ΕΛΛΑΔΑ

Συμβούλιο της Επικρατείας: Συνταγματικά τα προνομιακά επιτόκια του Ταμείου Αλληλοβοήθειας Στρατού

Δημοσίευση 17 Ιουλίου 2014, 20:27 / Ανανεώθηκε 17 Ιουλίου 2014, 20:27
Συμβούλιο της Επικρατείας: Συνταγματικά τα προνομιακά επιτόκια του Ταμείου Αλληλοβοήθειας Στρατού
Facebook Twitter Whatsapp


Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε συνταγματική τη διάταξη που επιτρέπει στο Ταμείο Αλληλοβοήθειας Στρατού να πληρώνει μειωμένο τόκο όταν οφείλει αλλά να εισπράττει μεγαλύτερο όταν του χρωστάνε.

   
Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε συνταγματική τη διάταξη που επιτρέπει στο Ταμείο Αλληλοβοήθειας Στρατού να πληρώνει μειωμένο τόκο όταν οφείλει χρήματα αλλά να εισπράττει μεγαλύτερο όταν του χρωστάνε.

Η επίμαχη διάταξη προβλέπει ότι το Ταμείο Αλληλοβοηθείας Στρατού για τις οφειλές του πρέπει να καταβάλει τόκο υπερημερίας 6%, ενώ οι ιδιώτες που οφείλουν στο Ταμείο πρέπει να πληρώνουν μεγαλύτερο κυμαινόμενο επιτόκιο.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι το προνομιακό αυτό επιτόκιο για το Δημόσιο και τους φορείς του Δημοσίου τομέα δικαιολογείται από λόγους επιτακτικού δημοσίου συμφέροντος, καθώς είναι αναγκαίο προς αποφυγή περαιτέρω διατάραξης της δημοσιονομικής ισορροπίας της χώρας.

Την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας την απασχόλησε περίπτωση συνταγματάρχη, που ζητούσε να του καταβληθεί συμπληρωματικό εφάπαξ. Πράγματι εγκρίθηκε η χορήγησή του και του καταβλήθηκε το εφάπαξ υπολογιζόμενο με τόκο 6% ετησίως.

Ο συνταγματάρχης προσέφυγε στα διοικητικά δικαστήρια, υποστηρίζοντας ότι ο τόκος επί του εφάπαξ δεν έπρεπε να καταβληθεί με 6%, αλλά με το τρέχον κυμαινόμενο επιτόκιο, όμως η προσφυγή του απορρίφθηκε από την Ολομέλεια του ΣτΕ.