ΕΛΛΑΔΑ

Σε ρυθμούς Αποκριάς χορεύει όλη η Ελλάδα!

Δημοσίευση 2 Μαρτίου 2014, 08:01 / Ανανεώθηκε 2 Μαρτίου 2014, 13:07
Σε ρυθμούς Αποκριάς χορεύει όλη η Ελλάδα!
Facebook Twitter Whatsapp

Βρισκόμαστε στην εορταστική περίοδο της Αποκριάς. Όλοι φοράμε τις αγαπημένες μας στολές, μασκαρευόμαστε, γινόμαστε ξανά οι ήρωες των παιδικών μας χρόνων σε ένα ξεφάντωμα που κορυφώνεται σήμερα Κυριακή. Ο καρνάβαλος θα καεί με όλες τις τιμές για ακόμη έναν χρόνο... 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Βρισκόμαστε στην εορταστική περίοδο της Αποκριάς. Όλοι φοράμε τις αγαπημένες μας στολές, μασκαρευόμαστε, γινόμαστε ξανά οι ήρωες των παιδικών μας χρόνων σε ένα ξεφάντωμα που κορυφώνεται σήμερα Κυριακή. Ο καρνάβαλος θα καεί με όλες τις τιμές για ακόμη έναν χρόνο...

Με προεξέχουσα την Πάτρα, τη βασίλισσα του Καρναβαλιού, όλα τα μέρη της Ελλάδας γιορτάζουν το τελευταίο Σαββατοκύριακο της Αποκριάς, τηρώντας τελετουργικά όλα τα έθιμα και διοργανώνοντας τις πιο κεφάτες αποκριάτικες εκδηλώσεις.

Πατρινό Καρναβάλι για πάντα

Θεωρείται η μεγαλύτερη αποκριάτικη εκδήλωση στην Ελλάδα και μετρά 180 ολόκληρα χρόνια ιστορίας. Οι εκδηλώσεις αρχίζουν στις 17 Ιανουαρίου και διαρκούν μέχρι αύριο, Καθαρά Δευτέρα. Το καρναβάλι της Πάτρας δεν είναι μόνο μια συγκεκριμένη εκδήλωση αλλά ένα σύνολο εκδηλώσεων που περιλαμβάνουν χορούς, παρελάσεις, κυνήγι κρυμμένου θησαυρού, καρναβάλι των μικρών κ.ά. Κορυφώνεται το τελευταίο Σαββατοκύριακο της Αποκριάς με τη νυχτερινή ποδαράτη παρέλαση των πληρωμάτων του Σαββάτου, τη φαντασμαγορική μεγάλη Παρέλαση αρμάτων και πληρωμάτων της Κυριακής και τέλος το τελετουργικό κάψιμο του βασιλιά καρνάβαλου στον μώλο της Αγίου Νικολάου στο λιμάνι της Πάτρας. Χαρακτηριστικές αρχές του είναι ο αυθορμητισμός, ο αυτοσχεδιασμός, η πηγαία έμπνευση και ο εθελοντισμός.

100 χρόνια Ρεθυμνιώτικο Καρναβάλι

Ένας αιώνας συμπληρώνεται φέτος από εκείνη την Αποκριά που μια παρέα Ρεθεμνιωτών ντύθηκαν «τσουλομασκαράδες» και άρχισαν τα πειράγματα. Με 47 ομάδες που θα παρουσιάσουν στις παρελάσεις 32 άρματα και ένα σωρό εκδηλώσεις, χορούς, συναυλίες, πάρτι, το περίφημο Κυνήγι του Θησαυρού -για το οποίο προετοιμάζονται χιλιάδες παιδιά και ενήλικοι Ρεθεμνιώτες όλον το χρόνο- αλλά και μια αξέχαστη ποδηλατοβόλτα, ο δήμος, η οργανωτική επιτροπή του καρναβαλιού και οι επαγγελματίες της πόλης μάς καλούν να κάψουμε τον Καρνάβαλο σήμερα Κυριακή μ΄ όλες τις τιμές.

Στην Κοζάνη γλεντούν παραδοσιακά

Το καρναβάλι στην Κοζάνη είναι το κορυφαίο πολιτιστικό και κοινωνικό γεγονός για την πόλη. Βασίζεται κυρίως στην αυθόρμητη συμμετοχή και την αυτενέργεια των κατοίκων της... Το μέρος ζει σε ρυθμούς παραδοσιακού γλεντιού και πάλλεται υπό τους ήχους χάλκινων, ενώ τα τοπικά εδέσματα κυριαρχούν και το κρασί ρέει άφθονο. Μπάντες και λαϊκοί καλλιτέχνες στους δρόμους, υπαίθρια νυχτερινά γλέντια, αθυροστομία και σκωπτικό πνεύμα δημιουργούν πανζουρλισμό... παντού! Με τους Κοζανίτες να φημίζονται φυσικά για τα ολονύχτια γλέντια τους.

Ξανθιώτικο Καρναβάλι μ΄ όλες τις τιμές

Ο θεσμός με τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής στην πόλη της Ξάνθης είναι αυτός του Ξανθιώτικου Καρναβαλιού, που ξεκίνησε το 1966. Έχει διαγράψει μια πορεία σαράντα και πλέον ετών, που πέρασε ποικίλες φάσεις εξέλιξης και μετάλλαξης, φθάνοντας έως τις μέρες μας. Το Ξανθιώτικο Καρναβάλι είναι από τα πλέον φημισμένα στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια. Κάθε χρόνο στην περίοδο του τριωδίου, διοργανώνονται δεκάδες εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους. Η μουσική, ο χορός, το θέατρο και οι εικαστικές εκθέσεις έχουν φυσικά την τιμητική τους.