ΕΛΛΑΔΑ

Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών: Δέκα χρόνια εγκληματική αμέλεια

Δημοσίευση 24 Απριλίου 2013, 19:15 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών: Δέκα χρόνια εγκληματική αμέλεια
Facebook Twitter Whatsapp
Για «κρατική εγκληματική αμέλεια δέκα ετών» κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, με αφορμή το κύκλωμα που ξεσκεπάστηκε σε κλινικές εξωσωματικής γονιμοποίησης.
Για «κρατική εγκληματική αμέλεια δέκα ετών» κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, με αφορμή το κύκλωμα που ξεσκεπάστηκε σε κλινικές εξωσωματικής γονιμοποίησης.
Στην ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου αναφέρεται:

«Η εγκληματική αμέλεια της πολιτείας την τελευταία δεκαετία που επέτρεψε την ανεξέλεγκτη λειτουργία των Μονάδων Ιατρικής Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής ευθύνεται για τα απαράδεκτες καταστάσεις που αποκαλύφθηκαν μετά από έρευνα της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ. και του ΣΔΟΕ.

Ο ΙΣΑ απερίφραστα καταδικάζει τέτοια φαινόμενα που πέρα και πάνω από οποιασδήποτε ποινικής, οικονομικής ή άλλης φύσης έγκλημα, συνιστούν έγκλημα κατά της δημόσιας υγείας, και διαταράσσουν βάναυσα τη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ γιατρού και ασθενή, η οποία αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για την ορθή παροχή υπηρεσιών στην πρωτοβάθμια, αλλά και τη δευτεροβάθμια περίθαλψη.

Ζητάμε να μας δοθούν άμεσα επιπλέον στοιχεία για την υπόθεση προκειμένου να διαπιστώσουμε εάν συντρέχει λόγος ν ασκηθεί πειθαρχικός έλεγχους στους εμπλεκόμενους Οι Μονάδες Ιατρικής Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (ΜΙΥΑ) λειτουργούν, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3305/05, σε νοσοκομεία, ιδιωτικές κλινικές ή άλλους φορείς που έχουν όμως διασύνδεση, σε εύλογη χιλιομετρική απόσταση, με Νοσοκομείο του ΕΣΥ, ή Παν/κο Νοσοκομείο ή Ιδιωτική Κλινική που διαθέτει Τμήμα Μαιευτικής –Γυναικολογίας.

Ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί το προβλεπόμενο από τις διατάξεις του ως άνω νόμου ΠΔ για τους ειδικότερους όρους και προϋποθέσεις για τη χορήγηση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας των ιδιωτικών Μ.Ι.Υ.Α..Ενώ αρμόδιος φορέας που να χορηγεί άδεια λειτουργίας στις Μ.Ι.Υ.Α. δεν υπάρχει, η δε Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (E.A.Ι.Y.A.) – εξ’ όσων γνωρίζουμε- έχει πάψει να λειτουργεί.

Ο ΙΣΑ καταδικάζει την αμέλεια της πολιτείας να προβεί στην έκδοση του αναγκαίου κανονιστικού πλαισίου για την αδειοδότηση των ΜΙΥΑ που λειτουργούν εκτός Νοσοκομείων και Ιδιωτικών Κλινικών, είναι μονάδες ΠΦΥ και ζητά από τον Υπουργό Υγείας να προβεί άμεσα στην σχετική νομοθετική ρύθμιση.

Από την πλευρά του δε, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του να ελέγχει, να εποπτεύει και να χορηγεί βεβαίωση λειτουργίας σε πολυϊατρεία, έχει με απόφαση του ΔΣ του καλέσει τις λειτουργούσες μονάδες της περιφέρειάς του να προβούν στη διαδικασία αδειοδότησής τους ως πολυϊατρεία, σύμφωνα βεβαίως με τις παραπάνω ειδικές νομοθετικές διατάξεις».