ΕΛΛΑΔΑ

Στοιχεία - σοκ για το κύκλωμα που εισήγαγε παράνομα φάρμακα (φωτό)

Δημοσίευση 24 Απριλίου 2013, 14:15 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Στοιχεία - σοκ για το κύκλωμα που εισήγαγε παράνομα φάρμακα (φωτό)
Facebook Twitter Whatsapp
Νέα στοιχεία- σοκ προκύπτουν από την έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. για το κύκλωμα που εισήγαγε στην ελληνική αγορά παράνομα φαρμακευτικά σκευάσματα για εξωσωματική γονιμοποιήση. 
Νέα στοιχεία- σοκ προκύπτουν από την έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. για το κύκλωμα που εισήγαγε στην ελληνική αγορά παράνομα φαρμακευτικά σκευάσματα για εξωσωματική γονιμοποιήση. 
Στις πολύμηνες έρευνες της Αστυνομίας συμμετέχει το ΣΔΟΕ, ενώ δράση ανέλαβε και του υπουργείο Υγείας συντάσσοντας ειδική λίστα με τα φάρμακα που έχουν εισαχθεί στην χώρα μας από το συγκεκριμένο κύκλωμα. Το υπουργείο Υγείας αφού ολοκληρώσει την επίμαχη λίστα θα προχωρήσει σε ενταντικούς ελέγχους για την τυχόν επικινδυνότητα αυτών των φαρμάκων. 

Η ΕΛ.ΑΣ. από τη μεριά της προχώρησε σήμερα σε νέες αποκαλύψεις για το εν λόγω κύκλωμα, στο οποίο συμμετείχαν τουλάχιστουν 11 άτομα που σχετίζονται με τον ιατρικό χώρο, τα οποία και έχουν συλληφθεί. Το επίκεντρο των ερευνών έχει μεταφερθεί στη Θεσσαλονίκη, αν και το κύκλωμα δρούσε στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη και τη Ρόδο, καθώς εντοπίστηκε αποθήκη με παράνομα φάρμακα αξίας 136.000 ευρώ, ενώ πολύ γνωστή κλινική εξωσωματικής γονιμοποίησης της συμπρωτεύουσας είχε αγοράσει χιλιάδες παράνομα σκευάσματα από τους «μεσολαβητές» του κυκλώματος και τα χορηγούσε στις γυναίκες που προσπαθούσαν να μείνουν έγκυες. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κλινική έδινε το χρηματικό ποσό των 1.000 ευρώ σε αλλοδαπές κυρίως γυναίκες που ήθελαν να δωρίσουν τα ωάριά τους και λάμβαναν θεραπεία με τα παράνομα σκευάσματα εξωσωματικής γονιμοποιήσης.

Την ίδια ώρα, εκτιμάται ότι η ζημία που προκάλεσε το κύκλωμα στο ελληνικό Δημόσιο ξεπερνά τα 20 εκατ. ευρώ, ενώ τα φάρμακα οι γιατροί τα έφερναν παράνομα από την Τουρκία χωρίς να έχουν περάσει από έλεγχο του ΕΟΦ.

Μέχρι σήμερα πάντως από το ΣΔΟΕ έχουν ελεγχθεί περισσότερα από 250 φαρμακεία σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Μεσσηνία, Αρκαδία, Κορινθία, Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία, Κέρκυρα και Ρόδο, καθώς και τέσσερις μεγάλες φαρμακαποθήκες.

Οι έλεγχοι γίνονται είτε μόνο από το ΣΔΟΕ, είτε με μεικτά συνεργεία του ΣΔΟΕ της ΕΛΑΣ και της Επιθεώρησης Υγείας.

Διαπιστώθηκε ότι έλληνας γιατρός, τον οποίο ελέγχει το ΣΔΟΕ και έχει δεσμεύσει τους τραπεζικούς λογαριασμούς του, έχει ιδρύσει στην Βουλγαρία επιχείρηση η οποία εμπορεύεται φάρμακα προς τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης, όπου οι τιμές των φαρμάκων είναι πολύ μεγαλύτερες απ' αυτές στην Ελλάδα.

Προκειμένου να εξασφαλίσει φάρμακα για προώθηση στη Γερμανία, Αγγλία και άλλες χώρες, ίδρυσε off shore εταιρεία στη Βουλγαρία, με εκπροσώπηση στην Αθήνα, με σκοπό να συλλέγει τα φάρμακα από τα ελληνικά φαρμακεία, τα οποία παράνομα παρέδιδαν για εξαγωγή, και με αποτέλεσμα να δημιουργείται έλλειψη στην αγορά.

· Στη Θεσσαλονίκη, σε κοινή επιχείρηση ΣΔΟΕ, ΕΛΑΣ, και Επιθεώρησης Υγείας, σε δύο φαρμακεία και μία φαρμακαποθήκη, κατασχέθηκε μεγάλη ποσότητα φαρμάκων χωρίς ενδείξεις νόμιμης κυκλοφορίας των οποίων ελέγχεται η προέλευση και επίσης κατασχέθηκαν 400 τιμολόγια - δελτία αποστολής ύποπτης για εικονικότητα επιχείρησης στην Αθήνα.

· Στη Ρόδο σε έλεγχο του ΣΔΟΕ σε δύο φαρμακεία διαπιστώθηκε ότι έχουν αποστείλει στο εξωτερικό φάρμακα αξίας 100.000 ευρώ δια μέσου της βουλγαρικής off shore εταιρείας.

· Στην Τρίπολη το ΣΔΟΕ Πελοποννήσου έχει επιβάλει πρόστιμα 12.000.000 ευρώ σε δύο φαρμακαποθήκες για εικονικές συναλλαγές φαρμάκων.

· Στην Πάτρα το ΣΔΟΕ διεξάγει έρευνα για φάρμακα, τα οποία, ενώ έπρεπε να βρίσκονται στα ράφια των φαρμακείων για να διατίθενται στους ασθενείς, είχαν αποσταλεί σε άλλες χώρες προκειμένου να εξασφαλισθεί μεγαλύτερο κέρδος και έτσι να υφίσταται έλλειψη κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται για διαπίστωση της παράνομης διακίνησης των φαρμάκων προς το εξωτερικό. Επίσης, θα ακολουθήσουν φορολογικοί έλεγχοι των επιχειρήσεων και των φυσικών προσώπων που εμπλέκονται, με έλεγχο τραπεζικών λογαριασμών.

Όσον αφορά τα φάρμακα τα οποία δεν φέρουν ενδείξεις νόμιμης κυκλοφορίας, εξετάζονται από την αρμόδια Επιθεώρηση Υγείας, προκειμένου να διαπιστωθεί η γνησιότητα και προέλευσή τους.

Στον εισαγγελέα οι 11 συλληφθέντες

Στο μεταξύ, στην εισαγγελία Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης μετήχθησαν οι έντεκα συλληφθέντες που κατηγορούνται για συμμετοχή σε κύκλωμα παράνομης εισαγωγής και διακίνησης φαρμάκων εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Σε βάρος των έντεκα συλληφθέντων, ασκήθηκε ποινική δίωξη για τρία κακουργήματα κι ένα πλημμέλημα.

Τα κακουργήματα αφορούν τις πράξεις της εγκληματικής οργάνωσης, της λαθρεμπορίας και της παραβίασης του νόμου για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή με πώληση ωαρίων με αντάλλαγμα.

Οι συλληφθέντες παραπέμφθηκαν να απολογηθούν στην β΄ ειδική ανακρίτρια Θεσσαλονίκης από την οποία ζήτησαν και πήραν την νόμιμη προθεσμία.

Στην υπόθεση εμπλέκονται δύο ακόμη άτομα οι οποίοι κατηγορούνται για το πλημμέλημα της πλαστογραφίας.