ΕΛΛΑΔΑ

Όλες οι αλλαγές στην καταβολή του ΦΠΑ

Δημοσίευση 25 Απριλίου 2013, 08:49 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Όλες οι αλλαγές στην καταβολή του ΦΠΑ
Facebook Twitter Whatsapp
Το πολυνομοσχέδιο που κατατίθεται σημερα στη Βουλή προβλέπει μεταξύ άλλων και ανατροπές στον τρόπο καταβολής του ΦΠΑ από τους υπόχρεους. 
Το πολυνομοσχέδιο που κατατίθεται σημερα στη Βουλή προβλέπει μεταξύ άλλων και ανατροπές στον τρόπο καταβολής του ΦΠΑ από τους υπόχρεους. 
Ο στόχος των αλλαγών είναι να υπάρχει πλήρης εικόνα των υπόχρεων αλλά και των βεβαιωμένων οφειλών, ώστε να μπορούν να εισπραχθούν ακόμη και με αναγκαστικά μέτρα. 

Όπως γράφει η Ναυτεμπορική οι νέες ρυθμίσεις διευκολύνουν τις επιχειρήσεις και τους επιτηδευματίες, διότι θα απεμπλακούν από την υποχρέωση καταβολής του 40% με την υποβολή της δήλωσης ΦΠΑ, κίνηση η οποία δίνει «ανάσες» στους υπόχρεους, σε μια περίοδο που η ρευστότητα αποτελεί ζητούμενο για την πραγματική οικονομία. 

Συγκεκριμένα οι αλλαγές είναι οι εξής: 

-Η περιοδική δήλωση του ΦΠΑ θα υποβάλλεται με την καταβολή τουλάχιστον 10 ευρώ
-Το υπόλοιπο ποσό θα εξοφλείται σε δύο δόσεις, υπό την προϋπόθεση ότι η εν λόγω δήλωση έχει υποβληθεί εμπρόθεσμα
-Στο τέλος του ίδιου μήνα υποβολής της δήλωσης θα καταβάλλεται η πρώτη δόση
-Η δεύτερη δόση θα εξοφλείται στο τέλος του επόμενου μήνα με προσαύξηση 2%
- Εάν ο υπόχρεος με την υποβολή της δήλωσης καταβάλλει το 50% του οφειλόμενου ποσού, τότε το υπόλοιπο θα πρέπει να πληρωθεί στο τέλος του επόμενου μήνα
-Εάν ο υπόχρεος καταβάλλει εκπρόθεσμα τη δήλωσή του, τότε θα πρέπει να καταβάλλει εφάπαξ τον οφειλόμενο φόρο
-Οποιος δεν υποβάλλει δήλωση, θα θεωρείται φοροφυγάς και θα διώκεται και ποινικά

Οι αλλαγές θα ισχύσουν άμεσα από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Βασική επιδίωξη ουσιαστικά της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών είναι να παρακολουθεί στενά την πορεία των εισπράξεων του ΦΠΑ, που μέχρι σήμερα αποτελεί τη μεγαλύτερη πληγή του προϋπολογισμού.