ΕΛΛΑΔΑ

Εντοπίστηκαν 20 εκατομμύρια του σκανδάλου Energa & Hellas Power στη Σιγκαπούρη

Δημοσίευση 16 Ιουλίου 2014, 11:20 / Ανανεώθηκε 16 Ιουλίου 2014, 17:15
Εντοπίστηκαν 20 εκατομμύρια του σκανδάλου Energa & Hellas Power στη Σιγκαπούρη
Facebook Twitter Whatsapp

Πλήθος στοιχείων από τραπεζικούς λογαριασμούς που διατηρούσαν οι εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο των Energa και Hellas Power σε Κύπρο, Ντουμπάι, Χονγκ Κονγκ, Μονακό,  Ελβετία και Σιγκαπούρη βρίσκονται εδώ  και αρκετό καιρό στη διάθεση των ελληνικών δικαστικών αρχών, οι οποίες προσπαθούν να βρουν όλο το χρήμα που φυγαδεύτηκε, ακολουθώντας τη δαιδαλώδη διαδρομή του. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Γράφει η Βασιλική Σιούτη 

Πλήθος στοιχείων από τραπεζικούς λογαριασμούς που διατηρούσαν οι εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο των Energa και Hellas Power σε Κύπρο, Ντουμπάι, Χονγκ Κονγκ, Μονακό,  Ελβετία και Σιγκαπούρη βρίσκονται εδώ  και αρκετό καιρό στη διάθεση των ελληνικών δικαστικών αρχών, οι οποίες προσπαθούν να βρουν όλο το χρήμα που φυγαδεύτηκε, ακολουθώντας τη δαιδαλώδη διαδρομή του. 

Η ελληνική Δικαιοσύνη έχει ήδη αποκαλύψει ότι δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που έπρεπε να αποδοθούν στο Δημόσιο, διακινούνταν σε όλο τον πλανήτη προκειμένου  να ξεπλυθούν. 

Από αυτά, σύμφωνα με δικαστικές πηγές, η ελληνική δικαιοσύνη έχει εντοπίσει από το 2013 κάπου 20 εκατομμύρια ευρώ στη Σιγκαπούρη τα οποία έχει ζητήσει να παγώσουν ενόψει και της δικαστικής εξέλιξης.  Οι Σιγκαπουριανοί ωστόσο δεν εμφανίζονται και πολύ πρόθυμοι,  για αυτό κι εδώ και περίπου ένα χρόνο τώρα, κωλυσιεργούν. Ζητάνε να μάθουν αν υπάρχει καταδικαστική απόφαση για τον Βασίλη Μηλιώνη από την ελληνική δικαιοσύνη, άλλες φορές ζητούν από την ελληνική πλευρά να συμπληρώσει διάφορα ερωτηματολόγια και γενικά καθυστερούν όσο μπορούν και αυτή κατάσταση κρατάει μήνες τώρα. 

Γενικά πάντως, η Σιγκαπούρη θεωρείται ότι είναι ένα κράτος που ανακυκλώνει και ξεπλένει μαύρο χρήμα, αλλά επειδή δε θέλει να ανήκει στη λίστα των μη συνεργαζόμενων χωρών, βρίσκει διάφορες οδούς αποφυγής συνεργασίας έτσι ώστε τυπικά  να φαίνεται ότι συνεργάζεται,  αλλά ουσιαστικά αυτό να μην ισχύει. 

Η Σιγκαπούρη τα τελευταία χρόνια είχε αντικαταστήσει την Ελβετία για πολλούς Έλληνες από αυτούς που φυγαδεύουν τα χρήματα τους στο εξωτερικό –τα παρανόμως αποκτηθέντα για τους περισσότερους. 

Πολλοί παράγοντες της ελληνικής ζωής ταξίδεψαν εκεί τα τελευταία χρόνια της κρίσης, μπορεί και τυχαία. Πριν από μερικούς μήνες –σύμφωνα με μαρτυρίες- στη Σιγκαπούρη εθεάθη και πρώην υπουργός που εμπλέκεται σε σκάνδαλο και φυσικά κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την περίπτωση να πήγε εκεί για λόγους αναψυχής. 

Παρακάτω ένα πολύ μικρό δείγμα μόνο από τη δαιδαλώδη διαδρομή του χρήματος στο σκάνδαλο της Energa και Hellas Power.