ΕΛΛΑΔΑ

Μέτρα προστασίας από τον Έμπολα ζητούν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι

Δημοσίευση 3 Νοεμβρίου 2014, 18:09 / Ανανεώθηκε 3 Νοεμβρίου 2014, 18:09
Μέτρα προστασίας από τον Έμπολα ζητούν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι
Facebook Twitter Whatsapp

Επιστολή στον υπουργό Δικαιοσύνης, Χαράλαμπο Αθανασίου, απέστειλε η Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΣΥΕ), με την οποία ζητεί να πληροφορηθεί εάν υπάρχει σχέδιο αντιμετώπισης κρουσμάτων από τον ιό Έμπολα στις φυλακές της χώρας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Επιστολή στον υπουργό Δικαιοσύνης, Χαράλαμπο Αθανασίου, απέστειλε η Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΣΥΕ), με την οποία ζητεί να πληροφορηθεί εάν υπάρχει σχέδιο αντιμετώπισης κρουσμάτων από τον ιό Έμπολα στις φυλακές της χώρας κι αν πρόκειται να εφοδιαστεί το προσωπικό των σωφρονιστικών καταστημάτων με τα ενδεδειγμένα μέσα προστασίας (γάντια, μάσκες, κ.λπ.).

Ειδικότερα, η ΟΣΥΕ ζητά πληροφορίες, ενημέρωση και παροχή οδηγιών από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) σχετικά με τα μέσα προστασίας από τον ιό Έμπολα.

Σημειώνεται ότι είχε προηγηθεί ενημέρωση από το ΚΕΕΛΠΝΟ, σύμφωνα με την οποία, «η νόσος μεταδίδεται από κάποιον ασθενή με άμεση επαφή ή τα σωματικά υγρά του ή με απλή παραμονή εγγύς του ασθενούς (απόσταση 1 μέτρου) μέσω των σταγονιδίων ή σωματικών υγρών». Επίσης, το ΚΕΕΛΠΝΟ έκρινε απαραίτητη «τη λήψη των κατάλληλων μέτρων προστασίας», ενώ επισήμανε ότι πρέπει να υπάρχει και «ικανότητα απόκρισης σε εμφάνιση ύποπτου περιστατικού, τόσο για τη διαφύλαξη της υγείας του προσωπικού, όσο και για την έγκαιρη αναγνώριση ασθενούς, την απομόνωσή του και την παρεμπόδιση περαιτέρω μετάδοσης».

Μετά την ενημέρωση από το ΚΕΕΛΠΝΟ, οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι απέστειλαν επιστολή στην ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, στην οποία αναφέρουν ότι «οι συνθήκες συνωστισμού και υπερπληθώρας των κρατουμένων σε όλες σχεδόν τις φυλακές δεν επιτρέπουν τυχόν απομόνωση ύποπτων κρουσμάτων (όπως ορίζει το ΚΕΕΛΠΝΟ) σε ξεχωριστούς χώρους».

Ακόμη, αναφέρει η Ομοσπονδία ότι είναι δύσκολη η διάγνωση της νόσου, αλλά και η αντιμετώπιση υπόπτων κρουσμάτων, καθώς υπάρχει υποστελέχωση προσωπικού και σε ορισμένες περιπτώσεις ανυπαρξία ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Τελικά, η ΟΣΥΕ ζητεί να πληροφορηθεί από το υπουργείο:

1) Εάν έχει εκπονηθεί λεπτομερές σχέδιο αντιμετώπισης κρουσμάτων της νόσου εντός των φυλακών και σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας και

2) Αν και πότε πρόκειται να εφοδιαστεί το προσωπικό με τα ενδεδειγμένα μέσα προστασίας, όπως ειδικά γάντια, χειρουργική μάσκα, οφθαλμολογική προστασία, αδιάβροχες στολές εργασίας, αλκοολούχα αντισηπτικά σαπούνια κ.λπ.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr