ΕΛΛΑΔΑ

«Απολύουν» για δεύτερη φορά συμβασιούχους που γύρισαν με προσωρινές δικαστικές εντολές

Δημοσίευση 24 Απριλίου 2013, 22:00 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
«Απολύουν» για δεύτερη φορά συμβασιούχους που γύρισαν με προσωρινές δικαστικές εντολές
Facebook Twitter Whatsapp

Ειδική ρύθμιση που καταργεί τις προσωρινές δικαστικές αποφάσεις για τους απολυμένους συμβασιούχους του δημοσίου που επέστρεψαν στις θέσεις εργασίας τους, φέρεται να προωθεί στο πολυνομοσχέδιο ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης.

Ειδική ρύθμιση που καταργεί τις προσωρινές δικαστικές αποφάσεις για τους απολυμένους συμβασιούχους του δημοσίου που επέστρεψαν στις θέσεις εργασίας τους, φέρεται να προωθεί στο πολυνομοσχέδιο ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης.

Αυτό σημαίνει την αυτόματη έξοδο εκατοντάδων υπαλλήλων σε μία προσπάθεια να καλυφθεί ο προβλεπόμενος από τη συμφωνία με την τρόικα, αριθμός των υπαλλήλων που πρέπει να αποχωρήσουν άμεσα.

Σημειώνεται ότι η για να «περάσει» η διάταξη και να ενσωματωθεί στο πολυνομοσχέδιο που κατατίθεται αύριο στη Βουλή, θα πρέπει να περάσει από την έγκριση του υπουργού Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη, στενοί συνεργάτες του οποίου, αργά το βράδυ της Τετάρτης υποστήριζαν ότι δεν θα προσυπέγραφε τη ρύθμιση.

Τι προβλέπει η ρύθμιση

Σύμφωνα με την επίμαχη ρύθμιση, μεταξύ των άλλων, καταργείται η πρόσφατη διάταξη (20.3.2013) του υπουργού Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη που ψηφίστηκε από την Βουλή (άρθρο 64 Ν. 4139/2013) και προβλέπει ότι «σε περίπτωση υπερημερίας του εργοδότη ως προς την αποδοχή της εργασίας του εργαζομένου το δικαστήριο μπορεί να διατάξει ως ασφαλιστικό μέτρο την προσωρινή απασχόληση του εργαζόμενου μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης επί της αγωγής για την κυρία υπόθεση».

Παράλληλα, σύμφωνα με τη ρύθμιση καταργούνται και όσες αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων έχουν εκδοθεί και διατάσσουν την επαναπρόσληψη εργαζομένων, ενώ αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων που αφορούν εργαζομένους μπορούν να εκδοθούν μόνο για τυπικούς λόγους. Όπως είναι για μη έγγραφη απόλυση (αλλά προφορική) εργαζομένου, για απόλυση χωρίς καταβολή της νόμιμης αποζημίωσης, κ.λπ. Αντίθετα, στις περιπτώσεις απολύσεως εργαζομένων δεν μπορεί να εκδοθεί απόφαση ασφαλιστικών μέτρων επί της ουσίας, δηλαδή, για τις περιπτώσεις εκείνες που η καταγγελία της σύμβασης είναι καταχρηστική.

Συνάντηση Μανιτάκη - Σταμάτη

Για το θέμα των δημοσίων υπαλλήλων πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης σύσκεψη μεταξύ του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκη και του υπουργού Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτη, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Επίσης, εντός των επόμενων ημερών ή εβδομάδων θα ανακοινωθούν και οι πρώτοι φορείς που καταργούνται με το αιτιολογικό ότι δεν είναι «απαραίτητοι» και ως εκ τούτου θα προκύψουν και οι πρώτες απολύσεις στο δημόσιο.

Επικαιροποιήται το μητρώο δημοσίων υπηρεσιών και φορέων

Στο μεταξύ, με αφορμή και τις αλλαγές που συντελούνται στις οργανωτικές μονάδες των υπουργείων, αλλά και τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων του δημοσίου, σε έγγραφο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που απεστάλη σε όλα τα υπουργεία, τους φορείς και τις αρμόδιες υπηρεσίες, επισημαίνεται ότι κρίνεται επιβεβλημένη η επικαιροποίηση του «Μητρώου» δημοσίων υπηρεσιών και φορέων.

Όπως αναφέρεται στο έγγραφο, το «Μητρώο» αποτελεί αναλυτική ή κατά κατηγορίες καταγραφή των δημόσιων υπηρεσιών και των φορέων της δημόσιας διοίκησης, με αναφορά, στη νομική τους μορφή και στην υπαγωγή τους ή μη στο δημόσιο τομέα και συνεπάγεται διαφορετική, κάθε φορά, σχέση εξάρτησής τους από το κράτος.

Σκοπός της κατάρτισης και της δημοσίευσης του «Μητρώου» είναι η αξιόπιστη καταγραφή των φορέων, οι οποίοι συγκροτούν την έννοια του Δημόσιου Τομέα.