ΕΛΛΑΔΑ

Στέλνουν τις λίστες με τους υπαλλήλους προς διαθεσιμότητα τα ΑΕΙ

Δημοσίευση 9 Οκτωβρίου 2013, 16:40 / Ανανεώθηκε 9 Οκτωβρίου 2013, 18:36
Στέλνουν τις λίστες με τους υπαλλήλους προς διαθεσιμότητα τα ΑΕΙ
Facebook Twitter Whatsapp

Με τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν ασφυκτικά, τρία από τα οκτώ πανεπιστήμια έστειλαν στον ΑΣΕΠ τα ονόματα των διοικητικών υπαλλήλων τους που τίθενται σε διαθεσιμότητα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Με τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν ασφυκτικά, τρία από τα οκτώ πανεπιστήμια έστειλαν στο υπουργείο Παιδείας τα ονόματα των διοικητικών υπαλλήλων τους που τίθενται σε διαθεσιμότητα.

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και τα Πανεπιστήμια Ιωαννίνων και Θεσσαλίας. Μάλιστα, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο σήμερα έστειλε μεγάλο μέρος των στοιχείων, με τη διαδικασία να ολοκληρώνεται την επόμενη εβδομάδα. Πλέον απομένουν άλλα πέντε ανώτατα ιδρύματα (Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Πανεπιστήμιο Πατρών και Πανεπιστήμιο Κρήτης) να αποστείλουν τις λίστες, καθώς από αυτά θα προέλθουν οι 1.349 υπάλληλοι που θα μπουν στο καθεστώς διαθεσιμότητας.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, έχει ζητήσει την παρέμβαση του Αρείου Πάγου, σε περίπτωση που οι διοικήσεις των ΑΕΙ δεν συμμορφωθούν και δεν στείλουν τα στοιχεία, με τους εισαγγελείς να δηλώνουν έτοιμοι να παρέμβουν και να κινήσουν την αυτόφωρη διαδικασία κατά των διευθυντών διοικητικών υπηρεσιών για παράβαση καθήκοντος.

Παράλληλα, δεν αποκλείεται να ελεγχθούν ποινικά και οι πρυτανικές αρχές επειδή αμέλησαν να ορίσουν προσωπικό ασφαλείας ώστε να λειτουργήσουν τα ιδρύματα που διευθύνουν.

Πελεγρίνης: Δεν έχω διαπράξει αδίκημα, ας έρθουν να με συλλάβουν

«Δεν έχω διαπράξει κανένα αδίκημα, ας έλθουν να με συλλάβουν», δήλωσε σήμερα ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόσης Πελεγρίνης.

Εν τω μεταξύ, περισσότεροι από 1.500 πρωτοετείς φοιτητές ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Πανεπιστημίου Αθηνών και έδωσαν το παρών στην εκδήλωση ενημέρωσης για τα τεκταινόμενα στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης, την οποία διοργάνωσε το ίδρυμα στα Προπύλαια.

Σε σύντομη παρέμβασή του ο κ. Πελεγρίνης, καλωσόρισε τους νέους φοιτητές στην ακαδημαϊκή κοινότητα και τους διαβεβαίωσε ότι το εξάμηνο δεν χάθηκε. «Δεν είναι, όμως, αυτό που μας ενδιαφέρει. Αυτό που θέλουμε είναι να είστε εδώ και το επόμενο εξάμηνο», πρόσθεσε για να καταλήξει: «Ό,τι γίνεται, γίνεται για το καλό σας».

Εξάλλου, σε ανοικτή επιστολή τους προς τους πρωτοετείς φοιτητές τα μέλη του διδακτικού προσωπικού και ο σύλλογος των διοικητικών υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Αθηνών εξηγούν τους λόγους για τους οποίους το ίδρυμα βρίσκεται σε «αδυναμία λειτουργίας». Παράλληλα, ζητούν την κατανόηση και τη στήριξή τους στον αγώνα που διεξάγουν για να «αποτραπεί η υποβάθμιση του Πανεπιστημίου».

Ανάλογη εκδήλωση ενημέρωσης πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του ΕΜΠ στο κτήριο της Πατησίων.

Παράταση ζητά το ΑΠΘ - Μυλόπουλος: Δεν έχω προσωπικό να βγάλει τις λίστες

Παράταση της προθεσμίας ζητά η Σύγκλητος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης προκειμένου να ολοκληρωθεί η επίπονη διαδικασία καταχώρησης των στοιχείων , όπως τονίζεται ενώ ζητούνται ενημερωτικές συναντήσεις πρυτάνεων με εκπροσώπους της τρόικας.

Νωρίτερα, ο πρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Μυλόπουλος, μιλώντας στον Alpha 98,9, είπε ότι τα προβλήματα της παιδείας δεν λύνονται στα δικαστήρια και τις φυλακές.

Οι πρυτάνεις δεν είναι σε θέση να στείλουν τις λίστες, τη στιγμή που απεργούν οι διοικητικοί υπάλληλοι δήλωσε ο κ. Μυλόπουλος, προσθέτοντας ότι οι διοικήσεις των πανεπιστημίων δεν έχουν περιθώριο να αρνηθούν εφαρμογή του Νόμου, καθώς υπάρχει η απεργία του διοικητικού προσωπικού.

«Θα τα έδινα τα στοιχεία παρά το γεγονός ότι διαφωνώ, αλλά δεν έχω προσωπικό να τα βγάλει», είπε χαρακτηριστικά ο πρύτανης του ΑΠΘ.

Παράλληλα ο κ. Μυλόπουλος σημείωσε ότι τα πανεπιστήμια δεν έχουν διδακτικό προσωπικό, καθώς δεν αναπληρώνονται οι καθηγητές που έχουν βγει σε σύνταξη.

«Το υπουργείο κωλυσιεργεί να διορίσει, ουσιαστικά αναπληρώνει τα κενά που δημιουργήθηκαν πριν από το 2010, με αποτέλεσμα να υπάρχουν μαθήματα που δε διδάσκονται», είπε, επισημαίνοντας ότι οι πρυτάνεις αρχίζουν την ακαδημαϊκή χρονιά χωρίς λεφτά, σε εξαθλιωμένους οικονομικά φοιτητές και δασκάλους.

«Η Δικαιοσύνη είναι η τελευταία μας ελπίδα» τόνισε.

Ν. Μ.

 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr