ΕΛΛΑΔΑ

Το ερασιτεχνικό αστεροσκοπείο της Ρόδου (φωτό)

Δημοσίευση 22 Ιουλίου 2013, 16:31 / Ανανεώθηκε 22 Ιουλίου 2013, 16:31
Το ερασιτεχνικό αστεροσκοπείο της Ρόδου (φωτό)
Facebook Twitter Whatsapp

Στο Φαληράκι της Ρόδου, πάνω από τον κόλπο του Λαδικού λειτουργεί τον τελευταίο καιρό το ερασιτεχνικό αστεροσκοπείο Ρόδου «Ίππαρχος».

Στο Φαληράκι της Ρόδου, πάνω από τον κόλπο του Λαδικού λειτουργεί τον τελευταίο καιρό το ερασιτεχνικό αστεροσκοπείο Ρόδου «Ίππαρχος».

Στεγάζεται σε ένα μοντέρνο χώρο με καταπληκτική θέα προς την ανοιχτή θάλασσα της Μεσογείου, που δημιούργησε με αρκετό μεράκι ο γνωστός ερασιτέχνης αστρονόμος Στέργος Μανώλακας, μέλος της εταιρίας αστρονομίας και διαστήματος Βόλου.

Το αστεροσκοπείο επικεντρώνεται στην παρατήρηση της σελήνης, των πλανητών και του ηλίου. Κάτω από τον θόλο με διάμετρο 2.5 μέτρα είναι εγκατεστημένο ένα κατοπτρικό τηλεσκόπιο ενώ το αστεροσκοπείο είναι εξοπλισμένο με ασύρματο internet και αστρονομικά προγράμματα πλανηταρίου όπως το Celestia, Stellarium, και η παρατηρησιακή αστρονομία αποκτά ενδιαφέρον στην θεωρία αλλά προπαντός στην πράξη.

Στο ειδικά διαμορφωμένο δωμάτιο για τις ηλιακές παρατηρήσεις υπάρχουν δύο ηλιακά τηλεσκόπια με τα οποία ο επισκέπτης μπορεί να παρατηρήσει τον ήλιο.

Οι ραγδαίες αλλαγές στην χρωμόσφαιρα, μέσα σε χρονικό διάστημα ακόμα και λίγων λεπτών, μας δίνουν την δυνατότητα να δούμε εκτεταμένους σχηματισμούς, εκρηκτικές προεξοχές (πίδακες από διάπυρο υδρογόνο με διαστάσεις που ξεπερνούν μερικές φορές και τις 500.000 χιλιόμετρα!!! ), αλλά και τις ηλιακές εκλάμψεις, ένα εξαιρετικά βίαιο φαινόμενο που συμβαίνει στην ηλιακή χρωμόσφαιρα.

Επίσης στον αστρόκηπο που έχει δημιουργηθεί εκεί ο επισκέπτης μπορεί να ζήσει την ουρανογραφία, να δει πως δουλεύει ένα ζωντανό ηλιακό ρολόι και μια στατική γεωγραφική πυξίδα προσανατολισμού. Το ερασιτεχνικό αστεροσκοπείο Ρόδου δέχτηκε πριν το κλείσιμο της σχολικής χρονιάς και αρκετούς μαθητές στο πλαίσιο σχολικών εκδρομών.

Πηγή: ΡΟΔΙΑΚΗ

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newpost.gr