ΕΛΛΑΔΑ

Μία στις τρεις γυναίκες στην ΕΕ θύμα σεξουαλικής ή σωματικής βίας

Δημοσίευση 7 Μαρτίου 2014, 16:51 / Ανανεώθηκε 7 Μαρτίου 2014, 16:51
Μία στις τρεις γυναίκες στην ΕΕ θύμα σεξουαλικής ή σωματικής βίας
Facebook Twitter Whatsapp

Το 33% των Ευρωπαίων γυναικών έχουν πέσει θύματα σωματικής ή σεξουαλικής βίας από την ηλικία των 15 ετών, ενώ μία στις δύο εργαζόμενες γυναίκες έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση.

Το 33% των Ευρωπαίων γυναικών έχουν πέσει θύματα σωματικής ή σεξουαλικής βίας από την ηλικία των 15 ετών, ενώ μία στις δύο εργαζόμενες γυναίκες έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση. Μόνο στην Ευρώπη, οι κακοποιημένες γυναίκες ανέρχονται στα 62 εκατομμύρια. Η βία κατά των γυναικών συμβαίνει πολύ συχνά, είναι ενδοοικογενειακή, ελάχιστες φορές δημοσιοποιείται και σπάνια φθάνει στα δικαστήρια.

Αυτές είναι ορισμένες από τις πολλές επισημάνσεις πρόσφατης πανευρωπαϊκής έρευνας, η οποία βρέθηκε στο επίκεντρο συζήτησης της Επιτροπής Ισότητας της Βουλής, που συνεδρίασε με αφορμή τον εορτασμό για την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας.

Η βία κατά των γυναικών δεν είναι μεμονωμένο φαινόμενο. Αυτά είναι δεδομένα που θα πρέπει να μας υποχρεώσουν να δούμε συνολικές πολιτικές για την αντιμετώπιση του φαινομένου, ήταν η κοινή παραδοχή των γυναικών- βουλευτών που συμμετείχαν στην Επιτροπή.

Εξάλλου, τονίστηκε η ανάγκη επικύρωσης από την Ελλάδα της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης, γνωστή ως Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών.

Στην Επιτροπή τονίστηκαν όμως και οι ανισότητες σε σχέση με τους άνδρες και τα εργασιακά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Κατερίνα Παπακώστα μίλησε για την ανάγκη να δημιουργηθεί ένα δίχτυ προστασίας της μητρότητας για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε η κ. Παπακώστα, η Επιτροπή προωθεί τροπολογία με την οποία οι έγκυες γυναίκες θα προστατεύονται από τη διαθεσιμότητα, για ένα τουλάχιστον 18μηνο, ενώ θα έχει αναδρομική ισχύ από το 2012.