ΕΛΛΑΔΑ

Συνεχίζεται το θρίλερ με την απαγωγή του Μητροπολίτη Χαλεπίου

Δημοσίευση 23 Απριλίου 2013, 18:44 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Συνεχίζεται το θρίλερ με την απαγωγή του Μητροπολίτη Χαλεπίου
Facebook Twitter Whatsapp

Συνεχίζεται το θρίλερ της τύχης των δύο Μητροπολιτών που απήχθησαν τη Δευτέρα στη Συρία, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία από αντάρτες.

Συνεχίζεται το θρίλερ της τύχης των δύο Μητροπολιτών που απήχθησαν τη Δευτέρα στη Συρία, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία από αντάρτες.
Την Τρίτη, υπήρξε η πληροφορία ότι οι δύο Μητροπολίτες αφέθηκαν ελεύθεροι, σύμφωνα με ανακοίνωση της οργάνωσης «l'Œuvre d'Orient» που δημοσίευσε το Γαλλικό Πρακτορείο, ενώ την είδηση επιβεβαίωσε και το πρακτορείο Reuters, το οποίο επικαλούνταν αξιωματούχο της Συριακής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Ωστόσο, το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή που εξέδωσε αργά το βράδυ της Τρίτης, υποστήριξε ότι οι πληροφορίες «δεν έχουν επιβεβαιωθεί επισήμως»

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της γαλλικής οργάνωσης ελεύθεροι αφέθησαν το μεσημέρι της Τρίτης στις 14:00 τοπική ώρα (16:00 ώρα Ελλάδος) ο Ελληνορθόδοξος Μητροπολίτης Χαλεπίου κ. Παύλος και ο Συρορθόδοξος Μητροπολίτης Χαλεπίου Γιοχάνα Ιμπραχίμ που είχαν απαχθεί χθες στην επαρχία του Χαλεπίου.

«Οι δύο Μητροπολίτες φέρεται ότι βρίσκονται ήδη στην ορθόδοξη εκκλησία του Προφήτη Ηλία του Χαλεπίου», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ένωση αρωγής των Εκκλησιών της Ανατολής.

Σημειώνεται ότι την είδηση επιβεβαίωσε στο πρακτορείο Reuters και εκπρόσωπος της Συριακής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Το newpost.gr επικοινώνησε με το Πατριαρχείο Αντιοχείας. Σύμφωνα με τον επισκοπικό γραμματέα, οι ίδιες πληροφορίες - από τοπικές πηγές- είναι σε γνώση τους, και έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου για να τις διασταυρώσουν.

Όπως δήλωσαν, η επικοινωνία με το Χαλέπι είναι εξαιρετικά δύσκολη, ελπίζουν όμως ότι θα έχουν αίσια αποτελέσματα.

Δεν επιβεβαιώνει το υπουργείο Εξωτερικών

Την ίδια στιγμή,το υπουργείο Εξωτερικών δεν επιβεβαιώνει τις πληροφορίες περί απελευθέρωσης του Μητροπολίτη Χαλεπίου Παύλου.

Συγκεκριμένα σε ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ αναφέρει:

«Από τη στιγμή που έγινε γνωστή η απαγωγή του Ελληνορθόδοξου Μητροπολίτη Χαλεπίου Παύλου και του Συρορθόδοξου Μητροπολίτη Χαλεπίου Γρηγόριου Γιοχάνα Ιμπραχίμ παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή όλες τις εξελίξεις και τις σχετικές πληροφορίες.Τις τελευταίες ώρες, δημοσιεύονται σε διεθνή και ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης πληροφορίες, από διάφορες πηγές, ότι απελευθερώθηκαν οι δύο απαχθέντες Μητροπολίτες. Μέχρι στιγμής οι πληροφορίες αυτές δεν έχουν επιβεβαιωθεί επισήμως. Για οποιαδήποτε επιβεβαιωμένη εξέλιξη θα υπάρξει ανακοίνωση».

Για την απαγωγή των δύο ιεραρχών υπήρξε διεθνής κινητοποίηση με την ελληνική κυβέρνηση, ξένους φορείς αλλά και το Βατικανό να κάνουν εκκλήσεις για την άμεση απελευθέρωσή τους.

Συριακό υπουργείο Θρησκευμάτων: «Τσετσένοι τζιχαντιστές» οι απαγωγείς

Σε ότι αφορά τους απαγωγείς, αυτοί είναι «τσετσένοι τζιχαντιστές» σύμφωνα με πηγές στους κόλπους της Συρορθόδοξης και της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας καθώς και το συριακό υπουργείο θρησκευμάτων και βακουφίων (Waqf).

Ειδικότερα, το συριακό υπουργείο Θρησκευμάτων και Βακουφίων ανακοίνωσε ότι «αποδείχθηκε πως αυτοί που απήγαγαν τους δύο Μητροπολίτες είναι Τσετσένοι μισθοφόροι, οι οποίοι εργάζονται υπό τις οδηγίες του Μετώπου Αλ Νόσρα», μια από τις οργανώσεις τζιχαντιστών, οι οποίοι μάχονται τις κυβερνητικές δυνάμεις στο πλευρό των ανταρτών.

Επικοινωνία Σαμαρά-Ιερώνυμου

O Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος, είχε από την πρώτη στιγμή εκφράσει τη συμπαράσταση του προς το Πατριαρχείο Αντιοχείας και προσωπικά πρός τον Πατριάρχη κ. Ιωάννη για τις δραματικές εξελίξεις που σχετίζονται με την απαγωγή του Μητροπολίτη Χαλεπίου κ. Παύλου, ο οποίος είναι αδελφός του Πατριάρχη Αντιοχείας.

Ο κ. Ιερώνυμος ενημερώθηκε από την πρώτη στιγμή για την απαγωγή και αμέσως άρχισε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, τον Πατριάρχη Αντιοχείας κ. Ιωάννη, καθώς και με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.