ΕΛΛΑΔΑ

Τελειώνει τον Ιούνιο η «περίοδος χάριτος» για 180.000 «αιώνιους» φοιτητές

Δημοσίευση 6 Μαρτίου 2014, 07:01 / Ανανεώθηκε 6 Μαρτίου 2014, 11:08
Τελειώνει τον Ιούνιο η «περίοδος χάριτος» για 180.000 «αιώνιους» φοιτητές
Facebook Twitter Whatsapp

Τελεσίγραφο έδωσε το υπουργείο Παιδείας στα ιδρύματα της χώρας, σχετικά με τους «αιώνιους» φοιτητές. 

Επιμέλεια: Ντία Μούλου 

Τελεσίγραφο έδωσε το υπουργείο Παιδείας στα ιδρύματα της χώρας, σχετικά με τους «αιώνιους» φοιτητές. Πλέον, από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ καλούνται να διαγράψουν από τα μητρώα τους τους περίπου 180.000 φοιτητές που φοιτούν σε αυτά εδώ και πολλά χρόνια. 

Σύμφωνα με το υπουργείο, αυτοί οι 180.000 θα χάσουν αυτοδικαίως τη φοιτητική τους ιδιότητα, καθώς ο νέος νόμος προβλέπει πως όσοι είχαν εισαχθεί στα ιδρύματα πριν από το 2006 και δεν πέρασαν τις εξετάσεις σε όλα τα μαθήματα, θα πρέπει τώρα να δουν την «πόρτα» της εξόδου. 

Το «καυτό» ζήτημα της διαγραφής των «αιώνιων φοιτητών» βρίσκεται στα χέρια των πρυτανικών αρχών, καθώς μπορεί τα ιδρύματα στην ουσία να μην επιβαρύνονται από την... απουσία των «αιωνίων» από τα αμφιθέατρα, αλλά η απουσία αυτή σε συνδυασμό με την παρουσία τους στα μητρώα τους κάνει να αποτελούν ένα «αγκάθι» στην αξιολόγηση των ανωτάτων ιδρυμάτων από την Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ). 

Να σημειωθεί πως είναι η πρώτη φορά που τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ καλούνται να ξεκαθαρίσουν οριστικά τα μητρώα των φοιτητών, αφού μέχρι πρότινος τόσο τα ίδια τα ιδρύματα όσο και το υπουργείο Παιδείας δεν έθεσαν ποτέ κανόνες για τη διάρκεια των σπουδών, τις υποχρεώσεις των φοιτητών και την απόκτηση των πτυχίων. 

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, οι «αιώνιοι» φοιτητές υπολογίζονται σε: 

- 60.000 (50.000 προπτυχιακοί και 10.000 μεταπτυχιακοί) σε σύνολο 104.160 εγγεγραμμένων φοιτητών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

- 3.000 στο Πανεπιστήμιο Πατρών

- 2.000-2.500 στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

-70.000 στα ΤΕΙ 

Ένας στους δέκα φοιτητές παίρνει εγκαίρως πτυχίο 

«Πρωταθλήτρια» και στο θέμα των «αιώνιων» φοιτητών είναι η Ελλάδα, όπως φαίνεται από τους αριθμούς της Εθνικής Στατιστικής Αρχής. 

Από τους 347.304 εγγεγραμμένους φοιτητές το 2010-2011, οι 168.478 ήταν εντός των κανονικών ετών σπουδών της σχολής τους, ενώ οι 178.826 είχαν ξεπεράσει τον ελάχιστο χρόνο σπουδών, και οι περισσότεροι χαρακτηρίζονται πλέον «αιώνιοι», καθώς έχουν ξεπεράσει και τη διετή παράταση που δίνεται. 

Από τους περίπου 180.000 που... εμπίπτουν στην κατηγορία της διαγραφής, περίπου 70.000 υπολογίζεται ότι είναι σπουδαστές των ΤΕΙ. 

Στην έρευνά της η Στατιστική Αρχή, διαπίστωσε ότι από τους 178.826 που καταγράφονται, οι περισσότεροι είναι άντρες (98.887), ενώ οι φοιτήτριες που δεν είχαν τελειώσει το 2010-11 με τις εξετάσεις όλων των μαθημάτων τους με την ολοκλήρωση του χρόνου σπουδών που προβλέπεται από τον νόμο αριθμούσαν τις 79.939. 

Όπως δείχνουν τα στατιστικά, τέσσερις στους δέκα φοιτητές καθυστερούν σημαντικά ή έχουν εγκαταλείψει οριστικά τις σπουδές τους, ενώ μόλις ο ένας στους δέκα καταφέρνει να αποκτήσει εγκαίρως το πτυχίο του. Πάντως, όπως εκτιμούν οι διοικήσεις, οι φοιτητές που παρακολουθούν μαθήματα στα αμφιθέατρα έχουν αυξηθεί, όπως και αυτοί  που αποφοιτούν, κάτι που φαίνεται από τις τελετές ορκωμοσίας. 

Τι προβλέπει ο νέος νόμος 

Σύμφωνα με τον νέο νόμο, όσοι φοιτητές εισάγονται από το ακαδημαϊκό έτος 2011-12 και μετά θα διατηρούν τη φοιτητική τους ιδιότητα:

- για 12 εξάμηνα αν πρόκειται για σχολές με διάρκεια σπουδών τα 4 έτη

- για 14 εξάμηνα αν η σχολή τους έχει διάρκεια σπουδών τα 10 εξάμηνα όπως συμβαίνει με τη γεωπονία και πολυτεχνικά τμήματα

- για τμήματα με μεγαλύτερη διάρκεια σπουδών, όπως η Ιατρική, το μέγιστο χρονικό διάστημα για τη διατήρηση της φοιτητικής ιδιότητας είναι τα 16 εξάμηνα. 

Τι ισχύει για τους εργαζόμενους φοιτητές 

Τον Δεκέμβριο του 2013, φοιτητές κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτηματολόγιο κατά τη διάρκεια ορκωμοσίας και περισσότεροι από τους μισούς δήλωσαν ότι ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους κανονικά ή με ένα χρόνο καθυστέρηση. 

Ωστόσο, χαρακτηριστικό της πραγματικότητας που ζουν ορισμένοι φοιτητές είναι το γεγονός πως το 35,2% δήλωσε ότι εργαζόταν, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ολοκληρώσει έγκαιρα τις σπουδές του, ενώ το 13,6% δήλωσε ότι καθυστέρησε γιατί γνώριζε ότι ακόμη και ως πτυχιούχος δε θα έβρισκε μια θέση στην αγορά εργασίας. 

Πλέον, οι εργαζόμενοι φοιτητές θα έχουν το δικαίωμα να εγγραφούν ως φοιτητές μερικής φοίτησης, με το ανώτατο χρονικό όριο για τις σπουδές τους να είναι το διπλάσιο από το κανονικό πρόγραμμα.