ΕΛΛΑΔΑ

Το «colpo grosso» των βρεφονηπιακών σταθμών εις βάρος των γονιών

Δημοσίευση 16 Ιουλίου 2014, 12:44 / Ανανεώθηκε 16 Ιουλίου 2014, 12:36
Το «colpo grosso» των βρεφονηπιακών σταθμών εις βάρος των γονιών
Facebook Twitter Whatsapp

«Λαβράκια» έπιασαν οι αστυνομικοί σε ελέγχους σε βρεφονηπιακούς σταθμούς της χώρας, που επιδοτούνταν από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ. 

«Λαβράκια» έπιασαν οι αστυνομικοί σε ελέγχους σε βρεφονηπιακούς σταθμούς της χώρας, που επιδοτούνταν από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ

Από τους ελέγχους της Οικονομικής Αστυνομίας προέκυψαν σε δύο περιπτώσεις σοβαρές παραβάσεις.

Να σημειωθεί ότι οι έλεγχοι αφορούσαν στην προγραμματική περίοδο ΕΣΠΑ 2007-2013. Οι επίμαχοι βρεφονηπιακοί σταθμοί συμμετείχαν σε επιχειρησιακό πρόγραμμα ανάπτυξης ανθρωπίνου δυναμικού.

Στο πλαίσιο αυτό οι βρεφονηπιακοί σταθμοί λάμβαναν μεγάλα ποσά για την κάλυψη του συνολικού κόστους των παρεχόμενων υπηρεσιών, προκειμένου οι γονείς να μην προβαίνουν σε πληρωμή τροφείων ή διδάκτρων ή καταβολή οποιουδήποτε άλλου αντιτίμου ( πχ μετακίνηση από την οικία).

Οι συγκεκριμένοι όμως βρεφονηπιακοί σταθμοί είχαν βρεί το... κόλπο και ενημέρωναν τους γονείς ότι κάποιες υπηρεσίες δεν είναι δωρεάν αφού το ΕΣΠΑ δήθεν δεν τους δικαιολογεί όλα τα έξοδα. Έτσι, απαιτούσαν από τους γονείς να καταβάλλουν επιπλέον χρήματα για τη μετακίνηση των παιδιών, ισχυριζόμενοι ότι το πρόγραμμα δεν αφορούσε καθόλου μετακίνηση.

Ανάλογη «πρακτική» ακολουθούσαν και στο θέμα της σίτισης, και πρόσφεραν γεύματα στα παιδιά... έναντι χρηματικής αμοιβής ή σε κάποιες περιπτώσεις έκαναν... τσιγκουνιές και έδιναν μικρότερο αριθμό γευμάτων από τον προβλεπόμενο στη σχετική σύμβαση.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., οι συγκεκριμένοι βρεφονηπιακοί σταθμοί αποκόμιζαν έτσι μεγάλα χρηματικά ποσά από τους γονείς σε βάρος του Δημοσίου και μάλιστα ενώ είχε διακοπεί η φοίτηση παιδιών ή φύλαξη βρεφών, συνέχιζαν να εισπράττουν τις επιδοτήσεις από το ΕΣΠΑ!

Χαρακτηριστικά παραδείγματα οι εξής δύο βρεφονηπιακοί σταθμοί που «εντόπισε» η Αστυνομία:

· Βρεφονηπιακός σταθμός στον Πειραιά, είχε χρηματοδοτηθεί από το Ε.Σ.Π.Α. με το συνολικό ποσό των 106.400,00 ευρώ και χρέωνε στους γονείς και τη σίτιση και τη μετακίνηση των παιδιών τους.

· Βρεφονηπιακός σταθμός στο Βόλο Μαγνησίας, είχε χρηματοδοτηθεί για τη φύλαξη 118 νηπίων με το συνολικό ποσό των 461.700,00 ευρώ (!) για υπηρεσίες που ουσιαστικά δεν παρείχε στους γονείς. Επίσης διαπιστώθηκε ότι χρέωνε υπηρεσίες μετακίνησης και σίτισης που δεν παρείχε.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε υποβλήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών και η συνταχθείσα Έκθεση Φορολογικού Ελέγχου απεστάλη στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.