ΕΛΛΑΔΑ

Στο 30% το παράνομο εμπόριο καπνού αν αυξηθεί η φορολογία των τσιγάρων

Δημοσίευση 21 Οκτωβρίου 2013, 19:16 / Ανανεώθηκε 21 Οκτωβρίου 2013, 19:16
Στο 30% το παράνομο εμπόριο καπνού αν αυξηθεί η φορολογία των τσιγάρων
Facebook Twitter Whatsapp

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Ελληνικός Σύνδεσμος Καπνικών Εταιρειών, με αφορμή δημοσιεύματα περί σχεδιαζόμενης αύξησης της φορολογίας των τσιγάρων υπέρ του ΕΟΠΥΥ.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Ελληνικός Σύνδεσμος Καπνικών Εταιρειών, με αφορμή δημοσιεύματα περί σχεδιαζόμενης αύξησης της φορολογίας των τσιγάρων υπέρ του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).

Σύμφωνα με τον ΕΣΚΕΕ, «όλα τα εμπλεκόμενα μέρη πρέπει να λάβουν υπόψη τους πολύ σοβαρά την κατάσταση στην πραγματική οικονομία, προκειμένου αφενός να αποφευχθούν κινήσεις πανικού που επανειλημμένως στο παρελθόν απέδειξαν ότι οξύνουν παρά αμβλύνουν τα προβλήματα στη νόμιμη αγορά και αφετέρου να μην επιβαρύνουν περαιτέρω τον Έλληνα καταναλωτή».

Τα στοιχεία του Συνδέσμου σχετικά με τη φορολόγηση των καπνικών προϊόντων αποτυπώνουν τις δραματικές συνέπειες στην οικονομία. Την τελευταία τριετία, «η δομή και το ύψος της φορολόγησης των καπνικών προϊόντων στην Ελλάδα μεταβλήθηκαν δραματικά, ενώ με την τελευταία μεταβολή τον Νοέμβριο του 2012, επήλθαν σημαντικές δομικές αλλαγές στο πλαίσιο φορολόγησης. Οι μεταβολές αυτές έχουν επιφέρει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στη λειτουργία της αγοράς και στη διαμόρφωση της ζήτησης καπνικών προϊόντων. Η μεγάλη αύξηση της φορολογίας οδήγησε σε μεγάλες αυξήσεις των λιανικών τιμών (10% στα τσιγάρα και 30% στον καπνό). Παρόλη την αύξηση των λιανικών τιμών η φορολογία έχει φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα σε σχέση με την τιμή (86% της τιμής των τσιγάρων και 93% της τιμής του καπνού)». 

Ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία και τις διεξαγόμενες έρευνες, το παράνομο εμπόριο τσιγάρων ξεπέρασε τον περασμένο Σεπτέμβριο το 20%, σε σχέση με μόλις 5% το 2009, ενώ το εμπόριο του παράνομου χύμα καπνού υπολογίζεται ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχει αγγίξει τους 500 τόνους, ποσότητα που αντιπροσωπεύει περίπου το 20% της νόμιμης κατανάλωσης λεπτοκομμένου καπνού. Δηλαδή το 1/5 της αγοράς.

Εν τω μεταξύ τα διαφυγόντα έσοδα για το Δημόσιο από τη διακίνηση παράνομων τσιγάρων και χύμα καπνού για το 2013 υπολογίζονται στα 680 εκατ. ευρώ.

Όπως τονίζει ο ΕΣΚΕΕ, αν ο φόρος αυξηθεί κατά 0,50 ευρώ το πακέτο, υπολογίζεται ότι το παράνομο εμπόριο θα ξεπεράσει το 30%, θα συρρικνωθεί περαιτέρω η αγορά και ως εκ τούτου τα έσοδα θα είναι μειωμένα κατά 200 εκατ. ευρώ από τα προβλεπόμενα.

Η εμπειρία από άλλα κράτη - μέλη της Ε.Ε. διδάσκει ότι η “εμπέδωση” ενός κλίματος φορολογικής εμπιστοσύνης στην αγορά του καπνού συμβάλλει στη διαφύλαξη της νόμιμης αγοράς και στην προστασία των καταναλωτών, σημειώνει ο Σύνδεσμος και συμπληρώνει ότι «για την αναστολή της ανοδικής δυναμικής του παράνομου εμπορίου καπνικών προϊόντων, πέραν των μέτρων ελέγχου και καταστολής, είναι απαραίτητη η σταθερότητα στο φορολογικό περιβάλλον με ορθολογική προσέγγιση, προβλεψιμότητα και ξεκάθαρους όρους λειτουργίας στο ευρύτερο πλαίσιο με σαφείς και διαφανείς όρους κράτους Δικαίου».

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr