ΕΛΛΑΔΑ

Κίνδυνος παρέλευσης του 18μηνου στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής

Δημοσίευση 22 Ιουλίου 2014, 18:20 / Ανανεώθηκε 22 Ιουλίου 2014, 19:43
Κίνδυνος παρέλευσης του 18μηνου στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής
Facebook Twitter Whatsapp

Στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για την εκδίκαση της υπόθεσης της Χρυσής Αυγής, πριν λήξουν τα 18μηνα, λόγω των προσφυγών που καταθέτουν κατηγορούμενοι.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για την εκδίκαση της υπόθεσης της Χρυσής Αυγής, πριν λήξουν τα 18μηνα, λόγω των προσφυγών που καταθέτουν κατηγορούμενοι.

Όπως αναφέρουν πηγές του Εφετείου, τα αλλεπάλληλα αιτήματα που υποβάλλουν κατηγορούμενοι στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής «δένουν» τα χέρια των εφετών ειδικών ανακριτριών οι οποίες αν και έχουν ολοκληρώσει την έρευνά τους για τη δραστηριότητα της «εγκληματικής οργάνωσης» αδυνατούν να κηρύξουν το πέρας της.

Έτσι, αντί η δικογραφία να βρίσκεται στο στάδιο της εισαγγελικής πρότασης προς το Συμβούλιο Εφετών προκειμένου να αποφανθεί για το πόσοι και ποιοι εμπλεκόμενοι θα παραπεμφθούν σε δίκη, παραμένει στο γραφείο των δύο ανακριτριών ώστε προηγουμένως, όπως ορίζει η δικονομία, να έχουν κριθεί τα αιτήματα των κατηγορουμένων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκκρεμούν αιτήματα 10 κατηγορουμένων στην υπόθεση, που αφορούν είτε αποφυλακίσεις είτε αντικαταστάσεις περιοριστικών όρων.

Εφόσον αυτά τα αιτήματα κριθούν και υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχουν υποβληθεί νέα, οι ανακρίτριες Ι. Κλάπα και Μ. Δημητροπούλου θα καλέσουν τους συνηγόρους υπεράσπισης των περίπου 80 κατηγορουμένων να υπογράψουν το πέρας της ανάκρισης.

Η υποβολή συνεχών αιτημάτων εκ μέρους κατηγορουμένων εκτιμάται ότι ενδεχομένως στοχεύει σε καθυστέρηση της δίκης. Πλέον, στο Εφετείο πιθανολογούν ότι είναι ορατός ο κίνδυνος να λήξουν 18μηνα προφυλάκισης πριν την ολοκλήρωση της δίκης για τη δράση της Χρυσής Αυγής.

Υπενθυμίζεται πως για την υπόθεση προσωρινά κρατούμενοι είναι περίπου 30 κατηγορούμενοι, ενώ τα πρώτα 12μηνα προσωρινών κρατήσεων συμπληρώνονται στα τέλη Σεπτεμβρίου και τον Οκτώβριο.

Την ίδια ώρα, με διάταξη των ανακριτριών έγινε δεκτή προσφυγή που κατέθεσε η βουλευτής Ελένη Ζαρούλια, για την τροποποίηση του όρου του κατ' οίκον περιορισμού. Έτσι, πλέον αποκτά δυνατότητα να επισκέπτεται μία φορά τον μήνα στις φυλακές τον σύζυγό της και να μεταβαίνει σε φαρμακείο και στην τράπεζα με την οποία συναλλάσσεται, συνοδεία αστυνομικών.