ΕΛΛΑΔΑ

Άκης Τσοχατζόπουλος: Αρνούμαι τις κατηγορίες - Κρατική βία η προφυλάκισή μου (φωτό)

Δημοσίευση 22 Απριλίου 2013, 15:31 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Άκης Τσοχατζόπουλος: Αρνούμαι τις κατηγορίες - Κρατική βία η προφυλάκισή μου (φωτό)
Facebook Twitter Whatsapp
Στις 8 Μαΐου, όπως ήταν αναμενόμενο, θα συνεχιστεί η δίκη του Άκη Τσοχατζόπουλου, ο οποίος μαζί με ακόμη 18 πρόσωπα κατηγορούνται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Η πρώτη ημέρα της δίκης ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων άρχισε με πέντε απόντες κατηγορουμένους ενώ αθώοι δήλωσαν ο πρώην υπουργός Άμυνας και άλλοι 17 κατηγορούμενοι. Ένοχος δήλωσε μόνο ο Νικόλαος Ζήγρας.
Στις 8 Μαΐου, όπως ήταν αναμενόμενο, θα συνεχιστεί η δίκη του Άκη Τσοχατζόπουλου, ο οποίος μαζί με ακόμη 18 πρόσωπα κατηγορούνται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Η πρώτη ημέρα της δίκης ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων άρχισε με πέντε απόντες κατηγορουμένους ενώ αθώοι δήλωσαν ο πρώην υπουργός Άμυνας και άλλοι 17 κατηγορούμενοι. Ένοχος δήλωσε μόνο ο Νικόλαος Ζήγρας.
Πιο συγκεκριμένα, ο Άκης Τσοχατζόπουλος δήλωσε ενώπιον της έδρας: «Αρνούμαι τις κατηγορίες. Επιχειρείται συστηματικά να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι υπήρχε συμμορία με σκοπό να ξεπλύνει μαύρο χρήμα και πίσω από αυτά η δήθεν δωροδοκία μου» και πρόσθεσε ότι «Κάναμε το καλύτερο δυνατό στο υπουργείο Άμυνας». 

Στο σημείο αυτό, έγινε παρέμβαση από τον πρόεδρο της έδρας, o oποίος τόνισε πως δεν μπορεί να μακρηγορεί. «Είναι σκόπιμο να το κάνω», απάντησε ο κ. Τσοχατζόπουλος και σημείωσε: «Είμαστε 12 μήνες προφυλακισμένοι. Πρόκειται για κρατική βία». «Έχετε υποχρέωση να εξετάσετε την αίτηση αποφυλάκισης της συζύγου μου, Βίκυς Σταμάτη, το συντομότερο δυνατό», κατέληξε. 

Από την πλευρά του, ο εξάδερφος του πρώην υπουργού, Νικόλαος Ζήγρας, δήλωσε ένοχος, υποστηρίζοντας: «Δηλώνω ένοχος σε αυτά που έχω ομολογήσει κατά την απολογία μου στον ανακριτή. Ζητάω συγνώμη, κατανόηση και επιείκια». Όλοι οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι δήλωσαν αθώοι.

Η σύζυγος του Άκη Τσοχατζόπουλου, δια του συνηγόρου της, δήλωσε ότι το μόνο που έκανε ήταν ότι παντρεύτηκε τον επί πολλά χρόνια αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό. Η κυρία Σταμάτη δηλώνει, όπως είπε ο συνήγορός της, ότι δεν γνωρίζει κανέναν από τους συγκατηγορουμένους της και ότι έχει δει δύο φορές, σε κοινωνικό επίπεδο, τον Νίκο Ζήγρα.

Όπως δήλωσε ο συνήγορος της Αρετής Τσοχατζοπούλου, η κόρη του πρώην υπουργού δεν παρέστη στη δίκη γιατί βρίσκεται σε άσχημη ψυχοσωματική κατάσταση.Ο εκ των κατηγορουμένων Γιώργος Κωνσταντάτος δήλωσε αθώος και σε έντονο ύφος συνέχισε: «Παγιδεύτηκα από τον κ. Ζήγρα που λέει ψέμματα και έχω καταστρέψει την οικογένειά μου. Περιμένω να αθωωθώ». 

Ένταση κατά την απαγγελία της κατηγορίας

Νωρίτερα, δημιουργήθηκε ένταση στο δικαστήριο κατά την απαγγελία της κατηγορίας, από τον αναπληρωτή εισαγγελέα έδρας Παναγιώτη Παναγιωτόπουλο. Η υπεράσπιση διαμαρτυρήθηκε ότι ο τόνος και οι λέξεις που χρησιμοποίησε ο εισαγγελικός λειτουργός ήταν σε ύφος έντονο. 

Όπως ανέφεραν οι συνήγοροι υπεράσπισης, δεν επρόκειτο για απαγγελία κατηγορίας αλλά για αγόρευση, ενώ έκαναν λόγο για οξύτητα χαρακτηρισμών που, όπως είπαν, δεν καθησυχάζει τους κατηγορούμενους ότι θα έχουν δίκαιη δίκη.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε στο δικαστήριο ότι δεν ανέφερε τίποτε άλλο εκτός των λέξεων που χρησιμοποιούνται στο παραπεμπτικό βούλευμα και ζήτησε από την υπεράσπιση εάν έχει κάτι για τη στάση και τη δικαστική τιμή του να το πει ευθέως. 

Το δικαστήριο έχει επιφυλαχθεί να αποφανθεί για το αίτημα που υπέβαλε η υπεράσπιση, προκειμένου να αποβληθεί από πολιτική αγωγή το ελληνικό δημόσιο.


Αποζημίωση 19 εκατ. ευρώ ζητεί το Δημόσιο

Υπενθυμίζεται ότι το Δημόσιο παρίσταται στη δίκη ως πολιτικός ενάγων για ηθική βλάβη σε βάρος του Δημοσίου με δεδομένο ότι το παράνομο χρήμα που διακινήθηκε προέρχεται από παθητική δωροδοκία.

Το Δημόσιο ζητά για το λόγο αυτό χρηματική ικανοποίηση ύψους ενός εκατ. ευρώ για κάθε κατηγορούμενο (συνολικά 19 εκατ. ευρώ) κρατώντας παράλληλα και επιφύλαξη για περαιτέρω. Ωστόσο, το ζήτημα το οποίο απασχόλησε το δικαστήριο κυρίως κατά την πρώτη ημέρα της διαδικασίας της δίκης είναι εάν είναι νόμιμη ή όχι η παράσταση του ελληνικού Δημοσίου.

Όλοι οι συνήγοροι υπεράσπισης ισχυρίστηκαν ότι δεν είναι νόμιμη και άρα πρέπει να αποβληθεί το Δημόσιο για λόγους, μεταξύ άλλων, αοριστίας της παρέμβασης του Δημοσίου, ενώ ισχυρίστηκαν επίσης πως βάσει του νόμου η ζημία του Δημοσίου θα πρέπει να προκύπτει άμεσα και όχι έμμεσα.

Κατά την εκφώνηση των ονομάτων των κατηγορουμένων, από τον πρόεδρο Χρήστο Κατσιάνη, απουσίαζαν η κόρη του Αρετή Τσοχατζοπούλου, η πρώην σύζυγός του Γκούντρουν, ο επιχειρηματίας που εμπλέκεται στην υπεράκτια εταιρεία Morelia, Οράτιος Μελάς, ο εμπλεκόμενος στην υπεράκτια Nobilis Νίκος Γεωργουλάκης και ο φερόμενος ως εκπρόσωπος της Torcaso, Κωνσταντίνος Αντωνιάδης. 
Το κατηγορητήριο και οι μάρτυρες

Οι κατηγορούμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα κατ΄ επάγγελμα και κατ' εξακολούθηση, στο παρασκήνιο των συμβάσεων για τα οπλικά συστήματα ΤΟR-M1 και τα γερμανικά υποβρύχια. 

Ο πρόεδρος εκφώνησε και τα ονόματα των μαρτύρων κατηγορητηρίου που είναι 18, ενώ στη δίκη παρίστανται, ως πολιτική αγωγή, συνήγοροι του Δημοσίου. Η υπεράσπιση τους προτείνουν ως μάρτυρες τα τότε μέλη ΚΥΣΕΑ. Υπάρχουν ήδη 14 μάρτυρες από το κατηγορήτηριο και συνολικά από τους δικηγόρους υπεράσπισης προτάθηκαν ακόμη 95 άτομα αναμεσά τους και μέλη το ΚΥΣΕΑ και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Ωστόσο, το δικαστήριο δεν έχει αποφασίσει ακόμη ποιοι θα κληθούν. 

Σημειώνεται πως ανάμεσα σε όσους έχουν κληθεί ως μάρτυρες υπαράσπισης περιλαμβάνονται ο συγγραφέας, κ. Γιανναράς, ο οικονομολόγος κ. Πεπελάσης και ο ποδοσφαιριστής, Ζήσης Βρύζας.Ο πρόεδρος του δικαστηρίου Χρ. Κατσιάνης εκφώνησε τα ονόματα των Κ. Σημίτη, Γ. Παπανδρέου, Βάσως Παπανδρέου, Κ. Λαλιώτη, Ευ. Βενιζέλου, Γ. Παπαντωνίου, Θ. Πάγκαλου, Αλ. Παπαδόπουλου, Γ. Ρωμαίου, Αθ. Τζογάνη, Μαν. Παραγιουδάκη και Ν. Κρυονερίτη, ως προτεινόμενους μάρτυρες από τον βασικό κατηγορούμενο, πρώην υπουργό. Όλοι οι μάρτυρες ήταν απόντες. 

Το δικαστήριο είχε διακόψει τη διαδικασία για περίπου μία ώρα, ενώ ο πρόεδρος ενημέρωσε όλους τους παρόντες μάρτυρες των κατηγορουμένων να αποχωρήσουν, καθώς η σημερινή ημέρα αναλώθηκε σε διαδικαστικά ζητήματα. Η Βίκυ Σταμάτη δεν επέστρεψε στο δικαστήριο για τη συνέχιση της δίκης καθώς επικαλέστηκε αδιαθεσία. Όπως ενημέρωσε ο κ. Κατσιάνης αυτήν την εβδομάδα δεν θα υπάρξει άλλη συνεδρίαση.

Το... παρασκήνιο

Χωρίς χειροπέδες μπήκαν στην αίθουσα του δικαστηρίου ο Άκης Τσοχατζόπουλος και η Βίκυ Σταμάτη. Η σύζυγος του πρώην υπουργού εμφανίστηκε ιδιάιτερα καταβεβλημένη. Θερμό εναγκαλισμό είχε ο Άκης με την συγκατηγορούμενή του, Ευφροσύνη Λαμπροπούλου ενώ είχε χαιρετισμό δια χειραψίας και με τον Γιάννη Σμπώκο.

Ο εκ των βασικών κατηγορούμενων, Νικόλαος Ζήγρας ζήτησε τον λόγο προκειμένου να προβεί σε μία ανακοίνωση, κάτι που δεν έγινε δκετό από την έδρα, ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ως πιαθνό το ενδεχόμενο να παραδεχθεί την ενοχή του.

Σχετικά θέματα: Παραδέχθηκε την ενοχή του ο Νίκος Ζήγρας


Αν είναι νόμιμη η παράσταση του Δημοσίου εξετάστηκε στο δικαστήριο (Bίντεο και φωτό)Η πρώτη μεγάλη δίκη πολιτικού για διαφθορά