αυτή στο όνομά του, δικαιούται αλλεπάλληλης ανανέωσης. Είναι βίζα τύπου C και δίνει δικαίωμα μετακίνησης στην ΕΕ αλλά όχι και δυνατότητα εργασίας.

Ο διευθύνων σύμβουλος της INVEST IN GREECE A.E., Στέφανος Ησαΐας σημείωσε ότι υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον, ιδιαίτερα από Ρωσία και Κίνα και συμπλήρωσε: «Οι ρυθμίσεις που έρχονται να απαντήσουν σε αιτήματα της αγοράς είναι και οι πιο επιτυχημένες, που σε βάθος χρόνου θα λειτουργήσουν θετικά για την οικονομία μας, καθώς το μέτρο αυτό αφορά σχεδόν το σύνολο των μεγάλων τουριστικών επενδύσεων στη χώρα».

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του ΕΒΕΑ, Κ. Μίχαλος σημείωσε, από την πλευρά του, ότι η διεθνής αξιοπιστία της χώρας έχει αποκατασταθεί σε μεγάλο βαθμό και αυτό θα βοηθήσει τις επενδύσεις. «Σίγουρα, χρειάζονται επιπλέον παρεμβάσεις, ώστε αυτό το κλίμα που έχει αρχίσει και δημιουργείται, να παγιωθεί και να δημιουργηθούν ευνοϊκότερες προϋποθέσεις για την αξιοποίηση των ευκαιριών και η διευκόλυνση των υπηκόων τρίτων χωρών που θέλουν να επενδύσουν σε ακίνητα είναι ένα κρίσιμης σημασίας ζητούμενο».

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, Στράτος Παραδιάς σημείωσε ότι το μέτρο είναι θετικό αλλά πρέπει άμεσα να μειωθεί ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων για να υπάρξει εισροή χρημάτων στη χώρα από αλλοδαπούς αγοραστές που εκτιμά ότι θα εξελιχθούν σε νέα γενιά φιλελλήνων. Είναι απαραίτητο κατά τον κ. Παραδιά, να προχωρήσει η INVEST IN GREECE A.E. σε ειδική ενημέρωση για όλο αυτό το πακέτο απόκτησης περιουσίας στη χώρα μας, με επωφελή τρόπο για τον αλλοδαπό και την οικογένειά του.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κατασκευαστών Κτιρίων Ελλάδος, Δ. Καψιμάλης εξέφρασε και αυτός την ικανοποίηση του για το μέτρο και υπογράμμισε ότι 12.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι σε αδράνεια και 400.000 οικοδόμοι σε ανεργία και ότι «θα βάλουμε πλάτη να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα, για να αξιοποιηθεί το "καλύτερο οικόπεδο του κόσμου", που είναι η χώρα μας».

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεσιτών, Γιάννης Ρεβύθης εξέφρασε την επιφύλαξή του στην εφαρμογή της απόφασης για τη χρονομεριστική μίσθωση, διότι υπήρξαν πολλά προβλήματα στο παρελθόν με δήθεν εταιρείες που πωλούσαν τέτοια μερίδια και αρκετοί ξένοι έχασαν τα χρήματα τους και έθεσε ως προβληματισμό το ενδεχόμενο αυτό το μετρό να είναι απαρχή για να ξεπηδήσουν πάλι εταιρείες, που απλώς θα χρησιμοποιούν τη χρονομεριστική μίσθωση για να δίνουν άδειες παραμονής. Οπότε, ζήτησε να υπάρξει πρόβλεψη να καταβάλονται τα 250.000 ευρώ ή μεγάλο μέρος αυτών, πριν δοθεί η άδεια.

Τέλος ο αντιπρόεδρος Συνδέσμου Κτηματομεσιτών Ελλάδος, Κ. Κοπανιτσάνος υπογράμμισε και αυτός, από την πλευρά του, τη σημασία της απόφασης για την ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών και των εξαγωγών, πέρα από το όφελος για την εθνική οικονομία στο σύνολό της. Υπογράμμισε, επίσης, ότι οι τιμές των ακινήτων έχουν πέσει 30% με 50% και υπάρχουν περιθώρια διαπραγμάτευσης, ενώ αναμένεται να μειωθούν και οι αντικειμενικές αξίες, γεγονός που θα καταστήσει ακόμη ελκυστικότερη την αγορά όχι μόνο κατοικίας, αλλά και εμπορικών ακινήτων.