ΕΛΛΑΔΑ

Ακόμα «αλλάζουν χέρια» τα βιβλιάρια του ΕΟΠΥΥ

Δημοσίευση 21 Ιουλίου 2014, 14:47 / Ανανεώθηκε 21 Ιουλίου 2014, 14:47
Ακόμα «αλλάζουν χέρια» τα βιβλιάρια του ΕΟΠΥΥ
Facebook Twitter Whatsapp

Νέες περιπτώσεις υπερσυνταγογράφησης, παράνομης χρήσης βιβλιαρίων υγείας, και καταχρηστικές χρεώσεις αποκαλύπτει έρευνα στον EOΠΥΥ. 

Νέες περιπτώσεις υπερσυνταγογράφησης, παράνομης χρήσης βιβλιαρίων υγείας, και καταχρηστικές χρεώσεις αποκαλύπτει έρευνα στον EOΠΥΥ. 

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του οργανισμού «έχουν καταλογιστεί από την Υπηρεσία Ελέγχου Δαπανών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΥΠΕΔΥΦΚΑ) για επιστροφή σε επτά ασφαλισμένους ποσά ύψους 80.000 ευρώ για καταχρηστικές χρεώσεις σε νοσηλείες και ειδικότερα σε ΜΕΘ ιδιωτικών κλινικών» και τονίζεται πως ο έλεγχος των εμπλεκόμενων συνεχίζεται για τον καταλογισμό ευθυνών.

Χαρακτηριστικές είναι δύο περιπτώσεις υπερσυνταγογράφησης, προκλητής ζήτησης και παράνομης χρήσης βιβλιαρίων υγείας.

  • Στην πρώτη περίπτωση χρησιμοποιήθηκε εν αγνοία ασφαλισμένης το βιβλιάριο υγείας της από άγνωστο άτομο και εκδόθηκαν 48 συνταγές, με 102 μονάδες ενός σκευάσματος με δραστική ουσία για χρονικό διάστημα από 1/2013 έως 1/2014. Η συνταγογράφηση διενεργήθηκε από 32 ιατρούς και οι συνταγές εκτελέστηκαν από 35 φαρμακεία σε περιοχές της Θεσσαλίας, Στ. Ελλάδας, Κεντρικής Μακεδονίας. Η ασφαλισμένη δεν ελάμβανε το σκεύασμα και δεν έπασχε από τις αναγραφόμενες στις συνταγές παθήσεις.
  • Στη δεύτερη περίπτωση, ασφαλισμένος- νεφροπαθής χρησιμοποιούσε περισσότερα του ενός βιβλιάρια υγείας για υπερσυνταγογράφηση φαρμάκων υψηλού κόστους, αλλά και άλλων φαρμάκων, οι ενδείξεις των οποίων δεν αντιστοιχούν στις παθήσεις του, για χρονικό διάστημα από 1/2013 έως 2/2014. Οι συνταγές έχουν εκδοθεί από 15 γιατρούς της Αττικής και η διαφορά κόστους των συνταγογραφούμενων φαρμάκων, σε σχέση με την αναγκαία φαρμακευτική αγωγή του ασφαλισμένου, σύμφωνα με τον ιατρικό φάκελο και τον θεράποντα νεφρολόγο ιατρό, προσεγγίζει τις 148.000 ευρώ.