ΕΛΛΑΔΑ

Αντιδρά η Λέσβος για τη θέση του ΠΑΣΟΚ στο θέμα «Καλλικράτη»

Δημοσίευση 5 Μαρτίου 2014, 20:43 / Ανανεώθηκε 5 Μαρτίου 2014, 20:43
Αντιδρά η Λέσβος για τη θέση του ΠΑΣΟΚ στο θέμα «Καλλικράτη»
Facebook Twitter Whatsapp

Την άμεση αντίδραση παραγόντων και φορέων της Λέσβου προκάλεσε η χθεσινή απόφαση του Συντονιστικού οργάνου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με την οποία «δυόμιση μήνες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές ουδεμία συζήτηση μπορεί να γίνει για αλλαγή του «Καλλικράτη» και σπάσιμο Δήμων, που μόνον προβλήματα θα δημιουργήσει όσον αφορά στα οικονομικά, διοικητικά, θέματα προσωπικού, πόρων. κ.λπ. Ο «Καλλικράτης» απαιτεί σοβαρή αξιολόγηση και οποιαδήποτε προσέγγιση δεν μπορεί να γίνει με σπασμωδικό και αποσπασματικό τρόπο».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Την άμεση αντίδραση παραγόντων και φορέων της Λέσβου προκάλεσε η χθεσινή απόφαση του Συντονιστικού οργάνου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με την οποία «δυόμιση μήνες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές ουδεμία συζήτηση μπορεί να γίνει για αλλαγή του «Καλλικράτη» και σπάσιμο Δήμων, που μόνον προβλήματα θα δημιουργήσει όσον αφορά στα οικονομικά, διοικητικά, θέματα προσωπικού, πόρων. κ.λπ. Ο «Καλλικράτης» απαιτεί σοβαρή αξιολόγηση και οποιαδήποτε προσέγγιση δεν μπορεί να γίνει με σπασμωδικό και αποσπασματικό τρόπο».

Η απόφαση αυτή προκλήθηκε από την κατάθεση τροπολογίας από τον βουλευτή Λέσβου του ΠΑΣΟΚ Νίκο Σηφουνάκη στο σχέδιο νόμου για την αναδιοργάνωση της Ελληνικής Αστυνομίας και σύμφωνα με αυτήν δίνεται η δυνατότητα στον υπουργό Εσωτερικών με υπουργικές αποφάσεις «να σπάσει» νησιωτικούς Καλλικρατικούς δήμους με πληθυσμό από 30.000 - 50.000 κατοίκους σε δύο. Ενώ νησιά με πληθυσμό, μεγαλύτερο των 50.000 κατοίκων, δύνανται να διαιρεθούν σε έως και τέσσερις δήμους.

Τρεις ώρες μετά την ανακοίνωση του Συντονιστικού Συμβουλίου της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, υπήρξε αντίδραση από το Νίκο Σηφουνάκη, που έδωσε στη δημοσιότητα την αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας την οποία έχει καταθέσει. Σε αυτήν γίνεται επίκληση της νησιωτικότητας και της συνταγματικής επιταγής για ειδική λειτουργία του νομοθέτη και της διοίκησης όταν δρα κανονιστικά ώστε να λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες των νησιωτικών περιοχών.

Στην ανακοίνωσή του ο κ. Σηφουνάκης τονίζει πως «αφού δεν υπήρξε έως σήμερα νομοθετική πρωτοβουλία από την κυβέρνηση, και λόγω των ασφυκτικών προθεσμιών, άσκησα το συνταγματικό μου δικαίωμα ως βουλευτής, καταθέτοντας σχετική τροπολογία στη Βουλή. Η τροπολογία δίνει αυτή ακριβώς τη διέξοδο στα μεγάλα νησιά να μπορούν - δυνητικά και όχι υποχρεωτικά - να συστήνονται πέραν του ενός δήμους και ο υπουργός Εσωτερικών μπορεί δυνητικά να εκδώσει απόφαση λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις και μελέτες που έχουν κατατεθεί από θεσμικά όργανα, όπως το ΙΤΑ της ΚΕΔΚΕ. Σημειώνεται ότι η τροπολογία δεν αφορά την ηπειρωτική χώρα, ώστε να μην εμποδιστεί και το έργο της πρόσφατα συσταθείσας διακομματικής υποεπιτροπής της Βουλής, που θα εξετάσει συνολικά τον νόμο του Καλλικράτη».

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ μνημονεύει επίσης τις καθυστερήσεις και τις συνεχείς αναβολές από την κυβέρνηση, αλλά και τη στάση των υπεύθυνων από το ΠΑΣΟΚ που χειρίζονται το θέμα, λέγοντας ότι «δεν μπορούμε να τους επιτρέψουμε να θέτουν σε ομηρία τους κατοίκους των μεγάλων νησιών, που έχουν τεράστια προβλήματα, που καθημερινά βιώνουν τις δυσλειτουργίες ενός λάθους που έγινε και που πρέπει να διορθωθεί».

"Μη λειτουργικός ο δήμος Λέσβου"

Σήμερα το πρωί στο θέμα τοποθετήθηκε το μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Πετρέλλης. «Σταθερή θέση του ΠΑΣΟΚ της Λέσβου ήταν και είναι η διάσπαση του μεγάλου και μη λειτουργικού δήμου Λέσβου. Πολύ περισσότερο που στην τετραετία που πέρασε τα προβλήματα λειτουργικότητας που προέκυψαν τόσο στην καθημερινή διαχείριση όσο και στον γενικότερο σχεδιασμό έχουν σαν κύριο αίτιο τον δήμο - τέρας που δημιουργήθηκε στο νησί», αναφέρει ο κ. Πετρέλλης. Και συνεχίσει: «Όταν λοιπόν κάθε δήμος του Καλλικράτη έπρεπε να κριθεί στη πράξη μεμονωμένα για το αν ανταποκρίθηκε στον σχεδιασμό του, είναι εντελώς ανεδαφικό να ανακοινώνει το συντονιστικό της Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ ότι χρειάζεται συνολική αντιμετώπιση».

«Το τοπικό ΠΑΣΟΚ διαφωνεί απόλυτα με τις επιλογές και την πρακτική του Σ.Ο της Κ.Ο.», λέει με ανακοίνωσή της και η Νομαρχιακή Επιτροπή Λέσβου του κόμματος χαρακτηρίζοντας αδιανόητο να διαπιστώνουν όλοι τη δυσλειτουργία του τεράστιου δήμου και να μην το διαιρούν δίνοντας έτσι άλλοθι και σε αυτούς που στην πραγματικότητα δεν θέλουν τη διαίρεση του για μικροπολιτικούς σκοπούς.

«Εμείς διατηρώντας την αυτονομία μας έχουμε σταθερή θέση για τη διαίρεση του ενιαίου δήμου Λέσβου ακριβώς γιατί αυτό εξυπηρετεί τις ανάγκες της Λεσβιακής κοινωνίας. Έτσι, η υπερψήφιση της τροπολογίας του κ. Σηφουνάκη, όπως ενδεχομένως αυτή μπορεί να τροποποιηθεί από τον αρμόδιο υπουργό, είναι κάτι το απόλυτα αυτονόητο. Όποιος δεν το καταλαβαίνει, καλό θα είναι να το αντιληφτεί έστω και την τελευταία στιγμή», τονίζει η Νομαρχιακή.

Επίσης με παρέμβασή του προς τη Βουλή, τους βουλευτές, τις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων του κοινοβουλίου, αλλά και προς το Συντονιστικό Όργανο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, ο Παντελής Πατερέλλης «αποκαθηλώνει» το δήμαρχο Χίου και πρόεδρο της ΠΕΔ Πολύδωρο Λαμπρινούδη, τονίζοντας πως είναι ανεπίτρεπτο να υπογράφει ως πρόεδρος την αντίθεσή του στο σπάσιμο του δήμου Λέσβου.

«Ο κ. Λαμπρινούδης υποστηρίζοντας την άποψή του για τη μη διάσπαση των Νησιωτικών Δήμων εβδομήντα μέρες πριν από τις εκλογές όπως λέει, πιθανά εκφράζει τις θέσεις του για τη Χίο και το δικό του Δήμο. Είναι όμως ανεπίτρεπτο το κείμενο του να το υπογράφει με την ιδιότητα του προέδρου της ΠΕΔ Β. Αιγαίου» τονίζει ο κ. Πατερέλλης. «Καλούμε τους τοπικούς βουλευτές και τις κοινοβουλευτικές ομάδες, να δείξουν τον απαιτούμενο σεβασμό στο καθολικό αίτημα των Λέσβιων πολιτών για διάσπαση του Δήμου Λέσβου, και να ψηφίσουν τη σχετική τροπολογία όπως έχει κατατεθεί στη Βουλή», καταλήγει ο κ. Πατερέλλης.

Τέλος παρών στη βουλή θα είναι αύριο το πρωί ο δήμαρχος Λέσβου Δημήτρης Βουνάτσος που σήμερα απέστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό, στους αρχηγούς των κομμάτων, στους υπουργούς Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης και στους βουλευτές του νομού Λέσβου, ζητώντας τους να σπάσει ο δήμος Λέσβου.

«Στο όνομα του Δικαίου, της Αυτοδιοικητικής Δημοκρατίας, της Ανάπτυξης και της Αποτελεσματικότητας της λειτουργίας του Αυτοδιοικητικού Θεσμού, και της εξυπηρέτησης της πολύμορφης και σκληρής καθημερινής ζωής των συνδημοτών μας, χάριν των οποίων υπάρχει ο πρώτος βαθμός της Αυτοδιοίκησης, και στο όνομα όλου του Λεσβιακού Λαού, ζητώ να ενεργήσετε τα καθ' υμάς, ώστε να υπερψηφιστεί η τροπολογία» σημειώνει ο κ. Βουνάτσος αφού αναλυτικά αναφέρεται στους λόγους για τους οποίους και επιβάλλεται να διαιρεθεί ο δήμος.